ABD Savunma Bakanı Austin Hindistan’a Ziyarette Bulundu
Savunma Bakanı Lloyd Austin, Japonya ve Güney Kore seyahatlerinin ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Hindistan’a geçerek önce Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval ile daha sonra da Savunma Bakanı Rajnath Singh ile görüşmeler gerçekleştirdi. Biden yönetiminin Hindistan’a ziyarette bulunan ilk bakanı olan Austin, ülkesinin Yeni Delhi ile güvenlik alanında işbirliğini geliştirme arzusunda olduğunu ifade etti. Biden yönetimi, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde etkinliğini artırmak ve Çin’i çevrelemek için bölge ülkeleri ile ikili ilişkilere özel önem verdiği biliniyor.
Hindistan medyasının açıklamalarına göre Savunma Bakanı Austin ve Başbakan Modi ikili, bölgesel ve küresel meseleleri görüştü ve Çin’in giderek artan agresif politikalarına karşılık vermek için iki ülke arasında mevcut dayanışma ve işbirliğini artırma yollarını konuştular. Görüşmelerde ana konu olarak Hindistan-ABD stratejik askeri işbirliğinin el alındığı belirtildi. Başbakan Modi, “iki ülke arasındaki yakın ve sıcak ilişkinin demokrasi, kanunlara dayalı düzen ve çoğulculuk gibi ortak değerlere dayalı” olduğunu vurgularken iki ülke ilişkilerini “küresel öneme sahip stratejik ortaklık” olarak tanımladı.
Başbakan Modi ile görüşmesinin ardından 20 Mart günü Hintli mevkidaşı Rajnath Singh ile buluşan Savunma Bakanı Austin görüşme sonunda düzenledikleri ortak basın açıklamasında “savunma ve güvenlik konularında çok verimli bir konuşma gerçekleştirdiklerini” belirterek “hızla değişen uluslararası dinamikler göz önüne alındığında Hindistan’ın önemi giderek artan bir ortak olduğunu” ifade etti. “Biden-Harris yönetimi için bir öncelik olan ABD ve Hindistan arasındaki güçlü savunma ortaklığını büyütme potansiyelini ele aldık” diyen Austin, “bunu bölgesel güvenlik işbirliği ile askeri ve savunma ilişkileri yoluyla yapacağız” şeklinde konuştu. Austin, artan uluslararası tehditler karşısında ABD-Hindistan ortaklığının özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi için güçlü bir koruma sağladığına vurgu yaptı. Austin, bilgi paylaşımı, lojistik ve yapay zekâ gibi konuların yanı sıra uzay ve siber alan gibi yeni ortak çalışma alanları yaratmaya devam ettiklerini belirtti.
Savunma Bakanı Austin, Yeni Delhi’de düzenlenen basın konferansında kendisine yöneltilen Hindistan’ın S-400 hava savunma sistemlerini tedarik etme süreciyle ilgili bir soruya cevaben, “Tüm müttefiklerimizi ve ortaklarımızı Rus ekipmanından uzak durmaya çağırıyoruz. Ortaklarımızın yaptırımlara neden olabilecek ekipman tedarikinden kaçınması gerekir” dedi. Hindistan’ın sistemi satın almakla ilgilendiğinin farkında olduklarını belirten Austin, “Henüz S-400 sistemi edinmediler, bu nedenle yaptırımların masada olması için bir neden yok” ifadesini kullandı.
Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı Senatör Bob Menendez, Austin’e Yeni Delhi ziyareti öncesinde bir mektupgöndererek Hindistan’ın 2018 yılında Rusya ile S-400 sistemleri için 5 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını hatırlatmıştı. Menendez, “Hindistan S-400’ü satın almaya konusunda ısrarcı olursa, bu eylem, CAATSA’nın 231. bölümü uyarınca Rus savunma sektörü ile işlemleri kapsadığı için yaptırıma tabi olacaktır” uyarısında bulunmuştu. Ayrıca Rusya’yla söz konusu bir alışverişin, “Hindistan’ın hassas askeri teknolojinin geliştirilmesi ve satın alınması konusunda ABD ile çalışma yeteneğini de sınırlayacağını” söylemişti. Austin’e “Hintli meslektaşlarınızla yaptığınız görüşmelerde tüm bu zorlukları netleştirmenizi bekliyorum” diyen Menendez, Bakan Austin’den Kremlin ve Yeni Delhi arasındaki S-400 sözleşmesinin iptali için gerekeni yapmasını istemişti.
ABD-Hindistan güvenlik ortaklığı Washington’da iki partiden de güçlü bir destek buluyor. Özellikle 2000’li yılların başından beri her iki ülkenin de Çin’in artan gücü karşısında ortak kaygılar taşıması nedeniyle bu destek giderek artıyor. İki ülke ilişkileri Trump döneminde ciddi bir pürüzle karşılaşmadı. ABD ve Hindistan askeri alandaki ilişkilerini özellikle son yıllarda savunma anlaşmaları imzalayarak ve mevcut askeri işbirliğini derinleştirerek iyice artırdı. İki ülke arasında savunma alanında yapılan ticaret 2008 yılındaki neredeyse sıfır seviyesinden 2019 yılında 15 milyar dolar düzeyine çıkmış bulunuyor.