Johnson & Johnson Aşıları Askıya Alındı, Azınlıklarda Aşı Şüphesi Devam Ediyor
ABD’de en az bir doz aşı olanların sayısı 127 milyonu geçti ve bu oran halkın yaklaşık yüzde 38’ine tekabül ediyor ancak özellikle azınlıklar arasında aşıya karşı tedirginlik dikkat çekiyor. Gerekli dozların hepsini olanların sayısı ise 80 milyondan fazla. Ülkede her gün yaklaşık üç milyon aşı yapılıyor. Her gün yapılan aşı sayısı bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 10 artmış durumda. Aşı olanların etnik kökenine bakılarak sunulan verilere göre beyazların yüzde 27’si aşının en az bir dozunu olmuşken bu oran Asyalı Amerikalılarda yüzde 22, siyahilerde ve Latin kökenli halkta yüzde 18 oldu.
13 Nisan tarihinde yapılan açıklamaya göre Johnson & Johnson aşısının ABD’de yapılması geçici olarak durduruldu. Johnson & Johnson aşısı olan altı kadında kan pıhtılaşması ortaya çıkması sonucunda federal hükümet yetkilileri ülkede bu aşının yapılmasına ara verileceğini duyurdu. Yetkililer söz konusu aranın bir haftadan az olacağını söylüyor. Bu altı kadından biri hayatını kaybederken diğeri ise hastaneye kaldırıldı. Johnson & Johnson aşısı için verilen randevular iptal edilmeye başlandı. Kongre’de ifade veren Beyaz Saray Danışmanı Dr. Anthony Fauci, Johnson & Johnson aşısının yakın zamanda tekrar yapılmaya başlayacağını söyledi. Şu ana kadar ABD’de yaklaşık yedi milyon insan Johnson & Johnson aşısı olmuş, 10 milyon doz aşı ise eyaletlere yapılmak üzere gönderilmişti. Economist-YouGov tarafından yapılan bir araştırmaya göre ara verme kararı Johnson & Johnson aşısına olan güveni zedeledi. Öte yandan aşının yapılmasın ara verilmesinin genel olarak aşıya ve aşının yapılmasını yöneten kurumlara güveni artıracağı düşünülüyor.
ABD’de henüz AstraZeneca aşılarının yapılmasına resmi izin çıkmadı. Sadece Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşılarının yapıldığı ABD’de AstraZeneca aşısının yapılması için başvurular yapılmış, fakat AstraZeneca bazı verileri usulüne uygun bir şekilde sunmadığı için bu başvuruların olumlu sonuçlanması gecikmişti. AstraZeneca ilgili verileri Amerikan kurumlarının istediği gibi sunsa da aşının, diğer ülkelerde dağıtılmasının sonlandırılması sonucunda aşının ne zaman ABD’ye geleceğini belirsiz hale getirdi. Fauci, AstraZeneca’nın ürettiği aşının etkili olabileceğini belirtirken aşıya ilişkin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Fauci, Amerikan halkının AstraZeneca aşısına belki de hiç ihtiyaç duymayacağını öngördü.
ABD’de görece diğer ülkelere göre yüksek sayıda aşılama yapılmasına rağmen eyaletlerde aşı olanların oranı farklılık gösteriyor. Bazı eyaletlerde aşı randevuları dolmazken son günlerde Covid-19 vakalarının hızlı bir şekilde arttığı eyaletlerden biri olan Michigan’da daha fazla aşının tedarik edilmesi gerektiği belirtiliyor. Michigan Eyaleti Valisi Gretchen Whitmer, 11 Nisan tarihinde verdiği röportajda federal hükümeti Michigan’a gönderilen doz sayısını artırması çağrısında bulundu. Michigan gibi eyaletlerde durum bu şekilde iken Mississippi, Kansas, Alaska, North Dakota gibi eyaletlerde aşı randevuları doldurulamıyor. Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta olduğu eyaletlerde aşıya talebin görece az olmasının temel sebebi halkın aşı olmak istememesi. Monmouth Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Cumhuriyetçi seçmenin yaklaşık yarısı aşı olmayı düşünmüyor. Halkın aşıya olan güvenin artırılması için bazı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında doktorlar hastalarına aşının güvenilir olduğuna dair bilgilendirme yapılırken, Alaska gibi eyaletlerde yetkililer halkın evinin kapısına kadar giderek aşı hakkında toplumun aydınlatılması için çalışıyor.