Chauvin, George Floyd’un Ölümüne Sebep Olmaktan Mahkum Oldu
George Floyd’u öldüren polis Derek Chauvin’in yargılandığı davada mahkeme jürisi Chauvin’i suçlu buldu. 20 Nisan tarihinde açıklanan kararda, Minneapolis’de eski bir polis memuru olan Chauvin, ikinci ve üçüncü derece cinayetten sorumlu tutuldu. Jüri kararı açıklamadan önce kendi içerisinde 10 saat kadar süren toplantılar yaptı. Chauvin’in jüri tarafından suçlu bulunması sonrasında mahkeme hakimi Chauvin’in kaç yıl hapis cezasına çarptırılacağını açıklayacak. Minnesota Eyaleti’nin ceza kanunlarına göre Chauvin, 40 yıla kadar hapis cezası alabilir. Savcılık mahkemeye sunduğu dilekçede Chauvin’in en üst sınırdan ceza almasını talep etti.
Ülkedeki ırk eşitsizliği Floyd’un ölümünden sonraki 11 ayda ABD gündemini çalkalamaktaydı ve bu dava özellikle ülkedeki siyahi gruplar tarafından yakından takip ediliyordu. Bir polis memurunun nadiren yargılandığı ABD’de Chauvin’in suçlu bulunması polis şiddeti ile mücadele bakımından ayrı bir önem arz ediyordu. Minnesota Eyaleti’nin tarihinde sadece bir polis memuru mahkeme tarafından suçlu bulunmuştu. Mohamed Noor isimli, siyahi ve Somali kökenli olan bu polis memuru, Avustralyalı beyaz bir kadını öldürdüğü için hapis cezasına çarptırılmıştı. Öte yandan bir polis memurunun meslektaşı olan başka bir polis memurunu suçlayacak nitelikte mahkemede ifade vermesi, Chauvin davası dışında daha önce görülmemiş başka bir husustu. Chauvin’in meslektaşı, Chauvin’in Floyd’un üzerinde diziyle uzun bir süre bastırmasının gereksiz olduğunu belirtmişti.
Mahkemenin bu kararı ile polis memurunun Floyd tarafından haksız bir şekilde öldürüldüğü yargı kararında belirtilmiş oldu. Chauvin’in suçlu bulunması Siyahi Amerikalılar’ın uzun zamandır beklediği bir gelişmeydi. Chauvin’in mahkeme tarafından suçlu bulunması yüzlerce polis şiddeti mağduru siyahi Amerikalıyı elbette hafızalardan silmiyor. Fakat milyonlarca insanın beklediği bu karar, ülkedeki sistemik ırkçılığın sona ereceğine dair küçük bir umut ışığı olarak görülebilir. George Floyd’un erkek kardeşi karar sonrasında yaptığı açıklamada kararı tarihi olarak nitelendirdi. Floyd’un yeğeni ise siyahi Amerikalıların korkuyla yaşadığı ABD’nin belki de doğru yolda ilerlediğine işaret etti.
Chauvin davasında jüri kararının açıklanması Washington’un da gündemindeydi. Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, jüri kararının yeterli olmadığı mesajını verdi. Başkan Biden, “Polis Faaliyetlerinde George Floyd Adaleti” isimli kanun tasarısının Kongre tarafından geçirilmesi çağrısında bulundu. Şu an Senato’da bekleyen tasarının polisin dine ve ırka göre muamele etmesini engellerken, şüphelinin boğazına çökme gibi taktikleri yasaklıyor. Chauvin davası ile tekrar gündeme gelen kanun tasarısı 3 Mart 2021 tarihinde Demokratların üstünlüğü elinde tuttuğu Temsilciler Meclisi’nden geçmişti. Tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçiler, federal hukukta yapılan düzenlemeler ile polis teşkilatının işleyişine dair bazı standartlar getirilmesi fikrini olumlu karşılamıyor.
Chauvin davasında jüri karar vermek için yaptığı toplantı sırasında Cumhuriyetçiler davadan çok Temsilciler Meclisi’nin önde gelen Demokratlarından biri olan Maxine Waters’ın sarf ettiği sözlere odaklandı. Waters jürinin karar vermek üzere yaptığı toplantılar sırasında Minneapolis’e giderek oradaki protestolara katılmıştı. Waters, yaptığı bir açıklamada Chauvin’in suçlu bulunması gerektiğini, aksi durumda protestocuların daha “agresif” bir tavır alabileceğinden bahsetti. ABD’deki ceza adaletine güvenmediğini ve protestocuları şiddete teşvik ettiği iddiasıyla Waters’a yüklenen Cumhuriyetçiler, Waters’ın kınanması için harekete geçti. Cumhuriyetçi Parti Lideri Kevin McCarthy’nin sunduğu iki sayfalık karar tasarısının oylamaya sunulması teklifi Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta bulunan Demokratlar tarafından kabul edilmedi.
Chauvin’in suçlu bulunması sonrasında Adalet Bakanlığı Minneapolis Şehir Polis Teşkilatı’nın uygulamalarına ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurdu. Jüri kararının ertesi gününde Adalet Bakanı Merrick B. Garland tarafından yapılan bu duyuruya göre soruşturma Minneapolis Şehir Polis Teşkilatı’nın faaliyetlerini ve uygulamalarını hukuka aykırı olup olmadığını tespit edecek. Bakanlık soruşturma kapsamında teşkilatın eğitim, denetim ve kuvvet kullanma gibi temel uygulamaları nasıl yürüttüğüne dair inceleme yapılacak. Bakanlık söz konusu soruşturma sonucunda hukuka aykırılık görürse aykırılıklara ilişkin bir rapor hazırlayarak bunu kamuyla paylaşacak. Soruşturmanın detaylarını paylaşan Bakan Garland, ırkçılığın ülke tarihinde geniş yer bulduğunu ve ırkçılığın sona ermesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.