ABD’den Hindistan’a Tıbbi Malzeme Yardımı
Washington yönetimi Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık sisteminin çökme noktasına gelen Hindistan’a yardım göndereceklerini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan’da salgınla ilgili gelişmeleri yakından izlediğini ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüştüğünü belirterek bu ülkeye salgınla mücadele için destek olacaklarını dile getirdi. Günlük vaka sayıları hızla artan Hindistan’da toplam ölüm sayısı 208 bini aşmış bulunuyor. Nüfusu 1,4 milyarı aşan ülkede son 24 saatte 387 binden fazla yeni vaka kaydedilirken, 30 Nisan itibarıyla toplam vaka sayısı da yaklaşık 18,8 milyona yükselmiş durumda.
Beyaz Saray, ABD’nin Koronavirüs vakalarının tırmandığı Hindistan’a en az 100 milyon dolar tutarında yardım malzemesi göndereceğini açıkladı. Başkan Joe Biden basın mensuplarına yaptığı açıklamada Hindistan’a aşı üretim materyali, testler, vantilatörler ve koruyucu ekipman göndermeyi planladıklarını ve aşı yardımı konusunda da gerekli sürecin tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Biden, AstraZeneca aşısına atıfta bulunarak kısa süre içinde başta Hindistan olmak üzere diğer ihtiyaç duyan ülkelere önemli miktarda aşı göndermek istediklerini sözlerine ekledi. Washington yönetimi AstraZeneca aşısı için vermiş olduğu siparişi üretim tamamlandıkça Hindistan’a yönlendirecek.
Başkan Biden twitter üzerinden yayınladığı mesajında da Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın ABD ve Hindistan’ın koronavirüsle mücadelede yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olacaklarına vurgu yapan açıklamasını alıntılayarak “Hindistan pandeminin ilk aşamasında hastanelerimizin zorlandığı dönemde ABD’ye nasıl yardım gönderdiyse, ABD de ihtiyaç anında Hindistan’a yardım etmeye kararlıdır” ifadesini kullandı. Sullivan’ın açıklamasında Hintli mevkidaşı Ajit Doval ile yakın temas halinde olacakları konusunda mutabık kaldıklarını ifade ediliyor. İki Ulusal Güvenlik Danışmanı telefon görüşmesinde Hindistan’da artan Kovid-19 vaka sayılını ele almış ve ABD’nin yardımını görüşmüştü. Görüşmeye ilişkin açıklamada, ABD’nin Hindistan’a “Covishield” aşısı için hammadde, Kovid-19 hastalarının tedavilerinde terapi ilaçları ve sağlık çalışanları için koruma malzemeleri sağlanması için kaynakların belirlendiği ifade edilmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin AstraZeneca Covid-19 aşı dozlarını diğer ülkelerle paylaşmayı planladığını kaydetti. Psaki, bir iki ay boyunca üretilecek tüm AstraZeneca aşılarının ihtiyaç duyulan ülkelere gönderileceğini belirtti. Psaki ABD’nin elinde farklı aşıdan oluşan güçlü bir aşı portföyü bulunduğunu ve AstraZeneca’nın da halihazırda ABD’de kullanımına izin verilmediği için bu aşıya şimdilik ihtiyaçları olmadığını ifade etti. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşı dozlarını ülkeden göndermeden önce güvenlik açısından kontrol edeceğini ve ABD’nin aşıyı dağıtma planının hala geliştirilmekte olduğunu kaydeden Psaki, Kısa süre içinde planın detayları ve nerelere aşı gönderileceği hakkında daha fazla ayrıntı paylaşacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan’daki ortaklarımıza acil yardım sağlamak için önümüzdeki günlerde 100 milyon doların üzerinde malzeme tedarik edecek” dedi. ABD’li yetkililer, şirketlerin ve şahısların bağışladığı ekipmanları da getirecek olan özel uçuşların önümüzdeki haftaya kadar devam edeceğini söyledi.Beyaz Saray’ın koronavirüsle Mücadele Görev Gücü yetkililerinden Andy Slavitt ve Tim Manning de sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, ABD’nin aşı üretimi için sipariş verdiği aşı filtresi gibi bazı malzemeleri Hindistan’a yönlendirdiklerini bu sayede ülkede daha fazla aşı üretilebileceğini belirttiler. Yetkililer ayrıca ABD’de üretim aşamasında olan aşı dozları hazır olduğunda diğer ülkelere yaklaşık 60 milyon doz AstraZeneca aşısı verileceğini kaydetti.