Çocuklara Aşı Onayı Verildi, Tam Aşı Olanlara Maske Tavsiyesi Kaldırıldı
ABD’nin Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 12 ila 15 yaş arası çocukların aşı olması için Pfizer’a onay verdi ve acil durum onayıyla çocuklara aşı yapılmaya başlandı. Pfizer acil onay için başvuru yapmadan önce 12-15 yaş arası 2260 çocuk üzerinde aşının etkinliğini denedi. Yapılan testler sonucunda aşının etkinliğinin %100 olduğu ve aşının yan etkilerinin son derece az olduğu belirtildi. Aşı olan hiçbir çocuk Covid-19’a yakalanmadı. FDA Direktörü Peter Marks yaptığı açıklamada acil onay verme kararının kolay olduğunu ifade etti. Marks, Pfizer tarafından sunulan verilere göre 12 ile 15 yaş arası grubun aşıya verdiği tepkinin mükemmel olduğunu söyledi.
Pfizer aşısının yapıldığı en küçük yaş grubu 16 yaşındaki çocuklarken, ülkede yapılan diğer aşılar olan Moderna ve Johnson & Johnson aşıları 18 yaş altına yapılmıyordu. FDA’in acil onayı sonrasında Pfizer aşısının 12-15 arası gruba yapılması için Hastalık Önleme Merkezi (CDC) tarafından tavsiye edilmesi kararı alındı. Bu tavsiyeden sonra aşının ilk olarak kimlere yapılacağı eyaletler tarafından belirlenecek. Aşının dağıtımı ve idaresi konusunda yetkili merci FDA yerine eyaletler öne çıkıyor. Yetkililerin açıklamasına göre diğer aşılar gibi 12-15 yaş arası gruba da aşılar yerel eczanelerden farklı yerde yapılabilir.
Pfizer aşısının çocuklar üzerinde etkili olduğu gözlemlense de birçok aile çocuklarına aşı yapılması konusunda tereddütlü görünüyor. Kaiser Aile Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre ebeveynlerin sadece üçte biri çocuğuna aşı yaptırmak istiyor. Diğer üçte biri aşının yan etkisinin olup olmadığından emin olduktan sonra çocuklarına aşı yaptırmayı planlıyor. Çocuk doktorları aşıya mesafeli ebeveynlere aşının güvenilir olduğuna ilişkin bilgilendirme yapacak.
Öte yandan ABD’de Covid-19 vaka ve ölüm sayıları azalıyor. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı 10 ay sonra ilk defa haftalık ortalama 600’e düştü. Günlük yeni vaka sayısı 2020 yılının Eylül ayından beri ilk defa 40 bin civarında seyretti. Bu durum gelecek yazın ülkede daha normal bir şekilde geçeceğine işaret ediyor. CDC Başkanı Rochelle Walensky ABD’nin önümüzdeki süreçte normale döneceğine ilişkin umutlu olduğunu söyledi. Ülkede günlük yapılan aşı sayısında önemli bir artış var. Günlük yapılan aşı sayısı 2.2 milyonu geçti. Halkın %46’sı en az bir doz Covid-19 aşısı olurken %35’inin aşıları tamamlandı.
Birçok Kongre üyesi ve sağlık uzmanı CDC’nin maske kullanımının zorunlu tutulması yönündeki tavsiyesini değiştirmesi gerektiğini belirtiyordu. Uzmanlar aşı olanların kapalı ortamlarda maske takmasına gerek olmadığını ve CDC’nin bu şekilde görüş beyan etmesi gerektiğini vurguluyordu. CDC Başkanı Walensky, kurumun maske kullanımına dair pozisyonunun değişmediğini belirtirken, bu pozisyonun bilimsel verilere göre belirlendiğini dile getiriyordu. Ancak CDC maske gerekliliğini savunduktan birkaç gün sonra kapalı ortamlarda maske kullanımına ilişkin tavsiyesini değiştirdi.
CDC’nin 13 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada maskenin hastanelerde ve toplu taşıma araçlarında kullanılması gerektiği, fakat tam aşı olanlar için ofislerde ve okullarda maske kullanımına gerek olmadığı belirtildi. CDC’nin aşı olanların maske takmasına gerek olmadığını duyurması ile ABD’nin önde gelen market zincirleri müşterilerine ve çalışanlarına maske zorunluluğunu kaldırmaya başladı. CDC’nin yeni kararına ilişkin bazı eleştiriler gündeme geldi. Maske kullanımının birkaç örnek dışında tam olarak nerede gerektiği net bir şekilde açıklanmadığı için CDC’nin yeni tavsiyesi kafa karışıklığı yaratıyor. Ayrıca marketlerde ve diğer kapalı alanlarda henüz aşı olmayan çocukların maske takmayan yetişkinlerle bir arada olması karışıklık yaratan diğer bir konu.
CDC’nin maskeye ilişkin tavsiyesini değiştirdikten sonra Başkan Biden şu mesajı paylaştı: “Kural basit: aşı olun ya da aşı olana kadar maske takın. Karar sizin.” Biden, 13 Mayıs tarihinde Beyaz Saray’da yaptığı konuşmasında CDC’nin yeni tavsiyesini kutlayarak kendi yönetiminin pandemi ile mücadelesini övdü. Maskenin takılmasına gerek olmadığının söylenmesi, Biden yönetiminin pandemi ile mücadelesinde kritik öneme sahip. Zira aşı olanların maske takmasına gerek kalmaması halka pandeminin bitmek üzere olduğu mesajı veriyor. Ayrıca aşı olmayanların da maske kısıtlamasının kalkmasıyla aşı olmaya teşvik edileceği düşünülüyor.