ABD’den Çin’e Siber Saldırı Suçlaması
Biden yönetimi son yıllarda gerçekleştirilen bir dizi siber saldırının arkasında Pekin yönetimiyle bağlantılı siber korsanların olduğunu ileri sürerek resmi suçlamada bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada bu suçlamalara ABD’nin müttefikleri İngiltere, AB ve NATO’nun da katıldığı belirtildi. Biden yönetimi Çin’i Microsoft Exchange elektronik posta sunucusuna sızmakla ve geçen mart ayında dünya genelindeki binlerce bilgisayarı etkileyen siber saldırının sorumlusu olmakla itham etti. Beyaz Saray, Çin destekli siber tehditlere karşı koyabilmek ve sorumluları cezalandırmak için müttefiklerden oluşan bir uluslararası koalisyon oluşturmak istiyor. Suçlamalarla ilgili henüz bir yaptırım kararı açıklanmış değil. ABD, son dönemde ağırlıklı olarak Rusya destekli siber korsanların hassas altyapı sistemlerine yönelik düzenlediği fidye saldırılarıyla mücadele ediyordu.
ABD yönetimi Çin’in sözleşmeli bilgisayar korsanlarını maaşa bağlayarak küresel siber korsanlık kampanyaları düzenlediğini iddia ediyor. Beyaz saraydan yapılan yazılı açıklamada Microsoft şirketinin mart ayında siber saldırılar hakkında Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nı işaret ettiği ve Çin hükümetinin çoğunlukla özel sektörü hedef almak üzere dünya çapında on binlerce bilgisayara sızmak için suç gruplarını istihdam ettiği iddiasına yer verildi. Beyaz Saray “devlet destekli aktörler” tarafından gerçekleştirildiğini iddia ettiği siber saldırıların ABD’de ve diğer ülkelerde hükümet kurumları, şirket ve üniversiteleri hedef aldığını ileri sürdü.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın hem devlet destekli faaliyetler yürüten hem de kendi finansal kazançları için siber saldırılar gerçekleştiren sözleşmeli bilgisayar korsanlığı sistemini teşvik ettiğini iddia etti. Blinken, açıklamasında, “Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’ndan maaş alan bu sözleşmeli korsanlar, çalınan fikri mülkiyetler, fidye ödemeleri ve siber güvenlik azaltma çabalarında hükümetlere ve işletmelere milyarlarca dolara mal oldu” ifadesine yer verdi. ABD Adalet Bakanlığı da savcıların Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalıştığını ve siber korsanlık eylemini yürüttüklerini söylediği dört Çinli hakkında iddianame hazırladığınıaçıkladı.
Avrupa Birliği ve İngiltere de siber saldırılar nedeniyle Çin’i suçladı. AB yetkilileri birliğe üye ülkelerin hükümet kurumları, siyasi kuruluşları ve kilit sektörlerini hedef alan kötü amaçlı siber faaliyetlerin Çinli bilgisayar korsanlığı gruplarıyla bağlantılı olabileceğini açıkladı. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, grupların ABD ve Avrupa’daki denizcilik sektörünü, deniz savunma şirketlerini, Finlandiya meclisini hedef aldığını kaydetti. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, saldırıların fikri mülkiyet hırsızlığı ve casusluk amacıyla Çin’den yürütüldüğünü bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise Çin hükümeti tarafından desteklenen grupların düzenlediği Microsoft Exchange siber saldırısının “sorumsuz bir davranış biçimi” olduğunu belirtti.
Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı siber saldırılarla ilgili tüm suçlamaları reddederek iddiaların somut delillere dayanmadığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin’in siber saldırılara karşı olduğunu ve bunlarla mücadele ettiğini belirterek Pekin’in siber saldırıları asla desteklemeyeceğini kaydetti. Sözcü Zhao, “ABD müttefikleriyle çete olarak Çin’in siber güvenliğine karşı temelsiz suçlamalar yapıyor. Bu hiç yoktan üretilmiş, doğru ve yanlışı karıştıran bir iddiadır. Bu siyasi güdümlü karalama ve baskı hamlesidir” dedi. Zhao, ABD’nin Çin’in uzay araştırma tesislerini, petrol endüstrisini, internet şirketlerini ve devlet kurumlarını 11 yıldan uzun süredir siber saldırılarla hedef almakla suçladı. Zhao, bu saldırıların Çin’in ulusal ve ekonomik güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade ederek Çin’in çıkarlarını korumak için gerekli önlemleri alacağını kaydetti.