Beyaz Saray’dan OPEC+’ya Petrol Üretimini Arttırma Çağrısı
Koronavirüs salgının neden olduğu ekonomik durgunluktan çıkma yolları arayan Biden yönetimi artan benzin fiyatlarının düşürülmesi için OPEC ve ortaklarına üretimi artırma konusunda baskı kurmaya başladı. Başkan Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan küresel ekonomik toparlanmanın önünde engel olarak görülen yüksek akaryakıt fiyatlarıyla mücadele için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna petrol üretimini artırma çağrısında bulundu. Sullivan, Başta Suudi Arabistan olmak üzere dünyanın önde gelen petrol üreticilerini pandemi sürecinde ham petrol üretimini kısmaları nedeniyle eleştirdi.
Jake Sullivan Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamasında, yüksek benzin fiyatlarının kontrolsüz bırakılmasının küresel ekonomik iyileşmeye zarar vereceğini kaydetti ve OPEC+ grubunun iyileşmeye destek olmak için daha fazla katkıda bulunması gerektiğini belirtti. Başkan Biden’ın Amerikalıların uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiye erişimlerini istediğini aktaran Sullivan, ABD’nin OPEC’e taraf olmamasına rağmen ulusal güvenlik ve ekonomik meselelerini etkileyen önemli konularla ilgili olarak kamu ve özel alanda her zaman uluslararası ortaklarla konuşacağını belirtti. Fiyatların belirlenmesinde rekabetçi piyasaların önemi konusunda ilgili OPEC üyeleri ile görüştüklerini kaydeden Sullivan, “Rekabetçi enerji piyasaları, güvenilir ve istikrarlı enerji arzı sağlayacaktır ve OPEC toparlanmayı desteklemek için daha fazlasını yapmalıdır” ifadelerini kullandı. Beyaz Saray’dan gelen bu açıklamanın ardından petrol fiyatlarında düşüş kaydedildi.
Biden yönetiminin üretim arttırma talebine gerekçe olarak “küresel ekonomik düzelme” gösterilse de bu talep aynı zamanda ABD’de açıklanan yüksek enflasyon rakamlarının oluşturduğu baskıyı azaltmaya yönelik bir hamle olarak da değerlendiriliyor. Beyaz Saray, ABD yerel pazarında rekabete aykırı davranışları denetleyen Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC), yasadışı uygulamaların ABD benzin fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunup bulunmadığını araştırma talimatı verdi. Biden’ın üst düzey ekonomi danışmanı Brian Deese, FTC Başkanı Lina Khan’a yazdığı mektupta yaz sezonunda petrol fiyatlarıyla satıştaki benzin maliyeti arasında farklılıklar olduğunu söyleyerek FTC’den mümkün olan tüm araçları kullanarak Amerikan benzin piyasalarını gözetlemesini ve olası yasadışı uygulamalarla mücadele etmesini istedi.
Washington’dan yapılan üretim artışı talebiyle ilgili görüş bildiren Suudi Arabistan yetkilileri, “Başkan Biden bir yandan iklim değişikliğini gerekçe göstererek petrol tüketimini azaltmaya çalışıyor diğer yandan petrol üretiminin artırılmasını istiyor” ifadelerini kullanarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamayı kafa karıştırıcı olarak nitelendirdi. Başkan Biden iktidarı devraldığı günden beri fosil yakıtlardan temiz enerji kaynakları ve elektrikli araçlara geçişi teşvik etmeye çalışıyor ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ABD’nin lider pozisyonda olması gerektiğine inanıyor. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen, “Washington’un petrol üretim artışı çağrısı ve iklim değişikliğiyle mücadele politikaları arasında görülen tutarsızlıkla” ilgili bir soruya iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ulaşılması ve 2035 yılına kadar da ABD içinde tamamen temiz enerjiye geçilmesinin planlandığını belirterek sürecinin adım adım ilerlediğini vurguladı.
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülke (OPEC+) ağustos başından beri günlük 400 bin varillik bir üretim artışı kararı almış olsa da Amerikan yönetimi artırım miktarını yeterli görmüyor. OPEC+ üyeleri 2020 yılının Nisan ayında, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar 10 milyon varil azaltma kararı almıştı. Kesinti miktarı 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde 6 ay boyunca günlük 8 milyon varil, 1 Ocak 2021 ile 30 Nisan 2022 arasındaki 16 ay boyunca ise günlük 6 milyon varil olarak belirlenmişti.