Pfizer-BioNTech Aşısı Tam Onay Aldı
ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer-BioNTech şirketi tarafından üretilen Covid-19 aşısına tam onay verdi. Pfizer-BioNTech aşıları 2020 yılının Aralık ayında acil olarak kullanılması için onay almıştı. Bu acil kullanım izni sonrasında ABD’de milyonlarca kişi Pfizer-BioNTech aşısı olmuş ve ilerleyen süreçte aşıyı üreten şirket bu aşının FDA’dan tam onay alması için başvuruda bulunmuştu. FDA tarafından yapılan resmi açıklamada tam onay sürecinin tamamlanması ile kamu sağlığı adına önemli bir adım atıldığı belirtildi. Pfizer-BioNTech aşısı aldığı tam onay ile piyasada Covid-19 virüsüne karşı 18 yaş ve üstü için kabul gören bir aşı oldu. Aşıya verilen tam onay sadece 18 yaş üstü için geçerli olsa da 12 ila 18 yaş arası çocuklara acil kullanım onayı kapsamında yapılıyor.
Pfizer-BioNTech aşısı ABD’de tam olarak onay alan ilk aşı oldu. Pfizer-BioNTech aşısının tam onay almasından birkaç gün sonra ise ABD’de yaygın şekilde yapılan diğer aşının üreticisi olan Moderna da tam onay almak için FDA’ye başvurusunu tamamladı. Haziran ayında FDA, Moderna’nın yaptığı bu başvuruyu bir ön değerlendirmeden geçirdi. Daha sonra Moderna tarafından sunulan veriler ışığında aşının tam onay süreci başlatıldı. Moderna’nın bu süreci başarı ile tamamlaması sonucunda Moderna aşısı Covid-19 aşısı olarak tam onay almış ikinci aşı olacak. Öte yandan Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozu için FDA’ye başvuru resmi olarak yapıldı. Yaklaşık 306 kişi üzerinde yapılan üçüncü doz çalışmalarının sonuçları FDA ile paylaşıldı. ABD yönetimi yetkililerinin daha önce belirttiği üzere ülkede 20 Eylül itibariyle üçüncü doz aşılar yapılmaya başlanacak. Aşıların yapılmaya başlaması için ilk olarak FDA ve pandemi ile mücadelede öne çıkan diğer bir kurum olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) onay verecek.
ABD Savunma Bakanlığı bütün askeri personel için, bazı federal kurumlar ise çalışanları için aşı olma zorunluluğu getirmişti. Federal hükümet tam onay sürecini beklemeden aşıyı zorunlu kılmaya başlamıştı. Moderna’nın da onay alması ile ülke genelinde aşı zorunluluğunun daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor. Hem ABD’de hem de dünya genelinde ülkelerin aşıyı zorunlu kılmasının hukuka uygun olup olmadığı tartışılmaya başlanmıştı. Bazıları Covid-19 aşılarının acil kullanım onayı olması nedeniyle zorunlu tutulamayacağını savunuyordu. Nitekim aşıların zorunlu tutulmasına ilişkin bazı anlaşmazlıklar mahkemeye intikal etmişti. Pfizer-BioNTech aşısının tam onay alması ile bu tip hukuki tartışmaların da rafa kalkacağı düşünülüyor. Başkan Joe Biden aşıya tam onay verilmesi sonrasında bir konuşma yaparak özel sektöre bir çağrıda bulundu. Yaptığı çağrıda şirketlerin çalışanlarına aşı zorunluluğu getirmesini istedi. Biden yaptığı bu çağrısı ile uzun süredir yürüttüğü aşı kampanyasında özel sektörü yanına almak istiyor. Amerikan halkının yaklaşık üçte ikisi federal ve eyalet yönetimleri tarafından aşı zorunluluğunun getirilmesinden yana görüş beyan ediyor.
FDA tarafından yapılan resmi açıklamada tam onay süreci ile aşının güvenilir ve etkin olduğu bir kez daha doğrulanmış olduğu ifade edildi. Pfizer-BioNTech aşısına tam onay verilmesinin aşıya mesafeli olan kesimi aşıya ikna edip etmeyeceği tartışılıyor. Covid-19 aşılarının acil kullanım onayının olduğu ve bu nedenle güvenilir olmadığı yönünde iddialar birçoklarının aşıya karşı mesafeli durmasına yol açmıştı. FDA’den tam onay alan Covid-19 aşısının aşı karşıtlarını ikna etmede önemli bir rol oynadığını söylemek henüz mümkün değil. Alabama gibi Covid-19’un en ağır şekilde etkilediği eyaletlerde tam onay sürecinin yakın gelecekte aşıya karşı direnci kıracağı düşünülmüyor. Her ne kadar halkın önemli bir kısmının Covid-19 aşısının tam onay alması ile bazı çekinceleri son bulsa da aşıya mesafeli olan kesimin çok farklı sebepleri var. Bu konuyla ilgili olarak Kaiser Aile Vakfı tarafından Haziran ayında yapılan bir anket bulunuyor. O dönemde yapılan ankete göre aşısızların yüzde 30’unun aşının tam onay alması ile aşı olmaya karar vereceği belirtiliyordu. ABD’de 12 ila 18 yaşları arasında çocuklara Covid-19 aşısı yapılırken 12 yaş altına herhangi bir Covid-19 aşısı yapılmıyor. FDA tarafından Pfizer-BioNTech şirketine verilen tam onay sonrasında 12 yaş altı çocuklara aşının ne zaman yapılacağına ilişkin sorular gündeme tekrar geliyor. ABD’de milyonlarca çocuk okulda yüz yüze eğitime başladı. FDA Başkan Vekili Dr. Janet Woodcock bu konuyla yaptığı açıklamada çalışmaların halen devam ettiğini ve çocuklara aşı yapılması için daha çok veri toplanması gerektiğini vurguladı. Woodcock çocukların ‘küçük yetişkin’ olarak görülmemesi gerektiğini ve 12 yaş altı çocuklara aşı tavsiyesinde bulunması için zamana ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yapılan açıklamada ise piyasadaki aşıların henüz çocuklara yapılamayacağını belirtti. Pfizer-BioNTech şirketi tarafından yapılan bir açıklamada Covid-19 aşısının 5 ila 11 yaş arası çocuklara yapılmak üzere acil kullanım onayı başvurusunun Eylül ayında yapılacağını duyurdu. İleride çocuklara yapılacak aşı pandemiyi bitirmese de ailelerin gelecekte çocukları adına yapacağı planların etkileneceği düşünülüyor.