Biden Yönetimi 4 Bin Haitili Göçmeni Sınır Dışı Etti
Eylül ayının ortasından itibaren ABD’nin İç Güvenlik Bakanlığı güney sınırından gelen yaklaşık 4 bin Haitili göçmeni sınır dışı etti. Sadece dokuz gün içinde sınır dışı edilen göçmenler arasında çocuklu aileler bulunuyor. Texas’ın Del Rio kasabasındaki sınırına Haitili göçmenler akın etmiş ve bu durumla baş edemeyen Biden yönetimi göçmenlerin bir kısmını 60 gün içinde göçmenlik dairesine başvurmaları şartıyla ülkeye girişine izin verirken önemli bir kısmını sınır dışı etmeye başlamıştı. Yönetim bu şekilde sınırda kurulan göç kampını dağıtmış oldu ve ABD’nin Del Rio sınırı tekrar açıldı. Biden yönetiminin göçmenleri sınır dışı etmesi üzerine Meksika hükümeti de sınırda kalan 70 Haitili göçmeni kendi istekleri üzerine uçakla ülkelerine gönderdi.
Haitililerin ağırlıkta bulunduğu göçmen gruba karşı ABD sınır güvenliği atlarla müdahale ederek göçmenlerin sınırdan girmesi engellenmeye çalışmış ve Beyaz Saray müdahalede atların kullanılmasını kınamıştı. ABD sınır güvenliğinin son derece ilkel bir şekilde yaptığı müdahaleye ilişkin görüntüler eski kovboy filmlerini andırdığı ve yönetimin göçmen krizine dair bir planının olmadığı ifade ediliyor. Ülkeye birçok Haitili kabul edilmesi üzerine Cumhuriyetçi Parti’ye yakın siyasiler ve medya kuruluşları Biden yönetimini eleştirmeye devam ediyor. Biden yönetiminin göç konusunda sert bir politika izlemediği ve Latin Amerika ülkelerinden gelen göçün bu nedenle artıracağı belirtiliyor.
Beyaz Saray sağ siyasetten gelen eleştirilere tam anlamıyla yanıt veremezken aynı zamanda sol siyasetin eleştiri oklarının muhatabı oluyor. Kendi partisinde sola yakın isimler ve birçokları Biden yönetimin Haitili göçmenleri sınır dışı etmesine ve göçmenlere insani olmayacak şekilde atlarla müdahale edilmesini kabul etmiyor. Buna ek olarak eleştiriler ve Haiti’deki protestolar sonucunda Biden yönetiminin Karayipler Özel Temsilcisi istifa etmek durumunda kaldı. İstifa eden Daniel Foote, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a yazdığı mektubunda ABD’nin Haitili mültecilere olan gayriinsani muamelesinin bir parçası olmayacağını vurguladı.
2020 yılında başkanlık kampanyasını yürütürken daha insani bir göç politikası takip edeceği sözünü veren Biden, Ekim ayından itibaren ülkeye girecek mülteci sayısını senelik 125 bin olacağını açıklamıştı. Biden yönetimi ayrıca, Afgan mültecilerin ülkeye kabul edilmesi ve eyaletlere dağıtılması ile uğraşıyor. Eylül ayının sonuna kadar 65 bin Afgan’ın ülkeye getirilmesi için Kongre’den fon talep etmişti. Biden yönetimi Afgan mültecileri kabul ederken sınırdaki mültecilere göç karşıtı bir tutum sergileyemiyor. Yönetim güney sınırından gelmek isteyen göçmenlere ‘gelmeyin’ mesajı gönderirken on binlerce Afgan göçmeni ülkeye kabul ediyor. Kimilerine göre yönetimin Afgan mültecilere olan tutumuyla sınırdan ülkeye girmek isteyen Haitili göçmenlere olan tutumu farklılık arz ettiği ve bu durumun bir tezat oluşturduğu söyleniyor.
Özellikle ABD askerlerine yardımı dokunmuş Afganların ülkeye getirilmesi söz konusu olduğunda birçok Cumhuriyetçi ve Demokrat seçmen fikir birliği içerisinde. Yapılan bir ankete göre Demokratların %90’ı Afgan göçmenlerin ülkeye kabul edilmesini isterken bu oran Cumhuriyetçilerde %76’ya kadar çıkıyor. Buna karşın genel olarak bütün seçmenin %64’ü biden yönetiminin göç politikasının daha sert olması gerektiğini düşünüyor. Amerikan kamuoyunun Afgan göçmenlere görece daha ılımlı bakmasının temel sebebi Afganistan’daki durumun ABD’nin çekilmesi sonucunda ortaya çıkmış olması. Afgan ve Haitili göçmenlere olan bakış açısı karşılaştırıldığında ülkede göçmenlerin nereden ve nasıl geldiği sorunun ülkeye kabul edilen mülteci sayısından daha çok tartışıldığı görülüyor.
ABD’nin göç kanunlarının nasıl olması gerektiği konusunda başkent Washington’da görüş ayrılıkları olsa da herkes kanunlarda reform yapılması çağrısında bulunuyor. Kongre’nin göç reformu üzerinde anlaşmaya varması çağrısında bulunan başka bir isim ise eski Başkan Barack Obama. Obama verdiği bir röportajda Del Rio’da yaşanan durumun ‘içler acısı’ olduğunu söyledi ve ABD’nin göç sisteminin genel olarak işlemez hale geldiğini dile getirdi. Biden’ın göç sorununu çok iyi kavradığını Obama, Biden’ın sunduğu göç reformunun Kongre tarafından kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Obama, Biden’ın göç politikası kapsamında verdiği kampanya sözlerini hatırlatırken Biden’ın Trump dönemi zamanında yürürlüğe giren göç karşıtı uygulamalarından bahsetmiyor.
Biden yönetimi 42. Madde olarak bilinen uygulamayı devam ettiriyor. Bu uygulamaya göre kamu sağlığını ilgilendiren durumlarda ABD yönetimi sınırı kapatabilir ve göçmenleri sınır dışı edebilir. Trump yönetimi Covid-19 pandemisini kamu sağlığını ilgilendiren acil bir durum olarak ilan ederek sınırları kapatmış ve göçmen alımını durdurmuştu. Biden yönetimi insani olmayan göç karşıtı bu uygulamayı halen sürdürüyor ve sürecin hukuka uygun olduğunu federal mahkemeler önünde savunuyor.