Omicron Varyantı: “Endişe Verici, Paniğe Mahal Yok”
Covid-19 salgının en son varyantı olarak ortaya çıkan ve ciddi endişelere yol açan Omicron, ABD basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor. Omicron hakkında araştırmalar devam ederken Pazartesi günü Pfizer’in CEO’su CNN’ye yaptığı açıklamada paniğe gerek olmadığını ancak yeni varyantı kapsayan aşı çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Aynı gün Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Jha ise Omicron’un Delta varyantından bile daha fazla bulaşıcı olabileceğini ve aşıların etkinliği konusunda endişelerinin olduğunu kaydetti. Pek çok ülke seyahat yasaklarını yeniden uygulamaya koyarken bazı yetkililer söz konusu kısıtlamaların salgının yayılmasını önleyemediğini ifade ediyor.
Senato’nun Bankacılık, Konut ve Kent İşleri Komitesi’ne bir açıklama yapan Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Covid-19 vakalarındaki artış ve yeni Omicron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyetler ile enflasyon ve tedarik zinciri için ciddi riskler oluşturduğunu söyledi. Biden’ın tıbbi işlerden sorumlu başdanışmanı Dr. Fauci yeni varyanta ilişkin aşılamanın önemini vurgularken önceki varyantlardan daha ciddi bir durum olduğuna ilişkin henüz bir veri olmadığını belirtti. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ise hatırlatma dozlarının yapılmasına ilişkin önerisini yineledi. Biden ise henüz daha fazla seyahat yasağı uygulamayı düşünmediklerini ve kapanma ihtimalinin masada olmadığını söyledi.
Omicron varyantının Avrupa’da yayılmasını takiben Birleşik Krallık G7 ülkelerinin sağlık bakanlarının bir araya gelmesine yönelik çağrıda bulundu. Güney Afrika’daki sağlık yetkililerinin bir hafta içindeki keskin vaka artışları yüzünden farkına varmaları sonrasında dünya kamuoyunu uyarmaları bütün dünyada panik yarattı. Dünyanın halen Delta varyantıyla mücadele ettiği ve pandemiden endemiye doğru evirildiğini hissettiği bir noktada ortaya çıkan Omicron, dünyanın ileri gelen ekonomilerini derinden endişelendirdi. Birçok ülke seyahat sınırlamalarının ötesinde başka sınırlamalar üzerine de çalışacaklarının işaretini verdi.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölgesel Direktörü Matshidiso Moeti, ülkeleri bilimi ve uluslararası sağlık düzenlemelerine uymaya davet ederken Afrika’nın güneyini hedef alan seyahat yasaklarını eleştirdi. Seyahat yasaklarının Covid-19’un yayılmasını engellemede sınırlı bir etkisi olduğunu ancak insanların hayatları ve geçim kaynakları üzerinde ağır etkileri olduğunu söyleyen Moeti, Güney Afrika ve Botswana hükümetlerini sorumlu davranarak DSÖ’yü hemen uyardıkları için övdü. Amerikan basınında yer alan eleştiriler ABD’nin seyahat yasağı koymasının ne kadar etkili olup olmadığı yönündeki tartışmaları artırdı. Buna rağmen Beyaz Saray 8 Afrika ülkesine uyguladığı seyahat yasağı kararını sağlık uzmanları ve bilim adamlarıyla istişareyle aldıklarını söyleyerek savunmaya devam etti.
Hafta ortasında Çarşamba günü ABD’de ilk Omicron varyantı vakasının California eyaletinde görüldüğü açıklandı. Beyaz Saray’dan yapılan basın açıklamasında Dr. Fauci, vakanın 22 Kasım tarihinde Güney Afrika’dan dönen bir kişide ortaya çıktığını belirtti. Güncel durumda ABD’de yoğunlukla görülen varyant hala Delta varyantı olmaya devam ediyor ancak Omicron’un baskın varyant haline gelip gelmeyeceği konuşulmaya başlandı. California’daki vakanın semptomlarının hafifi olduğu açıklanırken, Başkan Biden da Omicron’la ilgili “endişe verici ancak paniğe mahal yok” şeklinde bir açıklama yaptı. Biden seyahat yasaklarını da nihai çözüm olmadığı ancak sadece ‘zaman kazandırdığı’ şeklinde savundu.
CNN’e konuşan Biden yönetimi yetkilileri seyahatlerden önce ve sonra yapılacak şekilde test şartının genişletilmesini öngördüklerini, karantina uygulamasının da değerlendirildiğini söylediler. Henüz kesin bir karar olmamakla beraber Beyaz Saray yetkilileri Amerikan halk sağlığının korunması için düzenlemelerin sıkılaştırılmasının gündemde olduğunu ifade etti. Beyaz Saray’dan, Biden yönetiminin, Omicron varyantının risklerine karşı aşı tedarikçileri ile koordinasyon halinde olduğu açıklaması yapıldı. Koordinatör Jeff Zients Salı günü yaptığı açıklamada mevcut aşıların, yeni varyanta karşı kısmi de olsa koruma sağlayacağını ve 3. dozların bu korumayı güçlendireceğini ifade etti. Gıda ve İlaç Yönetimi de (FDA) Omicron’a karşı yeni aşı gerekmesi durumunda bu varyanta karşı geliştirilecek aşı veya ilaç başvurularının süratlice incelenmesi için şimdiden hazırlık yapıyor.
Başkan Biden Covid-19’la mücadelede yeni tedbirler açıkladı. 3. doz aşı konusunda çabaların artacağını söyleyen Biden, ABD’ye seyahat etmeden 72 saat önce yapılması gereken PCR testlerinin artık en fazla 24 saat önce yapılmış olması gerektiğini açıkladı. Evde test yapılabilmesini sağlamak için çabalarını artıracaklarını açıklayan Biden testlerin masrafının sağlık sigortası şirketleri tarafından karşılanmasını mecbur kılacaklarını söyledi. 100 milyon vatandaşın aşı olmasına rağmen 3. dozu olmadığını ve 43 milyon vatandaşın da hala aşı olmadığını aktaran Biden, bunlara odaklanacaklarını ve vakaların artacağı kış dönemine girilirken yeni kapanma tedbirlerinin gündemde olmadığını açıkladı. Öte yandan Biden’ın ücretsiz test hedefinin önünde büyük sigorta şirketlerinin durduğunu ve bunun son derece zor olacağını söyleyen görüş yazıları da dikkat çekiyor.