Elon Musk Twitter’ı “Özgürleştirmek” İstiyor
Twitter platformunun içerik moderasyonu politikasının başlattığı tartışmalar son birkaç hafta içinde gündeme gelen Elon Musk’ın şirketi ele geçirme çabasıyla yeni bir hüviyet kazandı. Musk, Ocak ayından beri Twitter hissesi toplayarak Nisan ayında %9.2’lik bir oranla şirketin en büyük hissedarı haline geldi. Bu hafta içinde Elon Musk ve Twitter’ın yönetim kurulu arasındaki çekişme, bir yandan ifade özgürlüğü diğer yandan kamusal alan haline gelmiş platformların kimler tarafından idare edilmesi gerektiğine dair hararetli bir tartışmaya dönmüş durumda.
Milyarder iş adamı 31 Ocak’ta sessizce Twitter hissesi satın almaya başladı ve 14 Mart’ta %5’in üzerinde bir orana ulaştı. Bu noktadan sonra yasa gereği (oranı %5 üzerine çıktığı için) alımlarını Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na ve dolaylı olarak kamuya açıklaması gereken Musk, bilgilendirme tarihini 10 gün geciktirdi. Musk’ın alımları açıklandığı anda Twitter hisseleri hızlı şekilde yükseldi ve Musk’ın bildirimini geciktirmesi hisse oranını daha ucuza artırabilmesini sağlamış oldu.
Hisse alımları devam ederken Musk şirkete yönelik eleştiri tweetleri atmaya devam etti. İlk olarak 24 Mart’ta “Twitter algoritmasındaki fiili önyargının kamuoyu üzerinde büyük bir etkisi olması konusunda endişeliyim; Twitter algoritması açık kaynaklı olmalı” tweetini attı. 25 Mart’ta ise gene bir Twitter anketiyle takipçilerine “İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasi için esastır. Twitter’ın bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu sordu. 26 Mart’ta da “Yeni bir platforma ihtiyaç var mı?” tweeti atan Musk’ın platforma alternatif bir sosyal medyası kurmayı tasarladığı iddia edildi.
4 Nisan’da ise Musk’ın Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yaptığı bildirim gündeme bomba gibi düştü. Bilgi kamuoyuna açıklandıktan kısa bir süre sonra milyarder iş adamı Twitter platformunun reforme edilmesi için önerilerini içeren tweetler atmaya başladı. Musk, Twitter’da başka bir anket yayınlayarak takipçilerine tweet’lerin atıldıktan sonra yeniden düzenlenmesine izin verecek bir opsiyon eklemesini isteyip istemediklerini sordu. Twitter CEO’su Parag Agrawal ise kullanıcıları ankette “dikkatli oy kullanmaya” çağırdı ve “bu anketin sonuçları önemli olacak” şeklinde konuştu. 4 Nisan’da Twitter, Musk’ı yönetim kuruluna katılmaya davet etti. Bu kapsamda Musk da şirketin hisselerinin %14,9’undan fazlasına sahip olamayacağını öngören bir anlaşma imzalayacağının sinyalini verdi.
Resmi olarak Twitter yönetim kuruluna katılması beklenen 9 Nisan günü Musk yönetim kurulu üyeliğini ve ilgili anlaşmayı reddedeceğini şirkete bildirdi. 14 Nisan’da ise şirketi satın almak üzere hissedarlara 43 milyar dolar değerinde bir nakit anlaşma sundu. Bu anlaşmayla Musk Twitter’ı halka açık bir şirketten özel bir şirkete dönüştürmek istiyor. Musk’ın hisse başına 54,20 dolar öneren teklifi kendi satın almaya başladığı Ocak ayındaki fiyatın %54 üzerinde. Bu yüzden Musk bunun son teklifi olduğunu da açıkladı.
Tekliften sonraki açıklamalarında Musk Twitter şirketini satın alma çabasının para kazanmayla ilgili olmadığını iddia etti. ‘Azami derecede güvenilen ve geniş ölçüde kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmanın medeniyetin geleceği için son derece önemli olduğu’ fikrini savunan Musk ‘ekonomi hiç umurumda değil’ diye ekledi. İfade özgürlüğünü güvence altına almak üzere bu adımı attığını iddia eden Musk, Twitter yönetim kurulunun teklifi reddetmesi durumunda başka bir planı olduğunu söyledi.
Elon Musk Twitter firmasının en büyük ikinci hissedarı olurken Vanguard Group, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na verdiği bilgilere göre elinde bulunan %10,3’lük payıyla en büyük hissedar olarak öne çıkıyor. Söylentilere göre Twitter yönetim kurulu da Musk’ı engellemek üzere kendileri için de acı olacak bir reçeteyi uygulamaya koyacak. Hissedar hakları planı olarak da bilinen bu taktik, daha fazla hisse yaratarak Musk’ın hissesini seyreltmeyi ve diğer mevcut hissedarların indirimli olarak daha fazla hisse satın almasına izin vermeye dayanıyor. Bu durumda Musk’ın Twitter’ın tamamını devralma planı finansal olarak daha zor hale geliyor.