Ukrayna’ya 40 Milyar Dolarlık Yardım Paketi
Biden yönetimi “Putin’in Savaşı” olarak adlandırmaya başladıkları Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya sağlanan yardımları artırma ve Rusya’ya yönelik yaptırımları sertleştirme politikasına devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık yardım paketini onaylarken Beyaz Saray Rusya’ya uygulanacak ek yaptırım ve kısıtlamaları açıkladı. Başkan Biden’ın da katıldığı G7 çevrimiçi toplantısında üye ülkelerin Rus petrolünün ithalatını durdurma konusunda anlaştığı duyuruldu. Başkan Biden ayrıca Ukrayna’ya Rus saldırılarına karşı kendini savunması için gereken askeri teçhizatın sağlanmasını kolaylaştırmayı hedefleyen Ukrayna Demokrasi Savunması Ödünç Verme ve Kiralama Yasası’nı imzaladı.
ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Biden’ın 29 Nisan’da Kongre’ye sunduğu Ukrayna’ya yönelik 33 milyar dolarlık yardım paketi talebini fazlasıyla onayladı. Biden 20,4 milyarı askeri, 8,5 milyarı ekonomik, 3 milyarı insani ve 500 milyonu da gıda üretimi yardımı olmak üzere toplam 33 milyar dolarlık ek bir fon talebinde bulunmuştu. Yardım paketi kapsamında, eğitim, ekipman ve silah desteği dahil olmak üzere güvenlik harcamaları için 6 milyar dolar, Ukrayna’da bulunan ABD ekipmanı stoklarını yenilemek için 8,7 milyar dolar ve Avrupa Komutanlığı operasyonlarını desteklemek için 3,9 milyar dolar ayrılacak. Ayrıca, Ukrayna ve krizden etkilenen diğer ülkelere 4 milyar dolarlık Dış Askeri Finansman desteği sağlanacak.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu kararı ile 7 milyar dolar artırılarak 40 milyar dolara yükseltilen insani ve askeri yardım paketi, 57 ‘hayır’ oyuna karşı 368 ‘evet’ oyu ile onaylandı. ‘Hayır’ oylarının tamamı Cumhuriyetçilerden gelirken yasaya karşı çıkan vekiller gerekçe olarak yardım miktarının büyüklüğü, oylamanın aceleye getirilmiş olması ve Amerika’da yaşanan ekonomik sıkıntılara öncelik verilmesi gibi nedenleri gösterdi. Yardım paketinin resmileşmesi için Senato’dan geçmesi ve ardından Biden’ın onaylaması gerekiyor.
Washington yönetimi ayrıca, Ukrayna’ya destek vermek için İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik devletlerin Hitler’i yenilgiye uğratmasına yardımcı olan programın güncellenerek yürürlüğe konulmasını öngören yasayı onayladı. Başkan Biden, daha önce ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da onaylanan ve Ukrayna’ya kendini savunması için gereken askeri teçhizatın sağlanmasını kolaylaştırmayı hedefleyen 2022 Ukrayna Demokrasi Savunması Ödünç Verme ve Kiralama Yasası’nı imzaladı. Başkan Biden’in halihazırda askeri ekipman ödünç verme veya kiralama yetkisi olsa da yasa ile birlikte Washington yönetimi Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden etkilenen müttefiklerine daha kolay ve hızlı bir şekilde askeri yardımda bulunabilecek.
Öte yandan ABD ve Batılı ülkeler Rusya’ya yönelik ticari kısıtlamaları artırma ve ekonomik yaptırımları sertleştirme politikasına devam ediyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, G7 ülkelerinin Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırmaya kararlı olduğu ve bu minvalde Rus petrolünün ithalatını aşamalı olarak durdurma veya yasaklama taahhüdünde bulundukları belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin de katıldığı toplantıda liderler bu kararın Rus ekonomisinin ana gelir kaynağına sert bir darbe vuracağını ve savaşı finanse etmek için ihtiyaç duyduğu maddi imkanları kısıtlayacağını ifade etti.
Rusya’nın savaş çabalarının engellenmesi için daha fazla ihracat kontrolleri ve yaptırımlar uygulanacağını belirtilen açıklamada ABD ürünlerinin Rusya’ya ihracatına ilişkin yeni yasaklar belirlendiği duyuruldu. Yeni yaptırımlarla birlikte birçok ticari ve endüstriyel ürünün Rusya’ya ihracatı yasaklanırken Rusya’nın sanayi sektörüne ek kısıtlamalar getiren yeni bir takım ticari uygulamaların yapılacağı kaydedildi. Açıklamada, yeni kontrollerle Rusya’nın askeri yeteneklerini destekleyebilecek unsurlara erişiminin daha da sınırlandırılacağı ifade edildi.
Yaptırım uygulanan kişiler listesine yeni Rus iş adamlarıyla bazı Rusya ve Belarus yetkilileri de eklendi. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına zarar verebilecek Rus iş adamı ve aile üyelerine yaptırım uygulanacağı duyurulurken bazı Rusya ve Belarus yetkililerine vize kısıtlamaları uygulanacağı belirtildi. Açıklamada Rusya’nın en büyük finans kurumu olan Sberbank’ın 8 yöneticisine ve Gazprombank’ın 27 yöneticisine yaptırım uygulandığı kaydedildi. Rus medyasına karşı bir takım yeni yaptırımların da duyurulduğu açıklamada, “ABD, Rusya’da en çok izlenen, devlet kontrolündeki televizyon istasyonlarından Channel One Russia, Russia-1 ve Anonim Şirket NTV Broadcasting’e yaptırım uygulayacak” ifadelerine yer verildi.