ABD İstihbaratı: “Savaş Uzun Sürebilir”
ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda “ABD’ye Yönelik Küresel Tehditler ve Ulusal Güvenlik“ konulu oturumda ifade veren ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve Savunma İstihbarat Dairesi Direktörü Korgeneral Scott Berrier, Ukrayna savaşıyla ilgili yaptıkları değerlendirmelerde savaşın kısa sürede sonlanmasını beklemedikleri yönünde açıklamalarda bulundu. Haines, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’da uzun bir savaşa hazırlandığına inandıklarını söylerken Berrier savaşın henüz bir kazananı olmadığını belirterek yaşanan durumu “çıkmaz” olarak niteledi. Her iki istihbarat şefi de Putin’in yakın zamanda taktiksel nükleer silah kullanmasını öngörmediklerini belirtirken Kremlin’in nükleer güç kullanmadan önce gerilimi tırmandırmak için başvurabileceği diğer yöntemler olduğuna dikkat çekti.
Senato oturumunda konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının yeni bir safhaya girerek daha sert ve kanlı bir şekle dönüşebileceği uyarısında bulundu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik saldırısında hedefine ulaşamayan Rus silahlı kuvvetlerinin Donbas bölgesine odaklanmasını “geçici bir değişiklik” olarak nitelendiren Haines, Putin’in ana stratejisinde kayda değer bir değişiklik olmadığını savundu. Kremlin yönetiminin Ukrayna’da uzun bir savaşa hazırlandığı tespitinde bulunan Haines, Putin’in savaşta Donbas bölgesini ele geçirmenin ötesinde daha büyük hedeflere ulaşma niyetinde olduğuna inandıklarını dile getirdi.
Haines, Putin’in temel hedefleri arasında Kırım ile Donbas bölgesini birleştirecek bir kara bağlantısını oluşturmak ve bu kara koridorunu batıda Moldova’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Transdinyester bölgesine dek uzatmak istediği yönünde işaretler olduğunu belirtti. Haines, bölgeye daha fazla sayıda asker göndermediği takdirde Rusya’nın bu amacına ulaşabilmesinin kolay olmayacağını savundu. İstihbarat Direktörü bu doğrultuda Rusya’da seferberlik ve sıkıyönetim ilan edilmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu kaydetti.
Moskova’nın savaşın başında ABD ile Avrupa arasında bir çatlak oluşacağına ve şimdi de enerji ve gıda krizinin bölgesel ayrışmalara neden olacağına güvendiğini kaydeden Haines, ABD ile AB’nin birlikte hareket etmesinin Putin’in planlarını bozduğunu savundu. Haines, Putin’in hedeflerine ulaşabilmek için ülke içinde ve dışında gerilimi artırıcı askeri faaliyetlerde bulunma, sıkı yönetim ilan etme ve askeri ihtiyaçları karşılamak için sanayi üretimin önemli bir kısmını askeri alanlara kaydırma gibi daha radikal yöntemlere başvurabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Senatörlerin yönelttiği sorulara cevap veren Haines, Putin’in nükleer silahlara başvurması ihtimali ile ilgili bir soruya, Rus liderin Rus devleti ya da rejimine yönelik varoluşsal bir tehdit görmediği sürece nükleer silah kullanmayacağına inandıklarını dile getirdi. Ukrayna savaşında yaşanacak olası bir hezimetin nükleer güç kullanma ihtimalini artırabileceğini belirten Haines, Rusya’nın Batılı ülkeleri Ukrayna’ya destek vermekten caydırmak maksadıyla nükleer savaş tehdidinde bulunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Putin’in ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya destek konusundaki kararlılığının zaman içinde zayıflayacağı inancında olduğunu belirten Haines, savaş uzadıkça gelişmelerin nasıl bir seyir göstereceği konusunda kaygıları bulunduğunu ifade etti.
Ukrayna’daki savaşın gidişatı ile Kremlin’in Ukrayna’ya saldırmadaki temel hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulunan General Berrier ise Rusya’nın asıl hedefinin Soğuk Savaş sonrası oluşan Amerika liderliğindeki kural temelli uluslararası düzeni yıkmak ve dünya sisteminde hak ettiğini düşündüğü güçlü pozisyonu elde etmek olduğunun görüldüğünü ileri sürdü. Rusya’nın askeri kabiliyetlerinin uzun süredir Ukrayna’nın bağımsızlık ve egemenliğini ihlal etmede kullanıldığını vurgulayan Berrier bu kabiliyetlerin aynı zamanda ABD ve müttefiklerinin de ulusal güvenliğine varoluşsal tehdit oluşturduğunu savundu.