Pelosi: “Tayvan’ın İzolasyonuna İzin Veremeyiz”
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bir basın toplantısı düzenleyerek gerçekleştirdiği Hint-Pasifik gezisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Pelosi geçen hafta her iki partiden de temsilcilerin bulunduğu 6 kişilik resmi bir Kongre delegasyonu ile Japonya, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Tayvan’ı kapsayan geniş bir Asya turuna çıkmıştı. Pelosi’nin özellikle Tayvan ziyareti Çin yönetimi tarafından büyük bir tepkiyle karşılanırken ABD medyasında da zamanlaması açısından doğru olmadığı yönünde eleştirilere maruz kalmıştı.
Asya turuna ilişkin basın mensuplarına yaptığı konuşmada çok başarılı ve verimli bir gezi gerçekleştirdiklerini belirten Nancy Pelosi, Biden yönetiminin güçlü bir Hint-Pasifik oluşturma önceliği bulunduğunu hatırlatarak özellikle yönetim, ekonomi ve güvenlik gibi alanlarda bölge ülkeleriyle işbirliğini geliştirmenin önemine vurgu yaptı. Gittikleri ülkelerde liderlerle buluştuklarını söyleyen Pelosi ayrıca parlamentolar arası görüşmelerde bulunduklarını ve önemli konularda Kongrenin rolünü güçlendirdiklerini savundu.
Japon asıllı Amerikalı Mark Takano, Hindistan doğumlu Raja Krishnamoorthi ve Kore asıllı Andy Kim gibi farklı etnik kökenden gelen üyelerden oluşan bir heyetle Asya turuna çıktıklarını özellikle vurgulayan Pelosi heyetin bizzat kendisinin farklı kültürlere, ülkelere ve görüşlere saygı duyduklarının açık ispatı olduğunu belirtti. Ziyaretleri alçak gönüllü ve saygılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Pelosi, bu ülkelerin Başkan Biden’in önerilerini nasıl karşıladıklarını dinlemek ve öğrenmek için gittiklerini ve kendi görüşlerini onlarla paylaştıklarını belirterek çok yapıcı sonuçlar aldıklarını kaydetti.
En çok tartışılan konulardan biri olan Tayvan ziyaretiyle ilgili sorulara yanıt veren Pelosi, Tayvan’daki demokrasiyi desteklemek ve Çin’in adayı tecrit edemeyeceğini göstermek için oraya gittiklerini belirterek Çin’in Tayvan’ı izole etmesine izin vermeyeceklerine vurgu yaptı. Kongre’nin dost ülkeler ve demokrasiler için desteklerini gösterebileceğinin altını çizen Pelosi, “Tayvan’la İlişkiler Yasasına göre de Tayvan bizim dostumuzdur” şeklinde konuştu. ABD’nin Çin’e karşı politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydeden Temsilciler Meclisi Başkanı, “Politikamızı değiştirmek için oraya gitmedik. Hala ‘tek Çin’ politikasını destekliyoruz. Bunda rahatsız edici bir şey yok” ifadelerini kullandı. Aynı soruya cevap veren Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks de Çin yönetiminin Kongre heyetinin Tayvan’ı ziyaret etmesini engellemeye çalıştığını ancak kendilerinin bu ziyareti gerçekleştirerek Başkan Şi ne yaparsa yapsın dost ve müttefiklerinin yanında duracaklarını ispatladıklarını kaydetti. Meeks, “Daha önce Başkan Biden şimdi de Pelosi, Başkan Şi’ye bizim ne yapıp ne yapmayacağımızı dikte edemez mesajı verdi” şeklinde konuştu.
Temsilciler Meclisi Başkanı, katıldığı bir TV programında da Tayvan ziyareti ile ilgili sorulara yanıt verdi. Çin’in Tayvan’ı izole etmesine “izin verilemeyeceğini” yineleyen Pelosi, Tayvan ziyaretinin amacıyla ilgili bir soruya, “Oraya Tayvan’ı takdir etmek için gittik. Çin’in Tayvan’ı izole edemeyeceğini söylemek ve dostluğumuzu göstermek için gittik” dedi. Özgür bir ülke olan Tayvan’ı kimin ziyaret edeceğine diğer ülkelerin karışamayacağını belirten Perosi, Pekin yönetiminin Tayvan’a “Dünya Sağlık Örgütüne girmeyeceksiniz diyebilirler ama Tayvan’a kimin gideceğine karışamazlar” şeklinde yanıt verdi. Ziyaretin Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaş ya da iklim değişikliğiyle mücadele gibi “daha önemli konulardaki çabalara zarar verdiği” yönündeki eleştirileri kabul etmeyen Pelosi ziyaretin sembolik değil oldukça somut gerekçeleri olduğuna vurgu yaparak Çin’in ziyareti bahane ederek İklim değişikliğiyle mücadelede yardımlaşma görüşmelerini askıya alması gibi eylemlerle Tayvan üzerinde baskı kurmaya çalışmasının kabul edilemez olduğunu savundu.