FBI’dan Trump’ın Evine Baskın
ABD’de bu haftanın şüphesiz en çok konuşulan olayı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerinin eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evine düzenlediği baskın oldu. Sebebi ne FBI ne de Trump tarafından belirtilmeyen arama için eski Başkan “İlgili makamlarla işbirliği yapılmasının ardından evime yönelik bu önceden bildirilmeyen baskın gereksiz ve uygunsuzdu” ifadelerini kullandı. Baskın, büyük olasılıkla, Beyaz Saray’daki görevinin bitmesinin ardından çeşitli resmi belge ve kayıtları Ulusal Arşivlerle paylaşmak yerine Florida’daki evine götürmesi konusunda devam eden soruşturma kapsamında gerçekleşti. Şu anda söz konusu kayıp ulusal kayıtlar haricinde de Trump’un suçlandığı ve hukuki süreci devam eden pek çok iddia var. Bunlar, para transferi dolandırıcılığı, Georgia eyaleti seçim hilesi suçlaması, Trump ailesinin emlak firmasının gerçekleştirdiği iddia edilen çeşitli usulsüzlükler ve Temsilciler Meclisi Komitesi eliyle soruşturması devam eden 6 Ocak Kongre Baskını.
Trump’un evine gerçekleşen baskın, sonucunda elde edilecek muhtemel bilgilerin ne olduğundan çok Trump’un siyasi kariyerini nasıl etkileyeceği açısından gündemi meşgul ediyor. Nitekim uzun süredir devam eden soruşturmaya rağmen baskın, Trump’ın adaylığını açıklayacağı tahmin edilen sıralarda gerçekleşti. Trump, ABD’de eski bir başkanın evinin FBI tarafından ilk kez aranmasını Demokratların kendisinin siyasi kariyerini baltalamaya yönelik bir hamlesi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray yetkilileri Biden’ın, aramaya dair kesinlikle önceden bir bilgisinin olmadığını belirtirken Mike Pence’in de dahil olduğu pek çok Cumhuriyetçi, baskını eleştiren paylaşımlar yaptı.
Trump, aile emlak şirketindeki usulsüzlüklere dair New York Başsavcısının yürüttüğü soruştırma kapsamında ifade vermeyi reddettiğini açıklayarak kendisi hakkındaki yürütülen hukuki süreçleri ‘cadı avı,’ ABD’yi de ‘muz cumhuriyeti’ olarak nitelendirdi. Cumhuriyetçilere yakın Wall Street Journal’da konuyla ilgili çıkan görüş yazısında, Trump’un ulusal güvenliği tehdit eden bir suçu olmadığı takdirde, yapılan ev baskınını orantısız bir adalet uygulaması olarak yorumlandı. FBI’ın, 6 Ocak Soruşturmasına kanıt bulmak için bir olta sallama operasyonu gerçekleştrimiş olabileceğini hatırlatan WSJ konuyu siyasi bir bağlama oturttu. FBI’nın şu anki direktörünün Trump tarafından atandığını hatırlatan yazıda büronun güvenilirlik sorununun altı çizildi. Yaşananların en vahim sonucu olarak Amerikalılar arasındaki kutuplaşmanın artması ve halkın, kurumlara ve Amerikan demokrasisinin siyasi farklılılara barışçıl çözümler getirme geleneğine güveninin aşınması olarak gösterildi. Devletin adalet makamlarının böylesi bir siyasi operasyona alet olması özellikle muhafazakarların geleceğe yönelik endişelerinin artmasına yol açtı. Gelecekteki başkanların başına benzer bir olayın gelme ihtimali ABD devlet geleneği için epey sarsıcı bir senaryo. Öte yandan FBI soruşturmasının Trump’ın siyasi kariyerini bitirmektense şahlandırması da ciddi bir olasılık. Seçim döneminde, Trump’ın, kendini haklı çıkarmak adına adaylık kampanyasını çok daha güçlü yapması ve muhafazakar seçmenin konsolide olması şaşırtıcı olmayacaktır.
Demokrat medya organları Trump’ın yasaları kendi lehine eğip bükme konusundaki başarısını hatırlatırken hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanmakta olduğu argümanını savundu. CNN, devlet materyallerinin kötüye kullanımının suç kabul eden yasanın Trump döneminde, daha da önemlisi Trump’ın Hillary Clinton’a ‘saldırılarının’ gündemin bir numaralı konusu olduğu sıralarda geçtiğini hatırlattı.
Gerek kendi çıkışları gerekse kendisi hakkında yürütülen hukuki süreçler nedeniyle Trump, başkanlık koltuğundan ayrıldığı günden beri ülke gündeminde yoğun şekilde yer almaya devam ediyor. Bir taraftan Demokratlar, Trump’ın 6 Ocak Baskınındaki etkisinin Amerikan demokrasi geleneğine darbe olduğunu iddia ederken diğer taraftan Cumhuriyetçiler, Trump merkezli soruşturmaların siyasi boyutlarını vurgulayarak Demokratları hukuki araçları kendi menfaatleri için kullanmakla suçluyor. Hukuki süreçlerin bugüne kadar Trump’ın, Cumhuriyetçi seçmen arasındaki popülerliğini azalttığını söylemek güç. Benzer şekilde, Trump odaklı soruşturmaların, enflasyon ve diğer ekonomik problemlerin ana belirleyici olduğu bu günlerde Demokratlara puan kazandırdığını söylemek de kolay değil. Soruşturmalar neticesinde elde edilecek bulguların hem hukuki olarak Trump’ın siyasi kariyerini sona erdirmemesi durumunda tüm yaşananların eski başkana puan kazandırması kayda değer bir ihtimal.