Ukrayna’ya Yeni Güvenlik Yardımı
Rus silahlı güçleri Ukrayna’nın kritik alt yapısını hedef alan füze saldırılarına hız verirken Biden yönetimi Ukrayna’ya yönelik 400 milyon dolar tutarında yeni bir güvenlik yardım paketi açıkladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yazılı bir açıklama yayınlayarak, “ABD’nin, Kremlin’in kritik enerji altyapısına yönelik acımasız saldırılarına karşı Ukrayna’nın kendini savunmasına destek olmak için ek askeri yardımlarda bulunmaya devam edeceğini” kaydetti.
Son yardım paketiyle birlikte Ukrayna’ya yönelik 26. kez Savunma Bakanlığı envanterinden silah ve teçhizat çekmiş olacaklarını belirten Blinken, 400 milyon dolarlık pakette, ek silah, mühimmat ve hava savunma ekipmanı bulunduğunu bildirdi. Blinken, bu paketle birlikte Biden yönetiminin Ukrayna’ya sağladığı askeri yardımların toplam 19,7 milyar dolara ulaşacağına dikkat çekti. İngiltere ve İsveç’in de Ukrayna’ya askeri yardımda bulunacaklarını açıklamalarından memnuniyet duyduğunu belirten Blinken, dost ve müttefik ülkelerle birlikte sonuna kadar Ukrayna’nın yanında duracakları sözünü yineledi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kiev’i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’nın hava savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için 50 milyon sterlinlik yardım yapılacağını duyurdu. İngiltere’nin sağlayacağı hava savunma yardımı paketi, çok sayıda radar ve elektronik harp kabiliyetini artıracak ekipman içeriyor. Paket, İran tarafından Rusya’ya verilen İHA’lara karşı kullanılabilecek 125 adet uçaksavar silahı ve teknolojilerini de kapsıyor.
İsveç yönetimi de kısa süre önce Ukrayna’ya yönelik askeri ve insani yardım kapsamında yaklaşık 300 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurmuştu. İsveç’in de Ukrayna’ya bir hava savunma sistemi tedarik edeceği belirtiliyor. Ancak yetkililer, güvenlik nedeniyle Ukrayna’ya ne tür bir sistemin gönderileceğini açıklamıyor. İsveç NATO başvurusundan önce Ukrayna’ya sadece miğfer ve çelik yelek gibi basit askeri ekipmanlar yolluyordu.
Savaşın başından bu yana Ukrayna’ya en fazla askeri desteği sağlayan ABD’nin elinde bulunan ekipman ve mühimmatın azalması endişe uyandırıyor. ABD’nin kendi kabiliyetlerini sekteye uğratmadan başka ülkelere verebileceği mühimmat miktarının sınıra yaklaştığı belirtiliyor. ABD ordusunun mühimmat depolarındaki erime hızı üretimi kapasitesini geride bırakmış durumda ve stokların kısa zaman içerisinde kritik seviyenin altına inebileceğine dikkat çekiliyor.
Amerika’nın gönderdiği askeri yardım paketleri ya mevcut silah stoklarından ya da savunma şirketlerinin fonlanmasıyla varılan yeni üretim anlaşmalarından temin ediliyor. Başkan Biden, iki hafta önce Kongre’den Ukrayna için 37 milyar dolarlık acil yardım paketini onaylama talebinde bulunmuştu. Söz konusu miktarın 21,7 milyar doları savunma harcamalarına ayrılırken 14,5 milyar dolarlık kısmı da Ukrayna’ya doğrudan yardımları içereceği kaydedildi. Ancak Kongre finansmana onay verse bile silah stoklarının hızla yenilenmesi mümkün değil.
Ukrayna’ya gönderilen bazı silah sistemlerinin imalatı yıllar önce durdurulmuş durumda. ABD savunma şirketleri uzun süredir üretimde kısıntıya gittiği için çalışmayan birçok üretim hattının tekrar canlandırılması da zor görünüyor. Stokları azalan mühimmatlar arasında Ukrayna’ya gönderilen 155 milimetre NATO standardı havan mermisi, Javelin tanksavarları, güdümlü füze fırlatıcısı HIMARS’lar ve 2020 yılında üretimine son verilen uçaksavar füzesi Stinger bulunuyor.
Öte yandan her iki partiden 16 senatör bir mektup yazarak Biden yönetiminden “Ukrayna’ya SİHA göndermeme” kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Senatörler, “Gray Eagle” olarak bilinen Amerikan yapımı SİHA’ların Ukrayna’ya gönderilmesi gerektiğini belirterek bunların Ukrayna’nın topraklarını savunmasında ve işgal edilen bölgeleri kurtarmasında kritik rol oynayacağını ileri sürdü. Rusya’nın İran’dan çeşitli tiplerde SİHA ve Kamikaze İHA aldığını hatırlatan senatörler, Ukrayna’ya SİHA sağlamanın uzun vadeli getirisi olacağına ve savaşın seyrini Ukrayna lehine ilerletme potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.
Ukraynalı askerlerin SİHA kullanımı için gereken eğitimi 27 günde tamamlayabileceğini dile getiren senatörler, Ukrayna ordusunun bu SİHA’larla Karadeniz’deki Rus gemilerine saldırarak mevcut ablukanın kaldırılmasını sağlayabileceklerini ileri sürdü. Pentagon, bu ay başında Ukrayna’nın kendilerine SİHA gönderilmesi yönündeki talebini reddetmişti. ABD’li yetkiler SİHA’ların Rusya tarafından ele geçirilerek teknolojisinin çalınması ihtimalinden endişe duyduklarını belirtmişti. Yetkililer SİHA’larının Ukrayna’ya sevk edilmesinin çatışmayı tırmandırabileceği ve ABD’nin Rusya içindeki mevzileri hedef alabilecek silahlar sağladığı mesajını verebileceği endişesiyle talebe sıcak bakmıyor.