Washington Rus Toprağına Saldırıları Desteklemiyor
Bir yılı aşkın bir süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşında dengeler değişmeye başlıyor. Rus güçleri Kiev ve çevresine ağır hava füze saldırıları düzenlerken Ukrayna birlikleri Rus topraklarına karşı bir saldırı gerçekleştirmekten titizlikle kaçınıyordu. Savaş büyük ölçüde Ukrayna içinde sürerken son zamanlarda Rus güçleri Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde ilerlediği sırada cephe hattının ötesindeki saldırılar da artmaya başladı. Geçen hafta ilk kez başkent Moskova’daki yerleşim yerleri insansız hava araçlarının saldırısına uğradı. Moskova Valiliği bazı binalarda hafif hasar oluştuğunu ve iki kişinin yaralandığını bildirdi. Bununla birlikte Ukrayna saldırıyı sahiplenmiyor. Saldırıyı kimin düzenlediği bilinmezken Rus halkı savaşı yakından hissetmeye başladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Moskova’ya düzenlenen İHA saldırıları hakkında bilgi toplamaya devam edildiğini belirterek, “Rusya topraklarına yönelik saldırıları desteklemiyoruz” açıklaması yaptı. ABD’nin Ukrayna’ya kendi egemen topraklarını geri almak için ihtiyaç duydukları ekipman ve eğitimi sağlamaya odaklandığı aktarılan açıklamada, bu ay Rusya’nın Kiev’i 17 kez insansız hava araçları veya füzelerle vurduğu hatırlatıldı. ABD ve diğer müttefik ülkeler savaşın tırmanmaması için Ukrayna’ya sağladıkları silahların Rus topraklarına vurmasına izin vermezken silahların savunma maksatlı kullanılmasını onaylıyor.
Ukrayna’nın askeri operasyonları hakkında konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Ukrayna’ya eğitim ve teçhizat sunduğunu ve masa başı tatbikatlar yapılmasına yardımcı olduğunu, ancak planlama kararlarını Zelensky ve Ukrayna’nın askeri komutanlarına bıraktığını belirtti. “Ukraynalılarla açıkça Rusya içinde saldırıları desteklemediğimizi, Rusya içinde saldırılara imkân vermediğimizi ve teşvik etmediğimizi ifade ettik” diyen Kirby, “Rusya içinde ABD tarafından tedarik edilen teçhizat kullanılarak gerçekleştirilen saldırıları kesinlikle görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Rus Savunma Bakanlığı gece boyunca sekiz insansız hava aracının kenti hedef aldığını açıkladı ancak güvenlik birimlerine yakın Rus medyası bu sayının çok daha fazla olduğunu ve saldırıya 30’dan fazla insansız hava aracının katıldığını yazdı. Rus yetkililer, insansız hava araçlarının Moskova’da birkaç binaya çarptığını ve “küçük” hasara yol açtıklarını söyledi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin sosyal medya mesajında, “Şehrin tüm acil servisleri olay yerinde. Saldırıda hasar gören iki apartmanda oturanlar da tahliye edildi” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırılardan Ukrayna’yı sorumlu tuttu. Moskova çevresindeki hava savunmasını iyileştirme sözü veren Putin, yapılan saldırının Ukrayna askeri istihbarat teşkilatına yönelik hava saldırısına “tepki” olduğunu iddia etti. Putin, saldırılarda sivil bölgelerin hedef alındığını öne sürdü. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ise Moskova’ya yönelik saldırıların sorumluluğunun bir kısmının Ukrayna’yı giderek daha gelişmiş silahlarla donatan ve Kiev’e F-16 savaş uçakları göndermeyi düşünen Batı’ya ait olduğunu söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı da saldırının Ukrayna tarafından düzenlendiğini ileri sürdü. Olayı terör saldırısı olarak nitelendiren bakanlık tüm İHA’ların Rus savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü duyurdu ve Moskova’ya yönelik saldırıya yanıt olarak Rusya’nın “mümkün olan en sert önlemleri” alma hakkına sahip olduğu belirtti. Rusya saldırıların bertaraf edildiğini açıklasa da uzmanlar İHA saldırılarının Rusya’nın hava savunmasındaki açıkları gözler önüne serdiğini ve Ukrayna’nın karşı saldırı beklentileri arasında daha fazla Rus toprağı ateş altına alınırken başkentin kırılgan olduğunun altını çizdi. Moskova saldırılarından Ukrayna’nın sorumlu olduğu iddialarını yalanlayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise Kiev’in olayları “zevkle izlediğini ve saldırı sayısının artacağını tahmin ettiğini” belirtti.
Moskova’ya düzenlenen İHA saldırılarını değerlendiren askeri uzmanlar, Ukrayna savaşında yeni bir gelişme yaşanıyor olabileceğine işaret ederek Ukrayna’nın daha önce Rusya’daki hava alanlarını, özellikle de Moskova’dan çok uzak olmayan stratejik bombardıman uçaklarını vurduğunu ancak daha önce başkente hiç saldırmamış olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, Rusya’nın kırmızı çizgi açıklamalarının da caydırıcı etkisini kaybetmeye başladığı değerlendirmesi yapıyor. Savaş sürecinde Rusya’nın kırmızı çizgi olarak nitelendirdiği aşırı sağcı siyasi filozof Alexander Dugin’in kızı Darya Dugina’nın öldürülmesi, Ukrayna’nın Kharkiv bölgesinden geri çekilmesi, Rusya’yı Kırım’a bağlayan köprüye düzenlenen saldırı, Kherson şehrinden çekilme, Makiivka’daki geçici Rus askeri üssüne ölümcül füze saldırısı gibi birçok olay yaşanmasına rağmen Rus yetkililer olayın önemini küçümsemek, Rusya’yı kurban olarak göstermek ve sorunu depolitize etmek dışında ciddi bir tepki göstermediğine dikkat çekiliyor.