Beyaz Saray: Kuzey Kore ve Rusya Arasındaki Silah Görüşmeleri İlerliyor
ABD’li yetkililer, küresel yaptırımların Rusya’nın tedarik zincirlerini ciddi şekilde kısıtladığını ve Ukrayna’daki savaşını sürdürmek isteyen Moskova’yı başka silah kaynakları aramaya zorladığını ileri sürerken yeni açıklanan bir ABD istihbarat raporunda Rusya ve Kuzey Kore’nin farklı silah sistemleri için mühimmat sağlayacak potansiyel bir silah anlaşması konusundaki müzakerelerini “aktif bir şekilde ilerlettikleri” kaydedildi. Beyaz Saray daha önce de Kuzey Kore’yi Ukrayna’da kullanmak üzere Rusya’ya roket ve füze tedarik etmekle suçlamış, Pyongyang yönetimi ise iddiaları reddetmişti.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin aktif bir şekilde ilerlemesinden endişe duyduğu belirtildi. Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’nun Kuzey Kore’ye yaptığı ziyarette Pyongyang’ı Rusya’ya topçu mühimmatı satmaya ikna etmeye çalıştığını söyledi. “Bu potansiyel anlaşmalar kapsamında Rusya, Kuzey Kore’den, Rus ordusunun Ukrayna’da kullanmayı planladığı önemli miktarda ve çeşitli türlerde mühimmat alacaktır. Bu anlaşmalar, Rusya’nın savunma sanayi üssüne yardımcı olacak hammaddelerin sağlanmasını da içerebilir” diyen Kirby, ABD’nin potansiyel bir anlaşmaya dahil olan herhangi bir kuruluşa yaptırım uygulamak için doğrudan harekete geçeceği sözünü verdi ve Pyongyang yönetimine müzakereleri durdurma çağrısında bulundu. Kirby ayrıca Rusya’nın İran ve Kuzey Kore gibi yerlerden silah tedarik etme girişimlerinin Moskova’nın yaşadığı sıkıntının açık bir işareti olduğunu belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un işbirliğini artırma sözü veren yazışmalarda bulunduklarını belirten Kirby, ABD’nin, savunma bakanının ziyaretinden sonra başka bir grup Rus yetkilinin Pyongyang’a gittiğine dair istihbarata sahip olduğunu dile getirdi. Kuzey Kore’nin birçok kez Rusya’ya mühimmat satmayacağını açıkça söylediğini belirten Kirby, böyle bir anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi’nin çeşitli kararlarını ihlal edeceği uyarısında bulundu.
ABD, Japonya, Güney Kore ve İngiltere adına ortak bir açıklama yapan ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield de Kuzey Kore yönetimine “provokatif davranışlardan kaçınma ve diyalog tekliflerini kabul etme” çağrısında bulundu. Thomas-Greenfield, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki potansiyel bir silah anlaşmasının, Kuzey Kore’nin geçmişteki nükleer denemeleri ve balistik füze denemelerinin ardından Güvenlik Konseyi’nin oybirliğiyle kabul ettiği kararların ihlali anlamına geleceğine dikkat çekti. BMGK kararlarının Rusya da dahil olmak üzere tüm üye devletlerin Kuzey Kore’den herhangi bir silah temin etmesini yasakladığını hatırlatan Büyükelçi, bunun nükleer silahları yayma heveslilerine “Rusya’ya silah satarsanız, Rusya da sizin nükleer silah edinmenize yardımcı olacak” şeklinde yanlış bir mesaj verme anlamına geleceğini savundu. Kuzey Kore ve Rusya’nın New York’taki BM temsilcilikleri ise henüz konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Washington daha önce de Kuzey Kore’nin Rusya’ya daha fazla silah sağlayabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklemek isteyenlere karşı harekete geçen Biden yönetimi, iki hafta önce Kuzey Kore ve Rusya arasındaki silah anlaşmaları ile bağlantılı olmakla suçladığı üç kuruluşa yaptırım uyguladığını açıklamıştı. Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaş alanında ağır teçhizat kaybeden Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sürdürmek için Kuzey Kore ve diğer müttefiklerine yönelmek zorunda kaldığını ileri sürülmüştü. Hazine’nin Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, “ABD, Kuzey Kore’den Rusya’nın savaş makinesine destek aktarmaya çalışan yasadışı mali ağların kökünü kazımaya devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
ABD daha önce Çin’in Ukrayna’daki savaş için Moskova’ya askeri yardımda bulunmayı düşündüğüne dair endişelerini dile getirmişti. Ancak Pekin yönetimi, Rus petrolünü satın almasına ve teknolojik ürünler satmasına rağmen Rusya’ya önemli miktarda silah tedarik etme konusunda isteksiz davranıyor.