Biden Müslüman Oyları Kaybediyor
2024 Başkanlık seçimlerine bir yıldan az bir süre kala, Amerikan Müslümanlarının seçimlerde alacağı pozisyon belirleyici bir etkiye sahip olabilir. Genellikle Cumhuriyetçilerin dışlayıcı politikalarına karşı Demokrat Parti’ye destek veren Müslümanların büyük bir kısmı için, 2024 Amerika seçimlerinde verecekleri karar zor olacak. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları karşısında ilk günlerden itibaren İsrail yönetimine koşulsuz destek veren Biden yönetimi, Müslüman Amerikalılar tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.
İsrail’in Filistin’e saldırıları başlamadan önce de Müslüman Amerikalılar, Amerikan dış politikasından bağımsız bir şekilde Demokrat Parti’ye olan ilgilerini kaybetmeye başlamışlardı. Demokratların özellikle devlet okullarında cinsel yönelim ve cinsel kimlik çatısı altında LGBT temalı derslerin yaygınlaşmasını savunması bu kopuşun en önemli noktalarından biri olarak görülüyordu. Dolayısıyla dış politika noktasında atılan adımlar halihazırda birçok eleştiriye maruz kalan Biden’ın Müslüman Amerikalıların desteğini kaybetmesine neden oluyor.
Pew Araştırma Merkezi’nin son yaptığı araştırmaya göre, Amerika’da yaklaşık 3.45 milyon Müslüman yaşıyor. 2020 seçimlerinde Amerika genelinde yaklaşık 1.1 milyon Müslümanın oy kullandığı tespit edilirken Müslümanların seçime katılma oranı %70 seviyelerinde gerçekleşmişti. Müslümanlar, ülke genelinde seçimler için tek başına oyun değiştirici bir pozisyona sahip olmasa da seçimin kaderini belirlemede kritik role sahip olan gruplar arasında yer alıyor.
Ekim ayında “Arab American Institute” tarafından yapılan ankete göre Müslümanlar arasında geçtiğimiz Nisan ayında yüzde 35, 2020 seçimlerinde ise yüzde 59 olan Biden desteği yüzde 17 seviyesine gerilemiş gözüküyor. Zogby Strategies tarafından yapılan ankete göre kendini Cumhuriyetçi olarak tanımlayan Müslümanların oranı yüzde 32 seviyesinde iken kendini Demokrat olarak gören Müslümanların oranı yüzde 20 seviyelerine gerilemiş durumda. Bu oranın Cumhuriyetçiler lehine olması Amerikan siyasi tarihinde ilk kez görülen bir durum olarak kayıtlara geçiyor.
Aynı ankete katılan Müslüman Amerikalıların yüzde 67’si de Biden yönetiminin İsrail’in saldırılarına karşı verdiği tepkiyi olumsuz bulduklarını belirtiyor. Kritik eyaletlerde küçük farkların bile büyük sonuçlar doğurduğu bir seçim sisteminde Müslüman oyları her zamankinden daha fazla öneme sahip. Müslümanların Biden yönetimine tepkisine ek olarak ülke genelinde genç seçmenlerin %70’lik gibi büyük bir kısmının Biden’ın İsrail’e koşulsuz desteğini eleştirdiği ve onaylamadığı da anketlere yansıyor.
Bu tabloda yaklaşan ABD seçimlerinde Müslümanların önemli bir kısmının oy vermemesi muhtemel senaryolar arasında yer alıyor. Müslümanların sandığa gitmemesi yahut boş oy atması muhtemel Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması kesinleşirse eski Başkan Donald Trump’a yarayacak. Trump’ın olası bir şekilde yeniden seçilmesi durumunda Müslüman Amerikalıların huzur bulacağını beklemek büyük bir yanılgı olacaktır. Zira Biden’a artık destek vermeyeceğini belirten Müslümanlar, Trump’ın Filistin meselesinde yapıcı adımlar atacağını yahut Amerika’nın İsrail’e verdiği desteği keseceğini beklemiyor.
Müslüman Amerikalıların bu sürecin sonunda hiçbir şey olmamış gibi Biden’a yeniden destek vermesini beklemek gerçekçi olmayacaktır. Biden’a tepki gösteren Müslümanlar Trump’ı da desteklemediklerini ancak hiçbir şey olmamış gibi Biden’a destek vermeye devam etmeyi düşünmediklerini dile getiriyorlar. Nitekim seçimler için kritik öneme sahip salıncak eyaletlerde ve diğer birçok bölgede Müslüman Amerikalı liderler, Gazze’nin işgalini kararlı bir şekilde desteklediği ve ateşkes için yeterince çaba göstermediği için Biden’ın yeniden seçilmesine karşı propaganda yapacaklarını açıkladılar.
“Biden’ı Bırak” sloganı ile Minnesota eyaletinde başlayan hareket Michigan, Arizona, Wisconsin, Pensilvanya ve Florida eyaletlerinde de taban buldu. Minnesota Üniversitesi profesörlerinden olan Hasan Abdel Salam, Amerika genelinde Müslümanların ortak hareket edebilmesi için bir organizasyon kuracaklarını ve önümüzdeki seçimde Biden’a karşı örgütleneceklerini açıkladı. Hasan, yapılan kampanyanın Ortadoğu’da ve özellikle Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanana kadar devam edeceğini açıkladı. Ayrıca Müslüman Amerikalıların siyasi gücünü güçlendirmeyi amaçlayan bir kuruluş olan Emgage’ın Michigan sorumlusu Al-Hanooti, Biden’ın eyalette önde olmasında Müslümanların lehine çalışmasının kritik olduğunu belirtti ve Michigan’da yaklaşık 200.000 kayıtlı Müslüman seçmenin bulunduğunu hatırlattı. 2020 başkanlık seçimlerinde, Biden Michigan eyaletini 155.000 oy farkla kazanmıştı.
Biden’ın dış politika kararları Müslümanların seçimlerde göstereceği tavır üzerinde önemli bir etkiye sahip olsa da iç siyasi dinamikleri de es geçmemek gerekiyor. Demokratların kürtaj ve eşcinsellikle ilgili esnek tavırlarına ve politikalarına ek olarak artan İslamofobinin de Müslümanların bu süreçte kararlarını etkilemesi bekleniyor. Ekim ayı içerisinde Chicago’da İsrail-Filistin arasındaki savaştan etkilenen bir Amerikalı, 6 yaşında Filistinli çocuğu bıçaklayarak öldürmüştü. Son olarak Kasım ayının sonunda Vermont eyaletinde 3 Filistin asıllı Amerikalı genç silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırı sonucu yaralanan gençlerden birinin felçli kalacağı açıklanmıştı. Biden her iki saldırıdan sonra, “Bu tür korkunç nefretin Amerika’da yeri yok” diyerek tepki göstermiş ancak Müslümanlar tarafından İslamofobi ile yeterince güçlü mücadele edilmediğine yönünde eleştiriler almıştı.
Seçimlerin gerçekleştirileceği tarihe kadar Demokratlar, Müslümanların gözündeki algılarını değiştirmek için yeterli zaman ve imkana sahip görünüyor. Müslüman Amerikalıların Biden’a öfkesi artsa da alternatifinin Trump olacağı senaryoda seçim günü sandık başına gidecek Müslümanları zor bir tercih bekliyor. Biden’ın İsrail’e gösterdiği desteği ve maddi yardımı devam ettirmesi durumunda Müslümanlardan güçlü destek bulması mümkün olmayacak. Özellikle bazı kritik eyaletlerde önemli siyasi güce sahip Müslüman Amerikalıların tepkisi seçimin kaderini belirleyecek unsurlardan biri olabilir.