Amerikan İstihbaratından Seçimlere Rus Müdahalesi Uyarısı
Amerikan başkanlık seçimleri yaklaşırken istihbarat kurumları başta Rusya olmak üzere bazı yabancı güçlerin 2024 seçimlerine müdahale etme çabalarına karşı alarma geçmiş durumda. ABD’nin Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle Rus hükümetinin 2024 başkanlık seçimlerine müdahale etme konusunda daha fazla risk alabileceğini öngören yetkililer kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik açıklamalarda bulunmaya başladı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi (ODNI), Rusya ve İran’ın ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bazı seçmenlerin bilgilerinin ele geçirildiğinin tespit edildiğini bildirdi.
İstihbarat yetkilileri, Rus hükümetinin ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek için “tüm hükümeti kapsayan” bir faaliyet başlattığını duyurdu. Rusya’nın ağırlıklı olarak sosyal medya ve diğer internet platformlarında yürüttüğü mevcut faaliyetlerinin daha önce 2016 ve 2020 seçim dönemlerinde görüldüğü gibi Demokrat adayları zayıflatmaya çalıştığını söyleyen yetkililer isim vermekten kaçınsa da Moskova’nın yarışta Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı desteklediğini ima ediyorlar. İstihbarat yetkililerine göre Rusya, Ukrayna’ya desteği zayıflatmayı ve Amerikan halkı arasında bölünme yaratmayı amaçlayan etki operasyonlarıyla 2024 ABD seçimlerinde özellikle kararsız eyaletleri hedef almayı planlıyor.
ODNI yetkilileri, Rus ajan ve propagandistlerin kamuoyunu etkilemek ve bazı siyasetçilerin altını oymak için “sosyal medyayı kullanma” stratejisi geliştirdikleri konusunda uyarıda bulundu. Yetkililer bu faaliyetin Rusya’nın başkanlık yarışı ve Kongre yarışları da dahil olmak üzere seçimlerin çeşitli yönlerini etkilemeye yönelik daha geniş çaplı çabalarının bir parçasını oluşturduğunu kaydediyor.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan bir yetkili, “Rusya’nın başta kararsız eyaletlerdekiler olmak üzere belirli seçmen demografilerini hedef aldığını, bölücü söylemleri teşvik ettiğini ve belirli politikacıları karaladığını görmeye başlıyoruz” diyerek Rusya’nın “başkanlık yarışı, Kongre ve kamuoyu dahil olmak üzere seçimleri etkilemek için tüm hükümeti kapsayan bir yaklaşım benimsediğini” kaydetti. Rusya’nın ABD başkan adaylarına yönelik tercihinin önceki seçim dönemlerine göre değişmediğini de sözlerine ekleyerek faaliyetin Demokratlara karşı yürütüldüğünü ima etti.
İstihbarat kaynakları, Rusya’nın bilgi manipülasyonu yoluyla yaklaşan seçimleri etkileme çabalarının Biden’ın kampanyasını hedef alan, Demokrat Parti’yi itibarsızlaştırmayı ve seçim sistemine şüphe tohumları ekmeyi amaçlayan önceki girişimlere benzediğini ifade ediyor. Rusya’nın taktikleri arasında gizli sosyal medya profilleri ve güvenli doğrudan mesajlaşma kanalları vasıtasıyla ABD’deki siyasi çatlakları derinleştirmek ve Ukrayna’ya verilen desteği azaltmaya çalışmak gibi faaliyetler bulunuyor.
ABD, Hollanda ve Kanada’daki ajanslar ortak bir rapor yayınlayarak, çeşitli ülkelerde “ruhlar” olarak bilinen hayali kullanıcılar yaratan Meliorator adlı bir program da dahil olmak üzere, ağı yönetmek için kullanılan çeşitli yazılım programlarını tespit ettiklerini duyurdu. FBI, operasyonun hesapların arkasındaki e-posta adreslerini kaydetmek için kullandığı iki web alanını ele geçirmesine izin veren bir mahkeme kararı aldırdı. Ajanslar yaptıkları açıklamada, X sosyal medya platformunda yaklaşık 1000 adet gizli hesabı yönlendirmek için yapay zekâ kullanan sofistike bir Rus propaganda fabrikasının kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.
Adalet Bakanlığı da Rus aktörler tarafından yurt içinde ve yurt dışında yanlış bilgi yaymak için yapay zekâ destekli bir sosyal medya bot ağının kullanıldığını açıkladı. Bakanlık, Rus ajanların ABD’de ve yurtdışında dezenformasyon yaymak amacıyla ABD’de ikamet eden kişiler gibi davranmak için kullandıkları iddia edilen yaklaşık 1000 sosyal medya hesabını araştırdığını duyurdu. Bakanlık’a göre “bot çiftliği” olarak adlandırılan yapı, yapay zeka vasıtasıyla ABD’de yaşayan kişiler gibi davranarak sahte sosyal medya profilleri oluşturuyor ve bu sahte hesapları Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek vermek için kullanıyor. Adalet Bakanlığı’nın iddiasına göre bu ayrıntılı plan, Rus devletine ait medya kuruluşu Russia Today’in (RT) bir çalışanı tarafından organize edilmiş, bir FSB yetkilisi yardımcı olmuş ve Kremlin tarafından finanse edilmiş.
Dışişleri Bakanlığı’nın Kremlin’in dezenformasyon ve propaganda aygıtında kritik bir oyuncu olarak tanımladığı RT, Avrupa Birliği, Kanada ve diğer ülkelerde engellenirken, sosyal medya şirketleri de platformlarında kısıtlama getiriyor. RT ve Sputnik ise engellemeleri aşmak ve küresel kitlelere ulaşmak için farklı yollar deniyor. Geçen ay yayınlanan bir rapora göre, bu yayın organları içeriğin kaynağını gizlemek amacıyla Man Stuff News gibi isimler taşıyan sahte web siteleri kullanarak binlerce makalesini internette yaymayı başarmış.
Dışişleri Bakanlığı daha önce de istihbarat raporlarına dayalı açıklamalarda bulunmuş ve Rusya’nın 2014 yılından beri 20’den fazla ülkenin siyasi gidişatını etkilemek ve dış politika yaklaşımlarını şekillendirmek için gizli bir şekilde 300 milyon dolardan fazla fon aktarımında bulunduğunu ileri sürmüştü. Açıklamada, Kremlin yönetiminin küresel çapta etki alanını artırabilmek ve kendi çıkarlarına uygun politik ortam yaratabilmek için hedef ülkelerdeki bazı siyasi partilere, adaylara ve bazı kuruluşlara el altından maddi destek sağlama suretiyle seçimlere müdahalede bulunduğu kaydedilmişti. Açıklamada hangi ülkelerin hedef alındığı belirtilmemiş, söz konusu ülkelere gerekli bildirimlerin yapılacağı söylenmişti.
FBI Direktörü Chris Wray ve DNI Direktörü John Ratcliffe de, Rusya ve İran’ın seçimlerle ilgili kamuoyunu etkilemek için bazı adımlar attıklarını tespit ettiklerini duyurdu. Konunun üzerinde çalıştıklarını belirten Ratcliffe, İran ve Rusya’nın bazı seçmenlerin bilgilerini ele geçirdiğini tespit ettiklerini dile getirerek, “İran’ın Başkan Donald Trump’a zarar vermeyi ve seçmenlerin gözünü korkutmayı amaçlayan e-mailler attığını gördük” diye konuştu. İran ve Rusya’nın, seçmen bilgilerini kötü niyetli kullanabileceğini söyleyen Ratcliffe, “Bu veriler, yabancı aktörler tarafından kayıtlı seçmenlere, kafa karışıklığına, kaosa ve Amerikan demokrasisine güven eksikliğine yol açacak yanlış bilgiler yayılması için kullanılabilir” uyarısında bulundu. FBI Direktörü Wray de “Oylarınızın sayıma dahil edildiğinden emin olabilirsiniz” ifadesini kullandı.
ODNI, Rusya’nın stratejisinin geçmiş seçimlerdeki faaliyetlerine benzediğini, Amerikan kamuoyunu belirli adaylar lehine etkilemeye ve özellikle ABD’nin Ukrayna konusundaki tutumu ve Rusya’ya yönelik politikaları ışığında seçim sürecine olan güveni zayıflatmaya odaklandığını belirtti. 2016’ya kadar uzanan önceki seçimlerdeki istihbarat değerlendirmeleri, Rusya’nın Demokrat Parti’yi ve başkan adaylarını kötülerken kamuoyu algısını Donald Trump lehine değiştirmeyi amaçladığını gösteriyordu. Yetkililer seçimlere müdahale konusunda Rusya, Çin ve İran’ın başlıca oyuncular olduğunu, Rusya’nın önemli bir tehdit oluşturduğunu, İran’ın kaosu kışkırttığını ve Çin’in şu anda ABD seçim ortamını gözlemlediğini vurguluyor. Yetkililer, Rusya’nın belirli seçmen gruplarını hedef almak, bölücü söylemleri yaymak ve iç anlaşmazlıkları körüklemek için seçim bütünlüğünü baltalama çabasında olduğunu kaydediyor.
Kasım seçimleri yaklaşırken seçim güvenliği tartışmaları da alevlenmeye başlandı. Senato geçen mayıs ayında 2024 seçimlerinin güvenliğini yapay zeka tehditlerinden korumayı amaçlayan üç yeni yasa tasarısını gündeme getirmişti. Siyasiler yabancı müdahalelerle mücadelede kamu bilincinin önemine vurgu yapıyor. ABD kurumları, yanlış bilgi yaymak ve halk arasında belirsizlik yaratmak amacıyla yabancı kuruluşlar tarafından siyasetçilerin deepfake videolarının oluşturulmasına karşı da tetikte.
Seçimle ilgili müdahalelere ek olarak, ABD istihbarat ve kolluk kuvvetleri, doğrudan seçimle bağlantılı olmasa da ABD içindeki bölünmeleri şiddetlendirmek ve ABD hükümetini utandırmak için çeşitli konuları istismar etmeye yönelik yabancı girişimleri izlemeye almış durumda. Yabancı etki operasyonlarına ilişkin artan şeffaflık, istihbarat camiasının demokratik süreçlere yönelik tehditler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik daha geniş bir girişiminin parçası olduğu belirtiliyor.
Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines de yaptığı bir açıklamada, Rusya ile birlikte İran’ın da dış etki çabalarında “giderek daha agresif” hale geldiğini ve son haftalarda Gazze’deki savaş karşıtı protestoları gizlice teşvik ettiğini söyledi. Aralık ayında yayınlanan bir istihbarat değerlendirmesinde, İran’ın 2022 ara seçimlerine de müdahale etmeye çalıştığı belirtilmişti. Tahran’ın algılanan toplumsal bölünmeleri istismar etmeye ve ABD’nin demokratik kurumlarına güveni sarsmaya çalıştığı kaydedilmişti. İstihbarat yetkilileri, Rusya’nın önemli bir tehdit ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı bir güç olduğunu, Çin’in de şimdilik başkanlık yarışına doğrudan müdahil olmaktan kaçındığını vurguluyor. İstihbarat uyarıları, Rusya, Çin ve İran’ın yaklaşan seçimlerde derin bir şekilde bölünmüş Amerikan halkını nasıl etkilemeye çalışabileceğine ışık tutmayı amaçlıyor.