ABD Rusya’yı Seçimleri Etkilemeye Çalışmakla Suçladı
Biden yönetimi, Rusya’nın yaklaşan başkanlık seçimlerini etkilemek ve Ukrayna’ya yönelik uluslararası desteği aşındırmak için gizli bir kampanya düzenlediğini ileri sürerek Kremlin’i siyasi propaganda ve dezenformasyonla Amerikalı seçmenini hedef almakla suçladı. Rusya’nın RT (Russia Today) ve çeşitli çevrimiçi platformlar aracılığıyla yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarıyla seçmen fikirlerini etkilemeye çalıştığını belirten ABD Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları, Rus devlet kanalı RT’nin genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım uyguladığını açıkladı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi (ODNI), ilk kez geçen temmuz ayında yaptığı açıklamayla Rusya ve İran’ın seçime müdahale etmeye çalıştığını ve bazı seçmenlerin bilgilerinin ele geçirildiğinin tespit edildiğini bildirmişti.
İstihbarat kaynakları, Rusya’nın bilgi manipülasyonu yoluyla yaklaşan seçimleri etkileme çabalarının Biden’ın kampanyasını hedef alan, Demokrat Parti’yi itibarsızlaştırmayı ve seçim sistemine şüphe tohumları ekmeyi amaçlayan önceki girişimlere benzediğini ifade ediyor. Rusya’nın taktikleri arasında gizli sosyal medya profilleri ve güvenli doğrudan mesajlaşma kanalları vasıtasıyla ABD’deki siyasi çatlakları derinleştirmek ve Ukrayna’ya verilen desteği azaltmaya çalışmak gibi faaliyetler bulunuyor.
Adalet Bakanlığı, Rus hükümeti tarafından ABD’ye karşı kötü niyetli etki çabalarını yönlendirmek için silah olarak kullanıldığını söylediği 30’dan fazla internet alanına el konulduğunu duyurdu. Okuyuculara önde gelen ABD haber siteleri olarak görünmek üzere tasarlanan ancak aslında Rus propagandası içeren internet sitelerini denetleyen kişi olarak Putin’in uzun süredir üst düzey yardımcısı olan Sergei Kiriyenko’yu tanımladı. ABD, bu etki operasyonlarıyla ilişkili internet alanlarına yaptırım, dava ve el koyma uygulamaları başlattı. Adalet Bakanlığı, Kremlin bağlantılarını gizleyerek Tennessee merkezli bir medya kuruluşuna 10 milyon dolar aktarmakla suçladığı iki Rus vatandaşını dava etti.
Kremlin’in stratejisinin yalnızca seçim sürecini değil aynı zamanda Ukrayna konusunda ABD dış politikasına ilişkin daha geniş bir anlatıyı hedef aldığı belirtiliyor. ABD istihbarat değerlendirmeleri, Rusya’nın eski Başkan Trump’ı tercih ettiğini ve onu Ukrayna’ya ABD desteğine diğer adaylara kıyasla daha şüpheci biri olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Bu durum, Rusya’nın çıkarlarına daha uyumlu olabilecek siyasi figürlere stratejik bir destek sağladığını gösteriyor.
İstihbarat yetkilileri temmuz ayında yayınladıkları raporda Rusya’nın internet platformlarında yürüttüğü faaliyetlerle daha önce 2016 ve 2020 seçim dönemlerinde görüldüğü gibi Demokrat adayları zayıflatmaya çalıştığına vurgu yaparak Moskova’nın yarışta Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı desteklediğini ima etmişlerdi. İstihbarat yetkililerine göre Rusya, Ukrayna’ya desteği zayıflatmayı ve Amerikan halkı arasında bölünme yaratmayı amaçlayan etki operasyonlarıyla 2024 seçimlerinde özellikle kararsız eyaletleri hedef almayı planlıyor.
İstihbarat yetkilileri, “Rusya’nın başta kararsız eyaletlerdekiler olmak üzere belirli seçmen demografilerini hedef aldığını, bölücü söylemleri teşvik ettiğini ve belirli politikacıları karaladığını görmeye başlıyoruz” diyerek Rusya’nın “başkanlık yarışı, Kongre ve kamuoyu dahil olmak üzere seçimleri etkilemek için tüm hükümeti kapsayan bir yaklaşım benimsediğini” ileri sürmüştü. Rusya’nın ABD başkan adaylarına yönelik tercihinin önceki seçim dönemlerine göre değişmediğinin altını çizen yetkililer, faaliyetin Demokratlara karşı yürütüldüğünü kaydetmişti.
Bu hafta yayınlanan yaklaşık 300 sayfalık bir FBI beyannamesi Rusya’ya karşı Ukrayna’yı destekleyen ABD’li politikacılara saldırmak ve ABD toplumunda gerilimleri körüklemek için sahte haberler yayan Kremlin destekli geniş bir faaliyeti ortaya koyuyor. Adalet Bakanlığı tarafından el konulan internet alan adlarının arkasında olduğu iddia edilen üç Rus şirketinden birinin daha önce Hazine Bakanlığı’nın Rus hükümeti adına Avrupa’da sahte haber siteleri işlettiği iddiasıyla yaptırım uyguladığı Sosyal Dizayn Ajansı (SDA) adlı bir şirket olduğu belirtildi.
ABD’li yetkililer Kremlin’in Trump lehine oyları etkilemek için aktif ve agresif bir çaba içinde olduğu iddialarını destekleyen bazı kanıtları paylaştı. Adalet Bakanlığı, ABD istihbarat kurumlarının ele geçirdiği ve Kremlin’in stratejisine ilişkin ayrıntıları ortaya koyan Rusya’nın iç strateji toplantı notlarını açıkladı. Bir Rus belgesinde Arizona ve Pennsylvania gibi kararsız eyaletlerin sakinleri, Hispanik ve Yahudi Amerikalılar, oyuncular ve sosyal medya sitesi Reddit kullanıcıları gibi “hedef kitlelerin” listelendiği gösteriliyor. Belgede ayrıca Cumhuriyetçi değerleri paylaştığı düşünülen seçmenleri bir araya getirmek için çevrimiçi topluluklar oluşturma çabaları da ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Biden yönetiminin Rus faaliyetlerini kınaması yalnızca bir uyarı değil aynı zamanda seçim bütünlüğüne yönelik devam eden tehditleri hatırlatmak için de bir araç olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra, ABD hükümetinin eylemleri, dijital bilgi alanında şeffaflık ve denetim ihtiyacını da gündeme getiriyor. Sosyal medya platformlarının yanlış bilgilendirmenin yayılmasındaki rolü yadsınamaz olduğunu belirten uzmanlar, önemli reformlar ve hesap verebilirlik önlemleri olmadan, bu platformların yabancı müdahaleyi kolaylaştırmaya devam edebileceğini savunuyor. Bu durum, Amerikan demokrasisinin dış manipülasyona karşı dayanıklılığını sorgulayan temel bir mesele olarak görülüyor.
Moskova yönetimi iddiaları reddederken Rus yetkililer ABD seçim süreçlerine karışmadıkları yönündeki açıklamalarında genelde nükteli bir üslup kullanmayı tercih ediyor. Rus yorumcular Moskova’nın ABD başkanlık seçimlerine yeniden müdahale ettiği iddiaları ile dalga geçerken, Rus Devlet Başkanı Putin, “Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerini Kamala Harris’in kazanmasını istediğini” söyledi. Putin Donald Trump yerine Kamala Harris’i tercih etmelerinin nedeni olarak “bulaşıcı” kahkahasını gösteren alaycı bir yorumda bulundu.
Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, Rusya ile İran’ın da dış etki çabalarında “giderek daha agresif” hale geldiğini ve son haftalarda Gazze’deki savaş karşıtı protestoları gizlice teşvik ettiğine dikkat çekmişti. Aralık ayında yayınlanan bir istihbarat değerlendirmesinde, İran’ın 2022 ara seçimlerine de müdahale etmeye çalıştığı belirtilmiş ve Tahran’ın algılanan toplumsal bölünmeleri istismar etmeye ve ABD’nin demokratik kurumlarına güveni sarsmaya çalıştığı kaydedilmişti. İstihbarat, Rusya’nın önemli bir tehdit ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı bir güç olduğunu belirtirken, Çin’in şimdilik başkanlık yarışına doğrudan müdahil olmaktan kaçındığının altını çiziyor. Yetkililer ve dezenformasyon uzmanları, Çin’in seçimleri etkilemek için gizli kampanyalar yürüttüğünü ve gündemdeki konular etrafında bölünmeleri arttırmaya çalıştığını ancak başkanlık yarışında bir adayı desteklemediğini belirtiyor.