ABD Çin’e Karşı Hindistan’la İlişkileri Derinleştiriyor
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper Hindistan’a bir gezi düzenledi. Ziyaretin üçüncü 2+2 Bakanlar Diyaloğu toplantısını gerçekleştirmek ve ABD Başkanı Trump ile Hindistan Başbakanı Modi tarafından 2020 Şubat ayında açıklanan ABD-Hindistan Kapsamlı Küresel Stratejik Ortaklığını daha ileriye taşımak için gerçekleşti. Pompeo, Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar’la, Savunma Bakanı Esper ise Hindistan Savunma Bakanı Singh ile görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeler sonunda yapılan ortak açıklamada Covid-19 salgınıyla mücadele, bölgesel güvenlik, askeri birimler arasındaki ilişkiler, savunma sanayi işbirliği, silah alım-satımı, güvenli iletişim sistemleri ve bilgi paylaşımı mimarisinin gelişimi, insani ilişkiler ve farklı alanlarda potansiyel iş birlikleri gibi konuların ele alındığı belirtildi. Ayrıca iki ülke arasında Temel Değişim ve İşbirliği Anlaşması (BECA) da imzalandı. BECA Anlaşması ile Hindistan, ABD uydularından gerçek zamanlı hassas verilere, gelişmiş haritalar ve topoğrafik görüntülere erişim imkanı bulacak. Bu bilgiler ile otomatik silahlar, İHA ve füzelerin hassasiyetleri önemli ölçüde artırılarak daha etkin kullanım sağlanabilecek.
Bu ziyarette de görüldüğü üzere Washington yönetiminin Çin’i çevreleme ve Çin yönetimine karşı müttefik kazanma girişimleri devam ediyor. Dışişleri Bakanı Pompeo Japonya ve İtalya ziyaretlerinde de açıklamalarının önemli bir bölümünü Çin’den kaynaklanan tehditlere karşı ortak hareket edilmesi çağrısında bulunmaya ayırmıştı. Pompeo 6 Ekim tarihinde Tokyo’da gerçekleştirilen Quad toplantısında Pekin yönetiminin “anti-demokratik ve despotik” zihniyetine karşı özgürlükleri savunan tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini savunmuştu. Hindistan Dışişleri Bakanının da katıldığı toplantıda, Çin’e karşı net bir ortak tavır konulamamış ancak bölgenin barış ve huzuruna yönelik “serbest ve açık İndo-Pasifik” vizyonunun daha fazla ülkenin katılımıyla hayata geçirilmesi için işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesine vurgu yapılmıştı.
Hindistan ve Çin arasında Ladakh’ta yaşanan sınır problemleri devam ederken iki ABD bakanının Hindistan’a gelmesi Hint yönetimi için kritik önem taşıyor. Pompeo net bir şekilde ABD’nin özgürlük ve egemenliklerine yönelik tehditler karşısında Hindistan halkının yanında duracağını söyledi. Galwan Vadisi’nde hayatını kaybeden Hint askerleri için başsağlığı dileyen Pompeo, Hindistan ve ABD ortaklığını birçok cephede genişletmek için birlikte çalışmaya kararlı olduklarını ifade etti. Hindistan Savunma Bakanı Singh yabancı yatırımcılar için savunma sanayi dahil birçok sektörde sınırlamaları hafiflettiklerini ve bazı kolaylıklar getirdiklerini söyleyerek Amerikan firmalarını yatırım yapmaya davet etti. Amerikan Boeing ve Lockheed Martin gibi büyük firmalar bir süredir Hindistan savunma sanayi ile işbirliği yapmanın yollarını arıyordu. Birkaç yıl önce Hindistan Hava Kuvvetleri’nin 15 milyar dolar değerinde 110 savaş jeti alma girişimi olmuş ancak bir ilerleme kaydedilememişti.