ABD, Ermenistan ve Azerbaycan Arasında Ateşkes Çağrısında Bulundu
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında artan gerginliğin sorulması üzerine, gelişmelerden haberdar olduğunu ve durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini belirterek, “o bölgede çok iyi ilişkilerimiz var, bakalım çatışmaları durdurabilecek miyiz” şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi ve hızlı bir şekilde ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Morgan Ortagus tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Dağlık Karabağ Bölgesinde gerçekleşen askeri çatışmalardan büyük endişe duyduğu belirtilirken, hayatını kaybeden kişilerin ailelerine taziye diledikleri aktarıldı. Çatışmaları kınayan Ortagus, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Biegun’un Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Ortagus, Biegun’un Bayramov ve Mnatsakanyan’a bölgede en hızlı şekilde ateşkes ilan edilmesi ve var olan direkt iletişim hatlarının kullanılarak ileride oluşabilecek sorunların engellenmesi konusunda tavsiyede bulunduğunu ifade etti. Açıklamada, “ABD, dış güçlerin artan şiddete müdahalesinin bir faydası sağlamayacağına, tam tersi bölgede tansiyonun artmasına neden olacağına inanıyor. Her iki tarafı da Minsk Grubu eşbaşkanları ABD, Fransa ve Rusya ile çalışmaya ve diyaloğa dönmeye çağırıyoruz. Minsk Grubu’nun eşbaşkanlarından biri olarak ABD taraflara barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm bulmaya yardım etmek için hazırdır” ifadeleri kullanıldı.
ABD Savunma Bakanlığı da, “Azerbaycan ve Ermenistan’a askeri desteği hiçbir şekilde iki ülke arasındaki çatışmalarla ilişkili olmayacak şekilde yapılandırdıklarını” açıkladı. Pentagon Sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, “Hem Azerbaycan hem de Ermenistan’a verdiğimiz tüm yardımı iki ülke arasındaki çatışmalarla ilişkilendirilmeyecek şekilde dikkatlice yapılandırdık” ifadesini kullandı. Sözcü Campbell, durumun oldukça değişken olduğunu ve Pentagon’un olayları yakından izlediğini belirterek ABD’nin iki tarafa da çatışmaları durdurma ve Minsk Grubu ile görüşmelere başlaması çağrısını yineledi.
Minsk Grubu, Dağlık Karabağ sorununa ve Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına barışçıl çözüm bulunması amacıyla 1992 yılında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde oluşturulan bir müzakere ekibidir. Zamanla Dağlık Karabağ ihtilafının çözümünü takip eden resmi uluslararası toplum organı haline gelen bu grubun uzun yıllar süren görüşmelerinden somut bir netice alınamadı. Mayıs 1994’te ilan edilen ateşkes ile birlikte Dağlık Karabağ sorunu bir tür “donmuş ihtilaf” olarak görülmeye başlandı. Karabağ sorununda yıllardır hiçbir ilerleme kaydedilememesi ve Rusya’nın Minsk Grubu eş başkanlığında bulunması bu grubun güvenilirliğini sorgular hale getirmektedir. Gerek Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyeliği gerekse Rusya’nın Ermenistan’daki askeri varlığı ve Dağlık Karabağ sorununda sıcak çatışma çıkması halinde Azerbaycan’a karşı Ermenistan yanında yer alacaklarına dair önceki yıllarda yapmış oldukları açıklamaları Rusya’nın tarafsızlığına gölge düşüren, çelişkili bir durum olarak öne çıkmaktadır. Diğer eş başkanlar Fransa ve ABD’nin de geniş Ermeni diasporalarına ev yaptıkları göz önüne alındığında bu ülke temsilcilerinin de Ermenistan lehine tutum sergiledikleri biliniyor.