ABD Irak’ta ‘İran Destekli Milisleri’ Vurdu
ABD, Erbil hava üssüne yapılan ve üç Amerikan askerinin yaralanmasına neden olan bir saldırının ardından Irak’taki İran destekli milis gruplara yönelik yeni bir hava saldırısı düzenledi. İran destekli Kataib Hizbullah ve bağlı grupların üstlendiği saldırıda yaralanan ABD askerlerinden birinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Saldırılar, İsrail-Hamas çatışmalarının bölgesel bir savaşa dönüşebileceği endişelerinin arttığı bir döneme denk geldi. İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri harekat başlatmasından bu yana, İran destekli gruplar Irak ve Suriye’de Amerikan üslerine saldırılar düzenliyor. Son saldırının ardından bazı medya organları Başkan Biden’ı Amerikan askerlerini tehlikeye atmakla ve yeterince koruyamamakla suçlamaya başladı.
Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Başkan Biden’in emriyle ABD ordusunun Irak’ta Kataib Hizbullah örgütüne ait 3 tesise saldırı düzenlediği bildirildi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Başkan’ın tehlikede olan Amerikan personelinin korunmasından daha yüksek bir önceliği yok. Bu saldırıların sürmesi halinde ABD, seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde harekete geçecek” ifadelerini kullandı. ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada da hedef alınan tesislerin imha edildiği ve çok sayıda Kataib Hizbullah militanının öldürüldüğü kaydedildi. ABD üslerine yapılan saldırılardan doğrudan sorumlu olan unsurların hedef alındığı vurgulanan açıklamada sivillerin zarar görmediği belirtildi.
ABD’nin Irak’ta düzenlediği hava saldırılarını kınayan Irak hükümeti ise saldırılarda bir askerin öldüğü ve 18 kişinin de yaralandığını bildirerek saldırıları “düşmanca eylem” ve “Irak egemenliğinin ihlali” olarak nitelendirdi. Iraklı güvenlik kaynakları, ABD’nin gece boyunca düzenlediği saldırılarda Kataib Hizbullah’ın Bağdat’ın güneyindeki Hilla kentinde bulunan merkezinin hedef alındığını açıkladı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin, bir yıl önce iktidarı kazanmak için desteğine ihtiyaç duyduğu ve şu anda iktidar koalisyonunda güçlü bir blok oluşturan İran destekli bazı gruplar üzerindeki kontrolünün sınırlı olduğu ileri sürülüyor. Resmi olarak Irak ordusunun komutası altında olan bazı milis güçlerin pratikte bağımsız olarak faaliyet gösterdikleri kaydediliyor. Bu grupların çoğunun ABD güçlerine karşı düzenlenen eylemler konusunda da aynı görüşte olmadıkları belirtiliyor.
ABD, 27 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde benzer nedenlerle Suriye’nin doğusunda hava saldırıları düzenlemişti. Askeri yetkililer, vurulan tesislerin İran Devrim Muhafızları’yla bağlantılı olduğunu kaydetmişti. Hava saldırısının İran destekli milislerin bölgede Amerikan güçlerinin bulunduğu üslere saldırı kabiliyetini azaltma amacıyla yapıldığı ve operasyonların bu güçlerin elinde bulunan malzeme, silah ve mühimmatı imha etmeyi hedeflediği belirtilmişti. Hava saldırısıyla ilgili açıklamada bulunan Savunma Bakanı Lloyd Austin de İran destekli grupları caydırmak amacıyla düzenledikleri hava saldırılarını dikkatlice ayarlamaya çalıştıklarını ifade etti. Ancak operasyonların militanların ABD tesislerine saldırı yeteneklerini zayıflatmadığı belirtiliyor. Bu durum, bölgedeki güvenlik ve istikrar için sürekli bir meydan okuma oluşturuyor.
ABD’nin Ortadoğu’ya daha fazla asker, gemi ve savaş uçağı göndermesinin ardından Amerikan güçlerine yönelik saldırıların giderek artması bölgedeki gerilimin istikrarlı bir şekilde tırmandığına işaret ediyor. İran destekli milislerin İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana Irak ve Suriye’deki ABD üslerine 100’den fazla saldırı düzenlediği belirtiliyor. Biden yönetimi İsrail-Hamas çatışmalarının ABD’yi doğrudan içine çekecek daha geniş bir bölgesel savaşa dönüşmesini engellemeye çalışırken, ABD unsurlarına yönelik tüm saldırılara karşılık vermeyerek temkinli bir tutum izlemesi Cumhuriyetçiler tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.
Bölgedeki Amerikan unsurlarına karşı düzenlenen saldırılar artarken Pentagon’un İran ve vekillerine karşı izlediği caydırıcılık politikasının işe yarayıp yaramadığı konusu Amerikan medyasında sorgulanmaya başlandı. Pentagon, ABD güçlerine yönelik saldırıların çoğunun hedefi vuramadığını ve ara sıra altyapıya zarar verdiğini belirtirken, saldırıların yoğunluğuna dikkat çeken Wall Street Journal (WSJ), Amerikan askerlerinin eninde sonunda zarar göreceklerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. Son saldırıda bir ABD personelinin ağır yaralanması, bu tür saldırıların ciddiyetini ve ABD askerlerinin karşı karşıya kaldığı riskleri gösterirken medya organları Başkan Biden’in en büyük önceliğinin İran ya da vekilleriyle gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak olduğunu ileri sürüyor.
Biden’in seçim yılında popüler olmayabilecek daha büyük bir çatışmaya dahil olmaktan korktuğunu kaydeden gazete, Pentagon’un saldırılarla ilgili verdiği rakamların da doğruluğunu tartışmaya açarak yönetimin Amerikan kamuoyunu yanılttığını ileri sürüyor. Pentagon yaptığı açıklamada “muhtemelen çok sayıda militan öldürüldü” ifadesini kullanırken Iraklı yetkililer, “ABD sadece bir militanı öldürdü. Yaklaşık 18 kişi de yaralandı” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Saldırıların arkasında İran’ın olduğunu ileri süren WSJ, Tahran yönetiminin ABD’nin gerilimi tırmandırma korkusunu kendi çıkarları için kullandığını savunuyor.