ABD’den Ortadoğu’ya Yeni Silah Satışına Onay
Ortadoğu ülkeleri arasında silahlanma yarışı devam ederken Trump yönetimi bölge ülkelerine yeni bir silah satışı gerçekleştirmek için Kongre’den onay bekliyor. ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Mısır’a toplam değeri 4 milyar 859 milyon doları bulan askeri satış onayına ilişkin tebligatı Kongre’ye sunduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuveyt’e 4 milyar 200 milyon dolar değerinde AH-64E Apache saldırı helikopteri ve Patriot sistemlerinin yedek parçaları, Suudi Arabistan’a 290 milyon dolar değerinde füze mühimmatı, ve son olarak da Mısır’a cumhurbaşkanlığı uçağı için 169.6 milyon dolar değerinde kızılötesi karşı koyma sistemleri ile hava araçları gelişmiş hedefleme podlarının satışına onay verdi.
ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan (DSCA) Kuveyt’le ilgili yapılan açıklamada, bu ülkeye toplam 4 milyar dolar tutarında 8 yeni AH-64E Apache tipi saldırı helikopterinin satışına ve Kuveyt’in elinde bulunan 16 adet AH-64D tipi Apache helikopterin de AH-64E modeline yükseltilmesine ve listesi sunulan çok sayıda ilgili ekipman ve parçanın satışına onay verildiği ve ayrıca farklı bir anlaşma paketiyle de Kuveyt’e 200 milyon dolarlık Patriot hava savunma sistemi konfigürasyonu ve yedek parça satışının yapılacağını duyuruldu. DSCA Ajansı, önerilen bu satış anlaşmasının Ortadoğu’da siyasi istikrar ve ekonomik ilerlemede önemli bir güç ve NATO dışı önemli bir müttefik olan Kuveyt’in güvenliğinin geliştirilmesine yardım etmek suretiyle ABD dış politika ve ulusal güvenliğine de katkı sağlayacağını belirtiyor. DSCA ayrıca bu satışın bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceğinin altını çiziyor.
DSCA bölgede önemli bir güç ve dost bir ülke olarak tanımladığı Suudi Arabistan’a savaş uçaklarında kullanılmak üzere 3 bin adet “GBU-39 SDB I” tipi küçük ölçekli, havadan karaya füze mühimmatının satışına onay verildiğini bildirdi. Potansiyel satışın ABD ve Suudi Arabistan’ın birlikte çalışabilme yeteneklerini artıracağı belirtilirken satılacak olan füzelerin yüksek isabet yetenekleri sayesinde daha düşük yan etki bıraktığına vurgu yapılıyor.
Mısır’a ilişkin açıklamada ise Mısır cumhurbaşkanlığı uçağı için 104 milyon dolar değerinde bir adet “kızılötesi karşı koyma sisteminin” satışına onay verildiği ifade edildi. Mısır’a teklif edilen diğer bir silah satışı paketiyle ilgili açıklamada ise Mısır’ın 22 gelişmiş hedefleme podu için 65 milyon 600 bin dolarlık askeri alım talebinin de onaylandığı kaydedildi. Tüm bu satışların yapılabilmesi için Kongre’nin ilgili komitelerinin 30 gün içinde itiraz şerhi koymaması gerekiyor. DSCA ayrı ayrı yaptığı açıklamaların hepsinde bu satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceğinin özellikle altını çiziyor. Ajans her ne kadar satışların “bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyeceğini” vurgulaması Amerikan kanunlarının gereği olarak bölgede İsrail’in askeri üstünlüğünün muhafaza edileceği anlamına geliyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) araştırmasına göre Ortadoğu ülkeleri 2014-2019 yılları arasında silah ithalatını bir önceki beş yıllık döneme göre % 61 oranında arttırmış durumda. Ortadoğu ülkelerine yapılan silah satışları dünya toplam silah satışlarının %35’ine tekabül ediyor. ABD’nin bu süreçte gerçekleştirdiği toplam silah satışının yarısı da Ortadoğu ülkelerine yapıldı. ABD’nin en büyük alıcısı ise bölgeye ihraç edilen silahların yarısına yakınını satın alan Suudi Arabistan oldu. Son beş yılda Suudi Arabistan’ın silah ithalatı 2010-14 yıllarına oranla yüzde 130 artış gösteriyor. Bu araştırmaya 2020 yılında bölge ülkelerinin talep ettiği ve onay bekleyen satışlar dahil değil.