Amerikalılar Ofise Dönüşte Acele Etmiyor
Amerikalıların pandemi yasaklarına tepkileri ve normalleşme talepleri artarak devam ederken bir konu istisna teşkil ediyor: Ofislere dönmek! Omicron varyantının hızla yayılmasını takiben milyonlarca çalışanın Aralık ayında ofis bölgelerinden uzaklaşmıştı, ancak bugün hastanelere yatışlar ve ölüm oranları düşmesine rağmen evden çalışma rakamları değişmiyor. Kimi eyaletlerin maske zorunluluğunu sona erdireceklerini ilan etmesine rağmen evden çalışma trendi popülerliğini koruyacak gibi görünüyor. Bina girişlerini kaydeden Kastle Systems, takip ettiği 10 büyük şehirde Şubat ayının ilk haftasında işgücünün ortalama %33’ü ofise döndüğünü hatta Şubat ayının ikinci haftasında işe gidenlerin ilk haftadan daha düşük sayıda olduğunu açıkladı. Bununla beraber Şubat ayında sinema salonlarına dönüşler ise %58 oranında arttı, basketbol ligine ilgi ise 2020’dekinin %93’ü kadardı. Bu oranlar bize şunu gösteriyor, Amerikalılar eskisi gibi bir arada olmayı özlüyorlar ama çalışma koşulları için aynı özlem söz konusu bile değil.
Pew Research’in yayınladığı güncel araştırmaya göre 2020’den bu yıla, işlerinin çoğunu evden yapabileceğini söyleyen çalışanların oranı %59’dan 71’e yükseldi. Pandeminin başlarında çalışanların %64’ü iş yerlerinin kapalı olması sebebiyle evden çalışırken bugün bu oran %38’e düştü; yani kalan %61 işyerinde çalışmayı tercih etmedikleri için evden çalışmakta. Araştırmaya katılanların %64’ü evden çalışmanın profesyonel ile özel hayat arasında denge kurmayı kolaylaştırdığını söylerken %60’lık bir kesim evden çalışmanın iş arkadaşları arasındaki bağı zayıflattığını dile getirmiş. Evden çalışma trendinin pandemiden ayrışarak müstakil bir fenomen haline geldiğini gösteren başka bir grafiğe göre evden çalışmayı tercih etme sebebi olarak ‘kovid-19 ile ilgili endişeler’ %57’den 42’ye gerilerken gerekçe göstermeden bunun bir tercih olarak sunulması %60’tan 76’ya yükselmiş.
Araştırmanın bir diğer çıkarımı ise eğitim ve gelir düzeyi ile evden çalışma olanaklarının doğru orantılı olması. Bu durumun uzaktan çalışma modelinin Amerikan toplumunda halihazırda tartışılan sosyal adaletsizliklere yeni bir boyut getirdiği söylenebilir. Şehirlerdeki çalışma temposunun bu durgunluğu ise kuru temizlemecilerden restoranlara, çalışan nüfusun sirkülasyonuna bağımlı pek çok işletmenin kalıcı olarak kepenk indirmesine yol açtı. Seçilmiş yetkililer ise şirketlere, şehirlerin ekonomik hayatına büyük darbe indiren uzaktan çalışma modelini sonlandırması için çağrı yapıyorlar. New York Valisi Kathy Hochul, ay başında yaptığı bir konuşmada şirketlere, çalışanlarının Zoom’u yakması ve ofislere dönmesi için teşvikler vermelerini söyledi. Çalışanlar ise uzaktan çalışma seçeneği, uzun süren yolcuklara katlanmama ve günlerini daha esnek planlayabilme gerekçeleriyle hala çok cazip. Şirketler ise işgücü piyasasındaki daralma sebebiyle personeline ofisten çalışma dayatmasında bulunmayı tercih etmiyor.
Çalışma modelleri salgından bağımsız şekilde tartışılırken Nüfus İdaresi’nin hafta ortasında paylaştığı verilere göre hasta olduğu veya hasta olan birine baktığı gerekçesiyle çalışamayan kişi sayısı son bir ay içinde 1 milyon azaldı. Çalışan veya aktif olarak iş arayanların payını ölçen işgücüne katılım oranı, Ocak ayında %62,2’ye çıkarak 2020’de pandeminin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kıdemli ekonomist Robert Dent bu tabloyu işgücü piyasası için çok iyimser bir ivme olarak yorumladı. Nitekim Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ABD’de geçtiğimiz hafta günlük 255.000 olan vaka ortalamasının 147.000’e düştüğünü belirtti. Ticaret Bakanlığı ise tüketici harcamalarının yaklaşık %4 oranında arttığını paylaştı. Tüketimde meydana gelen bu artışın işverenlerin çalışan ihtiyacını ve dolayısıyla işçi ücretlerini artırması bekleniyor.
Pek çok şirket uzaktan çalışma modelini sürdürürken Microsoft, merkezinin yer aldığı Washington eyaletindeki yüksek aşılanma ve düşük hastaneye yatış oranlarını gerekçe göstererek Şubat ayı sonunda çalışanlarını ofislere geri çağırmayıplanladığını duyurdu. Her ekibin kendi programını hazırlayacağı hibrit bir çalışma modeli öngören şirket, optimum verimlilik ve uzlaşı sağlamayı hedefliyor. ABD’nin en büyük perakende şirketlerinden Walmart da 28 Şubat’tan itibaren çalışanların ‘çoğunlukla’ ofislerden çalışacağını duyurmuştu. Şirketler ve eyaletler nezdinde yavaş yavaş normalleşme adımları atılmakla birlikte Biden yönetimi Kongre’ye 30 milyar dolarlık koronavirus müdahale paketi için başvuru yapmaya hazırlanıyor. Halk Sağlığı Hizmetleri biriminin Kongre personeliyle gerçekleştirdiği toplantıda paketin tıbbi müdahaleler, test kapasitesinin arttırılması ve muhtemel yeni varyantlarla mücadele için kullanılacağı ifade edildi. Cumhuriyetçi kimi Kongre üyeleri yeni bir paketi onaylanması için bir öncekinin tamamen kullanılması gerektiğini söyleyerek talebe şüpheli yaklaştı. Cumhuriyetçi Senatör Marsha Blackburn federal kurumların sürekli olarak harcamaya devam ettiğini söyleyerek covid bahanesiyle bunun ne kadar daha süreceğini sorguladı.