Aşı Çalışmaları Hızlanarak Devam Ediyor
İlaç şirketleri Covid-19 aşısının üretimine hız verirken, Biden yönetimi de ülke içerisinde aşının dağıtılması ve yapılması için çaba sarf ederek pandemiyi bir an önce bitirme vaadini yerine getirmeye çalışıyor. Mart ayının sonuna kadar 132 milyon doz aşının üretilmesi öngörülüyor. Mart ayında Şubat’ta üretilen 48 milyon doz aşının yaklaşık üç katı aşı üretilecek. İlaç şirketleri sektörde birbirlerine rakip olsa da Biden yönetiminin girişimiyle aşı üretiminde beraber hareket ederek aşının halka hızlı bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ediyor. ABD’de yedi günlük ortalamada her gün yaklaşık 2,6 milyon insan aşı oluyor ve 26 Mart cuma günü 3,3 milyonluk günlük aşı rekoru kırıldı. Halihazırda uygulanan Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson aşılarına ek olarak Pfizer geliştirdiği aşıyı 12 yaş altı çocuklar üzerinde denemeye başladığını duyurdu. Çocuklar üzerinde yapılan testlerin sonuçları 2021 yılının ikinci yarısında ortaya çıkacak.
Avrupa’da yapılmaya başlanılan, fakat sonradan kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısının ABD’de de yapılması için Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) onayı talep edildi. FDA, AstraZeneca’nın ABD dışında yürüttüğü çalışmaların ‘düzensiz’ olduğunu belirterek çalışmalarını güncellenmesini istedi. AstraZeneca’nın yaptığı güncellemeler sonucunda aşının etkinlik oranının yüzde 76 olduğu belirtildi. AstraZeneca’nın daha önce yaptığı açıklamada etkinlik oranının yüzde 79 olduğu ifade ediliyordu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan değerlendirmeye göre AstraZeneca etkinlik oranını yüksek göstermek için bazı verileri farklı şekilde girmiş. AstraZeneca aşı çalışmalarının şeffaf olmaması nedeniyle daha önce de sıkça eleştiriliyordu. FDA AstraZeneca’nın aşısı hakkında değerlendirmelerine devam ediyor. Eğer başka bir sorun bulunmaz ise AstraZeneca’nın ürettiği 30 milyona yakın doz aşı ABD’de yapılmaya başlanacak. AstraZeneca onay aldıktan yaklaşık bir ay sonra 20 milyon doz aşıyı ABD’ye gönderecek.
AstraZeneca’nın FDA’ye sunduğu raporda aşının etkinlik oranı yaklaşık yüzde 3 değişse de söz konusu değişikliğin halkın aşıya güvenini etkileyeceğinden endişe ediliyor. Mayıs ayından itibaren bütün yetişkinlerin aşı olabileceği öngörülse de herkes aşı olmak istemiyor. Aşı karşıtlığı ilaç şirketlerinin en küçük hatası ile daha da sorunlu bir hale gelebiliyor. Aşı ile mücadelede güçlü adımlar atmak isteyen Biden yönetiminin aşı politikası da bundan etkileniyor. Konuyla ilgili olarak Başkan Biden’ın pandemi ile mücadelede görevli danışmanı Andy Slavitt bir mülakat verdi ve Amerikan halkının FDA’ye güvenmesi gerektiği mesajını verdi. Slavitt, FDA’in detaylı incelemesi olmadan hiçbir ilaç şirketinin aşı üretimi için onay alamayacağının altını çizdi. Slavitt, bilimsel değerlendirmelerde bağımsız hareket edilmesinin ve şeffaflığın kamu güveni için son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Başkan Biden göreve geldikten sonraki ilk basın toplantısını düzenledi. Biden yönetimi göreve başladıktan sonraki 100 gün içerisinde 100 milyon Amerikalının aşı olacağına ilişkin bir hedef koymuş ve bu hedefi 58. günde gerçekleştirmişti. Biden bu hedefi iki katına çıkararak 100. gününde 200 milyon kişinin aşı olmasını hedeflediğini duyurdu. Biden daha öncesinde 1 Mayıs tarihi itibariyle ABD’deki bütün yetişkinlerin yaş ve sağlık durumuna bakılmaksızın aşı olmaya hak kazanacağını açıklamıştı. Biden bunun gerçekleşmesi için bütün eyalet yönetimlerine talimat göndermişti. 40’tan fazla eyalet Biden’ın 1 Mayıs hedefini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ABD’de beş eyalet zaten 16 yaş üstüne aşı imkanı sunmuş durumda. Pandeminin ağır bir şekilde etkilediği eyaletlerden biri olan New York’ta Vali Andrew Cuomo aşının bütün yetişkinlere ulaştırılmasına ilişkin herhangi bir zaman çizelgesi belirlemedi. Fakat Vali Cuomo yaptığı bir açıklamada aşıya ilişkin yaş sınırlamasını aşamalı olarak azaltmayı planladığını belirtti. Yetkililer ABD’de aşının yaygınlaşması ile pandeminin kontrol altına alınabileceğini öngörüyor.