Biden: “Tayvan’ı Çin’e Karşı Koruma Taahhüdümüz Var”
Ticaret savaşlarının ardından askeri ve siyasi alanlara da sıçrayan ABD-Çin rekabeti, Tayvan ve Çin arasındaki askeri gerilimin son 40 yılın en kötü seviyesine ulaşmasıyla birlikte endişe verici bir hal almaya başladı. Göreve başladığı günden beri ülkesinin dış politika odağını Ortadoğu’dan Hint-Pasifik bölgesine kaydıracağını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya hedef olması halinde Tayvan’a gereken desteği vereceklerini, bu konuda taahhütleri olduğunu ifade etti. Pekin yönetimi ise ABD’yi “tehlikeli politikalar” izlemekle suçladı. Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, son haftalarda tırmanan gerilimin son 40 yılın en kötü seviyesine ulaştığını söyleyerek Çin’in 2025 yılına kadar Tayvan’ı işgal etmeye yönelebileceğini açıklamıştı. Çin’in kısa süre önce Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Sahası’na (ADIZ) çok sayıda savaş uçağı sokması, Tayvan’a karşı savaş uyarısı olarak yorumlanmıştı.
Çin ve Tayvan arasında son haftalarda yaşanan yüksek gerilim Washington yönetimini de harekete geçirdi. Başkan Biden CNN’de yayınlanan bir programda kendisine yöneltilen Çin’in Tayvan’a yönelik bir askeri müdahalesi olması durumunda ABD’nin Tayvan’a destek verip vermeyeceği yönündeki bir soruya, “Evet, bunu yapma taahhüdümüz var“ ifadeleriyle yanıt verdi. Çin’in askeri alanda kaydettiği hızlı ilerlemeyle ilgili bir soruya da cevap veren Biden, Çin’in askeri bakımdan ABD’den daha güçlü olacağı endişesinin yersiz olduğunu söyledi. Biden, “Çin, Rusya ve dünyanın geri kalanı bizim dünya tarihindeki en güçlü orduya sahip olduğumuzu biliyor” şeklinde konuştu.
Biden, asıl endişe edilmesi gereken konunun Çin’in “ciddi bir hata” yapmasına yol açacak eylemlere girişme ihtimali olduğunu kaydetti. Biden, Çin ile yeni bir soğuk savaş istemediğini söylemekle birlikte, “Sadece Çin’in geri adım atmayacağımızı anlamasını sağlamak istiyorum” diye konuştu. Beyaz Saray, Biden’ın açıklamalarının bir politika değişikliği anlamına gelmediğini zaten Tayvan İle İlişkiler Yasası uyarınca ABD’nin Tayvan’ın savunmasına desteğini sürdürdüğünü duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Statükoyu değiştirecek tek taraflı eylemlere karşı çıkmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Çin yönetimi ise Tayvan konusunun ABD ile ilişkilerdeki “en hassas” ve “en önemli” konuyu oluşturduğunu düşünüyor ve ABD’yi “tehlikeli politikalar” izlemekle suçluyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Tayvan konusunda politikalarında uzlaşma veya taviz için “yer olmadığını” söyledi. Tayvan meselesinin tamamen Çin’in iç meselesi olduğunu ve hiçbir dış müdahaleye izin vermediğini belirten Wang, “Tayvan, Çin topraklarının vazgeçilmez bir parçasıdır” dedi. ifadelerini kullandı. Çin’in Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimî Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Tayvan ile “barışçıl bir birleşme” hedeflediklerini savundu, “Sorun yaratan taraf biz değiliz. Tam aksine, bazı ülkeler, özellikle ABD, tehlikeli hamleler yapıyor, Tayvan meselesini tehlikeyi bir yola sokuyor” diye konuştu.