Biden Yönetimi Ülkeye Kabul Edilecek Mülteci Sayısını Artırıyor
Trump yönetimi döneminde sınırda ayrılan aileler ve çocuklardan dördü tekrar bir araya geldi. 3 Mayıs tarihinde İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Biden yönetimi döneminde ilk kez ayrılan aileler ve çocukları birbirine kavuşmuş oldu. Başkan Biden göreve geldikten sonra birçok başkanlık kararnamesi çıkarmıştı. Bu kararnamelerden bazıları sınırda ayrı tutulan aileleri birleştirmeye yönelikti. Biden’ın göç sorununu çözmek için atılan bu adım ile Trump yönetiminde kabul edilen ‘yasadışı göçe sıfır tolerans’ politikasının etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyordu. İlgili kararname uyarınca ailelerin birleştirilmesi amacıyla bir görev gücü kurulmuştu. Söz konusu kararnameler çerçevesinde atılan adımlarla diğer çocukların da ailelerine kavuşması bekleniyor. Annesi ve babasından ayrı yaklaşık 1000 kadar çocuk ülke sınırında bekliyor.
Trump yönetimi döneminde ayrılan aileler, Biden döneminde birbirlerine kavuşmaya başlasa da yönetimin güç politikası birçokları için büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. Biden’ın yönetimdeki ilk 100 gün içerisinde izlediği politikalar arasında en az onay oranı aldığı mesele göç politikası oldu. Göç yanlısı gruplar Biden yönetiminin ek adımlar atmasını talep ediyor. Ülkede göçe ilişkin düzenlemeler getirilmesi gerektiği hususunda her iki parti fikir birliği içerisinde. Fakat söz konusu düzenlemelerin içeriğine ilişkin görüş ayrılıkları devam ediyor. Demokratlar yeni göç düzenlemesini bütçe kanunları çerçevesinde yapmayı planlıyor. Göç reformunun bütçe kanunu çerçevesinde getirilmesi ile yeni reform paketi, Cumhuriyetçilerin oyuna muhtaç kalmadan kabul edilebilecek. Biden yönetimini gerekli adımları atmadığı için bazı gruplar Beyaz Saray ve Kongre binası önünde protestolara başladı. 30 Nisan tarihinde geldikleri ülkelere geri iade edilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalan yasadışı göçmenler, başkent Washington’da Biden yönetimini protesto etti. Protesto yasadışı göçmenlerin haklarını savunan sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlendi.
Yönetim kendisine göç konusunda yöneltilen eleştirilere cevaben attığı adımlar kapsamında, senelik göçmen sayısının üst sınırını artırdı. Hem Demokratların hem de insan hakları savunucularının uzun zamandır talep ettiği düzenlemeye göre ülkeye kabul edecek mülteci sayısı 15,000’den 62,500’e çıkarıldı. Bu yeni düzenlemeyi duyuran Başkan Biden, Trump’ın kabul ettiği 15 bin mülteci sınırının Amerikan değerlerini yansıtmadığını söyledi. Biden ülkeye kabul edilecek mülteci sayısının 62,500’e ulaşmayacağını öngördüğünü de ekledi. 2021 bütçe yılının ilk yarısında ülkeye kabul edilen göçmen sayısı yaklaşık 2000 oldu. Gidişat bu şekilde olursa ülkeye kabul edilen mülteci sayısının sene sonuna kadar 15,000’e bile ulaşmayacağı tahmin ediliyor.
ABD’nin mültecilere yardımı, özellikle içinde bulunduğumuz süreçte, önem arz ediyor. Birçok ülkede siyasi istikrarsızlık, ekonomik sıkıntılar, mülteci kamplarında insanların birbirlerine yakın bir şekilde yaşaması, mültecilerin sağlık sigortasına ve içilebilir suya ulaşma imkanının sınırlı olması nedeniyle mülteciler ve sığınmacılar Covid-19 salgınına karşı daha savunmasız kalıyor. Trump yönetimi döneminde BM’nin göçmen ve sığınmacı yerleştirme sisteminin işleyişi bozulmaya uğramıştı. Biden yönetimi, pandemi sürecinde ve gelecekte muhtemel bir ekonomik kriz öncesinde bu sistemin tekrar işlemesi için elini taşın altına koyacak.