Blinken ve Stoltenberg: “Türkiye’nin Kaygılarının Giderileceğine İnanıyoruz”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Blinken ile Washington’da bir araya gelerek Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa’nın artan güvenlik sorunu ve Çin’in hızla gelişen askeri yapılanması gibi gündemdeki sorunlarla birlikte NATO’nun mevcut ve olası tehlikelere karşı hazırlıkları konusunda görüş alışverişinde bulundu. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg ve Blinken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Ankara’nın kaygılarının giderilmesi amacıyla üç ülkeden yetkililerin katılımıyla Brüksel’de bir görüşme yapılacağını açıkladı.
28-30 Haziran tarihlerinde Madrid’de gerçekleştirilecek ve yeni NATO stratejik konseptinin belirleneceği NATO zirvesi öncesinde bir araya gelerek görüşme fırsatı bulduklarını belirten Blinken basın açıklamasında gelecek on yılın yol haritasını belirleyecek olan yeni NATO konsepti ile Avrupa Birliği ve Hint-Pasifik ülkeleriyle ilişkileri güçlendireceklerini, NATO bütçesini artıracaklarını ve ittifakın savunma ve caydırma kabiliyetlerini yenileyeceklerini duyurdu.
Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan güvenlik sorununa da değinen Blinken, savaşın başlamasından bu yana ABD’nin NATO’nun doğu kanadını takviye amacıyla 20 bin asker gönderdiğini hatırlatarak ülkesinin Ukrayna’ya verdiği askeri desteğin devam edeceğini belirtti. Ukrayna’ya gönderilecek yeni yardım paketine de değinen Blinken, amaçlarının Ukrayna’nın kendisini daha güçlü biçimde savunabilmesini temin etmek ve Rusya’nın karşısında masaya daha güçlü şekilde oturmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Blinken ayrıca Ukrayna’nın ABD’den aldığı silahları kendi topraklarını savunmak dışında Rusya sınırları içinde yer alan hedefleri vurmak amacıyla kullanmayacağının garantisini verdiğini kaydetti.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusuyla ilgili konuşan Blinken, Biden yönetiminin bu ülkelerin NATO üyeliğini güçlü bir biçimde desteklediğini dile getirdi. İsveç ve Finlandiya’nın en kısa sürede ittifakın üyesi haline gelebilmek için gerekli yeterliliklerden fazlasına sahip olduklarını belirten Blinken, “NATO bu ülkelerin katılımıyla güçlenecektir ve ABD olarak biz Finlandiya ve İsveç’in tarihin bu en güçlü ittifakının üyesi olmasını bekliyoruz” dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de ABD’nin Ukrayna’ya göndereceğini açıkladığı yeni askeri yardım paketinden memnuniyet duyduğunu dile getirerek ABD’ye Ukrayna’ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti. NATO’nun Avrupa’da 100 binden fazla askeri bulunduğunu hatırlatan Stoltenberg, güçlü NATO varlığının Kremlin’in yanlış hesaplar yapmasına engel olduğunu savundu. Rus lider Putin’in yola NATO’yu zayıflatmak hedefiyle çıktığını ancak gelinen noktada daha fazla NATO askeri ve daha fazla NATO üyesi ülkeyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunu da değinerek kararın tarihi olduğunu ve bu ülkelerin katılımıyla ittifakın daha da güçleneceğini ifade etti.
Türkiye’nin itirazına da değinen Stoltenberg, NATO’nun üye ülkelerin güvenlik kaygılarına önem verdiğine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın temas halinde olduklarını ve soruna ortak bir çözüm bulunacağına inandığını söyledi. Türkiye, Finlandiya ve İsveç liderleriyle yakın temasta olduğunu dile getiren Genel Sekreter, kısa süre içinde bu üç ülkeden de temsilcilerle Brüksel’de bir araya geleceklerini belirtti.
Türkiye’nin konumu itibariyle de son derece önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve dile getirdiği sorunların çözümü için ittifak üyeleriyle masaya oturularak çözüm üretileceğini söyleyen Stoltenberg, “PKK tehdidinden bahsediyoruz. Bu bir terör tehdidi ve bunu son derece ciddiye alıyoruz. Başka hiçbir NATO ülkesinin Türkiye’den daha çok terör saldırısına maruz kalmadığını biliyoruz. Türkiye hem sınırları hem IŞİD’le mücadeledeki desteğiyle son derece önemli bir ülke. Karadeniz’e ve Rusya’ya yakın bir konumu var. Tüm bunlar Türkiye’yi son derece önemli bir ortak kılıyor” ifadelerini kullandı.
İttifak içerisinde görüş ayrılıkları ve sorunlar yaşanmasının normal olduğunu dile getiren Stoltenberg, bunların her zaman diyalogla çözüldüğüne ve Türkiye’nin de kaygılarının giderileceğine emin olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı Blinken de NATO’nun Türkiye’nin kaygılarının giderilmesini sağlayacağına ve en kısa zamanda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olacaklarına inandığını belirtti.