Colorado Saldırısı Sonrasında Silah Yasaları Tekrar Gündemde
22 Mart tarihinde Colorado eyaletinde bir süpermarkette gerçekleşen silahlı saldırıda biri polis toplamda 10 kişinin hayatını kaybetmesi yüksek kapasiteli silahların sınırlandırılması tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Etrafa rastgele ateş açarak korku dolu anlar yaşatan saldırgan yaralı olarak ele geçirildi. Beyaz Saray’da Colorado saldırıları sonrasında bayraklar yarıya indirildi. Colorado saldırısı bu yıl gerçekleştirilen yedinci saldırı oldu ve bu eyalette daha önce de bu tip silahlı saldırılarda çok sayıda insan yaşamını yitirmişti. ABD genelinde son beş yılda en az 29 büyük çaplı silahlı saldırı düzenlendi ve son 50 yılda silahlı saldırılar sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bini buldu.
Colorado saldırıları ülkeyi yasa boğarken ABD’de silah kullanımına kısıtlama getirilmesi tartışmalarını tekrar alevlendirdi ancak tartışma uzun süredir olduğu gibi partizan bir konu olmaktan öteye gitmedi. Colorado saldırılarından bir gün sonra Senato’da bir oturum düzenlenerek silahlı şiddetin azaltılması için Anayasa çerçevesinde atılacak adımlar belirtildi. Genel olarak Demokratlar saldırı sonrasında kısıtlamaların getirilmesini savunurken Cumhuriyetçiler ise bu kısıtlamaları Demokratların siyasi bir oyunu olarak nitelendirdi. Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz silah kullanımının kısıtlanmasını öngören kanunların silahlı şiddeti durdurmayacağını savunuyor.
Kısıtlamalar halihazırda Temsilciler Meclisi’nin gündemindeydi ve silah yasalarında değişikliğe gidilmesine ilişkin yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde geçmişti. Fakat Temsilciler Meclisi’nden geçen bu tasarının Senato’da kabul edilmesi için ilk olarak 10 Cumhuriyetçinin Demokratlara katılarak tasarının oylanmasına izin verecek yönde oy kullanması gerekiyor. Bu nedenle Senato’da Demokratların üstünlüğünü kullanarak söz konusu tasarıları kabul etmesi mümkün gözükmüyor. Demokratlar arasında da silah kullanımına kısıtlama getirilmesi konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Demokrat Senatör Joe Manchin, Demokratların üstünlüğü elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği yasa tasarısına karşı çıktığını dile getirdi. Demokrat Parti içerisinde yasama alanında nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğine dair sağlam bir görüş birliği bulunmuyor.
Halk Washington siyasetinin yıllardır silahlı şiddete karşı herhangi bir yasa çıkaramamasından yorulmuş durumda. Bazı eyalet yasama kurumları, federal otoriteden farklı olarak silah kullanımına ilişkin bazı kısıtlamaları kabul ediyor. Fakat eyaletlerde kabul edilen kanunlar arasında ciddi farklılıklar bulunuyor. Son dönemde Demokratlar tarafından yönetilen 13 eyalet silah kullanımına ilişkin kısıtlamaları artırırken Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen 14 eyalet ise silah kullanımına ilişkin kısıtlamaları gevşetti.
Başkan Biden uzun yıllardır silah kullanımına kısıtlama getirilmesi için çalışan bir siyasetçiydi. Senatör olduğu dönemde silah lobisinin önde gelen kurumlarından biri olan Ulusal Silah Birliği’nin (NRA) karşısında durmuş ve silah kullanımı için sabıka kaydı sunulmasına ilişkin kanun tasarılarının Kongre’de kabul edilmesi için çalışmıştı. Biden ayrıca Başkan Yardımcısı olduğu dönemde 2012 yılında Sandy Hook İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen saldırılar sonrasında, silah güvenliğinin sağlanmasını hedefleyen yasama çalışmalarının geliştirilmesi görevini üstlenmişti. Silah güvenliğine ilişkin net bir tutum sergileyen Biden’ın başkan olmasıyla bu konuda adım atılması ihtimali artmış oldu.
Beyaz Saray, Atlanta ve Colorado saldırıları sonrasında gündemin ilk sıralarına yerleşen silah güvenliği meselesini resmi olarak ele almaya başladı. Başkan Biden ilk olarak Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve silah kullanımına ilişkin sabıka kaydı getirilmesi zorunluluğunu öngören tasarıların kabul edilmesi için Senato’ya bir çağrıda bulundu. Meselenin partizan politikalar içerisinde kaybolup gitmemesi gerektiğini belirten Biden, saldırı silahlarının yasaklanması yönünde Senato’ya ikinci bir çağrıda bulundu ve ivedilikle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
Biden’ın yeni yasa çağrısından bir gün sonra Beyaz Saray yetkilileri Biden’ın silah güvenliğinin sağlanmasına ilişkin başkanlık kararnameleri çıkarmayı düşündüğünü ifade etti. Biden bir gazetecinin silah güvenliğine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta daha önce yaptığı bu açıklamalarla çelişerek yasama çalışmaları açısından önceliğinin altyapının geliştirilmesi olduğunu ve silah güvenliği tasarılarının bekleyebileceğini belirtti. Biden’ın altyapıyı öncelemesi silah kontrolünü savunan birçok sivil toplum kuruluşunu ve aktivisti hayal kırıklığına uğrattı.