Covid-19 Ölüm ve Vaka Sayıları Tekrar Rekor Seviyelerde
ABD’de sadece Ağustos ayında 4,22 milyon yeni Covid-19 vakası görüldü. Ağustos ayı pandemi başladıktan sonra ölüm ve vaka sayıları açısından en ağır geçen dördüncü ay oldu. 26,805 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Ağustos ayı, bir önceki ay görülen ölüm sayılarını üçe katladı. Ağustos ayının son haftasında yaşanan ölümler Temmuz ayında kaydedilen toplam ölüm sayısından daha fazlaydı. Açıklanan verilere göre her bir dakikada bir vatandaş hayatını kaybederken yüzlerce yeni vaka görülüyor.
ABD’de ölüm ve vaka sayıları açısından en zor durumda olan eyaletler Alabama, Florida, Hawaii, Louisiana, Mississippi, Oregon ve Washington oldu. Florida eyaleti pandeminin başından beri en yüksek ölüm sayısı görüldü. Sadece Florida eyaletinde Ağustos ayında Covid-19 nedeniyle 4,900 kişi vefat etti. ABD’de 2 Eylül itibariyle sunulan verilere göre ortalama ölüm sayısı 1,500’ü geçerken yeni vaka sayısı günlük 164 bini buluyor.
Ülkede her gün ortalama 100 bin kişi Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Virüsün Delta varyantı nedeniyle kıştan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan ölüm ve vaka sayıları halkın bir kez daha normalleşmeye gidileceği inancını kaybetmesine yol açıyor. Özel sektörde birçok firma aşı zorunluluğu getirse de halkın sadece yüzde 52’sinin aşıları tamamlanmış durumda. Ülkede her gün günlük ortalama 900 bin doz aşı vuruluyor.
Pandeminin dördüncü dalgasına giren ABD’de salgının neden bu kadar ağır hissedildiğine dair net bir cevap verilemiyor. Delta varyantı nedeniyle ölüm ve vaka sayıları hızla yükselse de aynı durum İngiltere’de gözlemlenmiyor. İngiltere’de Delta varyantı baskın olsa da Ağustos ayında aktarılan günlük vaka sayıları Temmuz ayına göre düşüş gösteriyor. Delta varyantının baharda ülkeyi derinden vurduğu Hindistan’da ise Haziran ayında enfekte olan hasta sayısında düşüş görülüyor. Bilim insanları Delta varyantının farklı ülkelerde farklı şekilde etki yarattığına dair açıklama getirmekte zorlanıyor.
ABD içerisinde Delta varyantı farklı eyaletleri farklı şekilde etkiliyor. Örneğin Delta varyantının çokça ölüme sebep olduğu Missouri eyaletinde enfekte hasta sayısı düşerken ülke genelinde enfekte sayısı son iki haftada yüzde 14 artıyor. Ağustos ayında sunulan veriler sonrasında yaşanan kafa karışıklığı Eylül ayının nasıl geçeceğine dair belirsizliği artırıyor. Bazı uzmanlar Eylül ayının ilk haftalarının da ağır geçeceğini öngörse de bazıları dördüncü dalganın sona erdiğini düşünüyor. Okullarda yüz yüze eğitimin başlaması, çalışanların ofislerine geri dönmesi ve daha çok vatandaşın aşı olması gibi faktörler Eylül ayının nasıl geçeceğini belirleyen faktörlerin başında geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 virüsünün yeni varyantını duyurdu. Mu olarak adlandırılan bu varyantın aşılara karşı daha dirençli olduğu ifade edilirken henüz bu konuya ilişkin gerekli araştırmaların tamamlanmadığı vurgulandı. DSÖ tarafından yapılan açıklamada virüsün Mu varyantının Kolombiya’da ve Ekvador’da yaygın olarak görüldüğünü ifade etti. Yapılan açıklamalara göre Mu varyantı Kolombiya’daki vakaların yüzde 39’unu oluşturuyor.
Mu varyantına ilişkin bir açıklama yapan ABD’nin bulaşıcı hastalıklara ilişkin en yetkili ismi Dr. Anthony Fauci, ABD’nin Mu varyantına ilişkin dünyadaki gelişmeleri dikkatli bir biçimde izlediğini belirtti. Fauci, Delta varyantının şu an ABD’deki vakaların yüzde 99’unu oluşturduğunu hatırlatarak bu varyantın vücutta daha önce oluşturulan antikorları etkisiz bırakabileceği uyarısında bulundu. Fauci bu uyarı sonrasında aşının halen etkili olmaya devam ettiğini ve şu an Mu varyantının ABD için yakın bir tehdit olmadığını ifade etti.
Öte yandan New York Times tarafından yapılan bir habere göre Beyaz Saray’da aşının üçüncü dozuna ilişkin bazı planların geri çekilmesi düşünülüyor. 18 Ağustos 2021 tarihinde Başkan Joe Biden yaptığı açıklamada ABD’de 20 Eylül tarihi itibariyle Covid-19 aşılarının üçüncü dozu yapılacağını duyurmuştu. Biden yönetimi sağlık yetkilileri yapılacak olan bu üçüncü dozun virüse karşı bağışıklığı güçlendireceğini ifade etmiş ve üçüncü dozun Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarını olanlar için yapılacağını belirmişti. Fakat danışmanlar üçüncü doza ilişkin yapılan araştırmaların yeterli olmadığını Beyaz Saray’a iletiyor ve buna ilişkin planların ertelenmesini teklif ediyor.
2 Eylül tarihinde federal hükümetin pandemiye ilişkin öne çıkan iki kurumu olan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) başkanları Dr. Janet Woodcock ve Dr. Rochelle P. Walensky üçüncü doz için 20 Eylül tarihine kadar onay verilemeyeceği ihtimalinden bahsetti. Uzun süredir bilim insanlarının ve uzmanların tavsiyelerini dinlediğini vurgulayan Biden yönetimi üçüncü doza ilişkin planlarını ertelemek zorunda kalabilir ve yönetimin aşı kampanyasının sorun yaşadığı algısı halkta oluşabilir.