Covid-19 Vakaları Azalırken Eyaletler Aşı Kampanyaları Düzenliyor
ABD’nin başkenti dahil olmak üzere 30 eyaletinde Covid-19 vakaları azalmaya başladı ve Amerikan halkının %33’ü tam aşılanırken halkın %45’i en az bir doz aşı oldu. Ülkede günlük ortalama yapılan aşı miktarı azalırken görülen vaka sayısı da azalıyor. 13 Nisan 2021 tarihinde ABD’de 3.4 milyon kişi aşı olurken 7 Mayıs itibariyle aşı olanların sayısı 2.1 milyona düştü. Johnson & Johnson aşılarını olan altı kadında kan pıhtılaşması görülmesi sonrasında Johnson & Johnson aşılarına ara verilmesi bu düşüşün temel sebebi. Daha önce yapılmasına ara verilen Johnson & Johnson aşısının yapımına artarak yapılmaya devam ediliyor. Kaiser Aile Vakfı Tarafından yapılan bir araştırmaya göre aşıya güvenenler halkın çoğunluğunu oluştursa da Johnson & Johnson aşılarına güvenenlerin sayısı halkın yarısından daha az. Johnson & Johnson aşılarına güvenenler halkın % 46’sını oluştururken Pfizer ve Moderna aşılarına güvenenlerin sayısı %69’u buluyor. Henüz aşı olmayan her beş kişiden biri, Johnson & Johnson aşılarının durdurulmasının kendilerinin aşı olup olmama kararını etkilediğini belirtiyor.
ABD’de eyalet yönetimleri aşı olmayan yetişkinleri aşı olmaya farklı şekilde teşvik ediyor. West Virginia, aşı olan 16 ila 35 yaş arası vatandaşlara 100 dolarlık tasarruf bonosu sunuyor. Maryland, eyalet çalışanlarına aşı oldukları takdirde 100 dolarlık bir ödeme yapacağını duyurdu. New Jersey, Connecticut ve başkent Washington D.C. aşı olanlara içecek ısmarladıklarını açıkladı. ABD’nin en ünlü beyzbol takımlarından olan New York Yankees ve Metz, aşı olanlara ücretsiz maç bileti vereceğini duyurdu. Texas’ın Harris Bölgesi Yönetimi, 250,000 dolarlık bir bütçeyi aşı olanlara hediye dağıtmak için kullanacak. Detroit şehri aşıya kaydolanlara 50 dolarlık ön ödemeli kredi kartı gönderecek. Halkın önemli bir kısmı sadece Covid-19 aşısının faydalarını düşünerek aşı olmayacak gibi gözüküyor ve eyaletler salgına karşı bağışıklığın oluşturulması için yaratıcı fikirler üretmek zorunda kalıyor. Fakat aşıyı reddeden grupların 100 dolar ya da ücretsiz içecekle aşı olmaya ikna olması pek mümkün gözükmüyor. Yine de bu tür teşvikler, aşı olmak için hevesli olanlarla aşıyı reddedenler arasındaki grupları hedef alıyor. Bu gruplar daha çok aşının uzun vadede etkisini bekleyerek görmek isteyenlerden oluşuyor.
ABD’deki birçok şirket uzun bir aradan sonra çalışanlarını tekrar işyerine çağırmaya hazırlanıyor. Birçok şirket yöneticisi, çalışanlarına aşı olmayı zorunlu kılmayı düşünürken bazıları bunu özel hayatın ihlali olarak görüyor. Yapılan bir araştırmaya göre işverenlerin %23’ü aşıyı çalışanlarına zorunlu tutmayı planlıyor. Aşıyı zorunlu kılmak çalışma alanında virüsün yayılması ihtimalini azaltırken, aşıya mesafeli olan şahısların aşı olmaya ikna olması için yeterli bir sebep olabilir. Nitekim ABD’de yapılan aşılar ile ülkenin bağışıklık kazanması hedefine kısa sürede ulaşmak mümkün gözükmüyor.
ABD’de bu zamana kadar yapılan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşıları acil kullanım için onay almıştı. Acil kullanım onayı usulüne göre Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), aşının faydasının riskinden daha fazla olduğuna kanaat getirdiği takdirde aşıya onay veriyor. Pfizer, yeni bir başvuru yaparak ürettiği aşı için tam onay almak istiyor. FDA’ya yapacağı başvuru ile daha sıkı incelemeden geçecek olan Pfizer aşısı, ABD’de Covid-19 aşısı olarak tam onay başvurusu yapan ilk aşı olacak. Pfizer, 16 yaş üstü şahıslara tam onay başvurusu yaparken 12 ila 15 yaş arası çocuklar için yapılmak için acil onay başvurusu yapmaya hazırlanıyor. 7 Mayıs tarihinde Pfizer ve ortağı BioNTech tarafından yapılan resmi açıklamada FDA’ya ilgili verilerin ilerleyen haftalarda sunulacağını duyurdu. BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin, FDA’ya yapılan başvurunun Covid-19’a karşı bağışıklığın geliştirilmesinde ve virüsün yayılmasının engellenmesinde önemli bir aşama olduğunu belirtti.