Delta Varyantı Maske Kullanımını Tekrar Gündeme Getirdi
Covid-19 virüsünün Delta varyantının çoğalması aşılanma oranının düşük olduğu eyaletlerle ilgili endişeyi artırırken maske kullanımı tartışmasını da tekrar tetikledi. Beyaz Saray Delta varyantının görüldüğü yerlere özel ekiplerin gönderileceğini duyurdu. Açıklamada Deltanın ülkede aşılanma oranının düşük olduğu bölgelerde daha çok görüldüğü ve özel ekiplerin daha çok bu bölgelerde çalışacağı ifade edildi. Beyaz Saray’ın Covid-19 danışmanı Jeffrey Zients tarafından yapılan açıklamada gerekli bölgelere gönderilen ekiplerle birlikte test kitleri gibi tıbbi malzemelerin de sağlanacağı duyuruldu. Beyaz Saray, açıkladığı plan kapsamında ekiplerin okullarda ve evsizlerin kaldığı yerlerde virüsün yayılmasını engellemek için çalışacağını söyledi. Yönetim bu meselede özel şirketlerle beraber çalışacak.
ABD’de geniş çaplı uygulanan aşılama kampanyası günlük Covid-19 vaka sayısını 250 binden 11 bine düşürmeyi başarmıştı. Fakat Haziran ayının son haftalarında aşılama oranlarının düşük olduğu bölgelerde yeni vaka sayıları yaklaşık yüzde 10 oranında arttı ve yeni vaka sayısı 12,500’ü buldu. Bulaşıcılığı son derece hızlı olan virüsün delta varyantı ilk olarak Hindistan’da bulunmuştu. Uzmanlar ABD’de yapılan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşılarının virüsün Delta varyasyonuna karşı etkili olduğuna dikkat çekiyor.
ABD’de şu an aşı olanların sayısı 180 milyonu geçmiş durumda ve aşı olanlar toplam nüfusun yüzde 66’sına denk geliyor. 12 yaşını doldurmuş ve aşı olma imkanı olan yaklaşık 100 milyon vatandaş halen aşı olmamış durumda. İleriki dönemde aşı olanların oranının ciddi bir şekilde artmayacağı öngörülüyor. Aşılama oranı genel olarak ülkede yüksek olsa da ABD’nin yaklaşık 1000 kadar bölgesinde aşı olanların oranı yüzde 30’u geçmiyor. Hastalık Önleme Merkezi (CDC) Başkanı Rochelle Walensky, aşı olanların oranının düşük olduğu bölgelerde virüsün tehlike arz etmeye devam ettiğini söylüyor.
CDC Mayıs ayında aşı olanların kapalı alanlarda maske takmasına gerek olmadığını belirten bir tavsiye kararı yayınlamıştı. Daha sonra Delta varyasyonu ABD’nin 50 eyaletinin hepsinde görülmeye başlandı. Delta varyasonunun çok hızlı bir şekilde yayılması sonucunda ABD’de yerel yönetimler kapalı alanda maske kullanımı zorunluluğunu tekrar getirmeyi düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Delta varyasyonu nedeniyle, şahısların aşı durumuna bakılmaksızın herkesin kapalı ortamlarda maske takması gerektiğini söylüyor. Örneğin California’nın Los Angeles Bölgesi yönetimi, DSÖ’nün bu tavsiyeye uyarak kapalı alanlarda maske takılmasını zorunlu kıldı. Connecticut Eyaleti Valisi, Delta varyasyonu nedeniyle önümüzdeki dönem okullarda maske kullanımının zorunlu olmaya devam edeceğini belirtti. Eyalet yönetimleri dışında vatandaşlar da, 4 Temmuz tarihinde düzenlenecek kutlamalar nedeniyle Delta varyasyonunun daha da hızlı yayılabileceğinden endişe duyuyor.
Öte yandan Beyaz Saray, 4 Temmuz kutlamalarında bin kişinin katılacağı büyük bir etkinlik düzenliyor. Beyaz Saray’ın bahçesinde yapılacak etkinlikte ABD’nin Covid-19 ile mücadelede gösterdiği başarı kutlanacak. Sağlık ve askeriye çalışanlarının davet edildiği bu etkinlik ile Beyaz Saray, ülkenin pandemi sonrasında normale döndüğü mesajı verecek. Başkan Biden 4 Temmuz tarihinde ülkenin en az yüzde 70’inin aşı olmasını hedeflediğini söylemişti. Fakat 4 Temmuz tarihini Covid-19 ile mücadelede dönüm noktası olarak belirleyen Biden’ın bu hedefi gerçekleşmedi.
Biden yönetimi tarafından düzenlediği ücretsiz içecek dağıtımı gibi kampanyaların beklendiği gibi sonuç vermediği ve vatandaşların önemli bir kısmının aşı olmaya ikna olmadığı gözlemleniyor. Eyalet yönetimleri tarafından verilen ücretsiz maç biletleri, tatlılar, krediler, hediye kartları gibi birçok uygulamanın sonuç getirmediği ifade ediliyor. Kimileri evde bakması gereken aile bireyleri nedeniyle aşı olmaya gidemezken kimleri işleri nedeniyle aşı olmaya gidemiyor. Fakat bu tip zorunluluklar haricinde ABD’de aşı olanların oranının yüzde 70’in üstüne çıkmamasının temel sebebinin aşı karşıtlığı olduğu belirtiliyor. Kaiser Aile Vakfı tarafından yapılan bir araştırmada aşı olanların en az olduğu gruplar şu şekilde sıralanıyor: Cumhuriyetçiler (%52), kırsalda yaşayanlar (%54), 18-29 yaş arası vatandaşlar (%55), Beyaz Evanjelik Hıristiyanlar (%58), 30-49 yaş arası vatandaşlar (%59) ve üniversite diploması olmayan yetişkin vatandaşlar (%59).