Dörtlü Hint-Pasifik Zirvesi Washington’da Gerçekleştirildi
Dörtlü Hint-Pasifik Zirvesi (Quad) liderleri Çin’in bölgede artan etkisine karşı stratejilerini konuşmak üzere Washington’da bir araya geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Japonya Başbakanı Suga Yoşihide Washington’da düzenlenen Dörtlü (Quad) ittifak liderler zirvesinde bir araya geldi. Beyaz Saray’da bir araya gelen liderlerin koronavirüs salgını, yeni teknolojiler, bölgesel altyapı, temiz enerji ve iklim değişikliğinin yanı sıra birçok küresel ve bölgesel konuları görüştüğü açıklandı. Liderler zirve sonunda ortak bildiri yayınladı. Zirvenin, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS özel güvenlik anlaşmasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkati çekti.
Başkanı Biden zirvenin açılış konuşmasında Dörtlü liderler grubunun, demokratik bir gelecek adına, ortak bir vizyonla, çağın önemli zorluklarının üstesinden gelmek için bir araya geldiğini ifade etti. ABD’nin Hindistan’da 1 milyar doz daha Covid-19 aşısı üreteceğini belirten Biden, dörtlü ülkelerin öğrencileri için, yeni bir “Dörtlü” öğrenci bursu başlatılacağını ve bunun gelecek nesillere yatırım anlamına geldiğini ifade etti. Biden, “ABD-Hindistan ilişkileri tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz ve karşılaştığımız en büyük zorluklardan bazılarını beraber üstleniyoruz” dedi.
Konuşmasında Dörtlü ortaklığın ilk olarak 2004 tsunami felaketinden sonra Hint-Pasifik bölgesine yardım amacıyla bir araya geldiğini hatırlatan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, pandemi ile mücadele döneminde bu dört ülkenin yine birlikte olduğunu söyledi. Quad aşı girişiminin Hint-Pasifik ülkelerine büyük ölçüde yardımcı olacağını belirten Modi, Dörtlü Liderler zirvesindeki ortaklığın küresel iyilik için güç olacağından emin olduğunu belirterek, “Hint-Pasifik bölgesine ve dünyaya barış ve refah getireceğine inanıyorum” ifadesini kullandı. Modi ayrıca, ortaklığın 4 ülkenin ortak demokratik değerleri ve olumlu yaklaşımı ile ilerleyeceğini söyledi.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise dünyada Hint-Pasifik bölgesinden daha dinamik başka bir bölge olmadığına vurgu yaparak bu durumun olağanüstü fırsatlar sunduğunu ancak aynı zamanda aşmaları gereken birçok sorun bulunduğunu belirtti. Hint-Pasifik bölgesinin özgür ve açık olması gerektiğine inandıklarını söyleyen Morrison ancak bu şekilde bölge halklarının huzur ve refaha kavuşabileceğini savundu. Bölgede baskı ve zorbalık istemediklerini belirterek Çin yönetimine göndermede bulunan Morrison, tüm bölge uluslarının egemenlik haklarına saygı duyulması gerektiğini ve sorunların uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi gerektiğini belirtti.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ise Dörtlü ittifak üyeleri olarak ilk kez yüz yüze gelme fırsatı buldukları liderler zirvesinin katılımcı ülkeler arasındaki güçlü dayanışmanın ve özgür ve açık Hint-Pasifik fikrine olan sarsılmaz bağlılığın göstergesi olduğunu söyledi. Suga, bugüne kadar dörtlü ortaklığın, bölgesel zorluklar veya Covid-19 gibi konularda mutlak işbirliği sağladığını belirtti.
ABD’nin dış politika odağını Ortadoğu’dan Hint-Pasifik bölgesine kaydırma niyetinde olduğunu uzun süredir dile getiren Başkan Biden, Afganistan’dan geri çekilme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte vakit kaybetmeden bu yönde çalışmalara başladı. Avusturya, Hindistan, Japonya ve ABD’den oluşan “Dörtlü” ittifak grubunu yeniden canlandırmaya çalışan Biden, bu doğrultuda 12 Mart’ta video konferans yoluyla bir zirve gerçekleştirmiş ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin’i ilk resmi yurt dışı ziyaretlerinde Uzakdoğu müttefikleriyle ortaklıkları geliştirmek ve etki alanını giderek güçlendiren Çin’e karşı bölgedeki işbirliğini pekiştirmek için Güney Kore ve Japonya’ya göndermişti.
Çin’in Hong Kong ve Doğu Türkistan örneklerinde olduğu gibi içerde uyguladığı baskıcı politikalar ve Avustralya’ya karşı uygulanan yaptırımlar ile Hindistan, Tibet ve Tayvan gibi komşu ülkelerle yaşanan ihtilaf ve gerginlikler şeklinde kendini gösteren agresif dış politikası bölge ülkeleri için kaygı verici konular olarak öne çıkıyor. Başkan Biden Çin’in artan ekonomik ve askeri gücünü dengelemek için kurulan Dörtlü ittifakı da daha aktif hale getirmeye çalışıyor. Dörtlü ittifak ortak demokratik değerler, açık ve özgür uluslararası düzeni korumaya çalışması itibariyle de Amerika’nın bölgedeki varlığını ve faaliyetlerinin meşruiyet zeminini oluşturuyor.