Erdoğan ve Biden Brüksel’de Bir Araya Geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Biden, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Erdoğan ile Biden’ın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Başkan Biden görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan ile ‘pozitif ve verimli bir görüşme’ gerçekleştirdiklerini vurgulayarak “Ülkelerimiz büyük gündemlere sahip. Ekiplerimiz tartışmalarımızı sürdürecek, ABD ve Türkiye olarak büyük gelişme kaydedeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Biden 15 Haziran Salı günü AB-ABD zirvesinin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de Türkiye’nin Afganistan’daki pozisyonuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelere dair iyi hislerim var ve Türklerin bunları size anlatmasına imkan sağlayacağım” şeklinde konuştu.
Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan da toplantının “samimi ve yapıcı geçtiğini” aktardı. “Görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri ve işbirliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık” diyen Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız, çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz” dedi.
Erdoğan-Biden görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin gerilmesine yol açan S-400 füze sistemleri konusunda bir anlaşmaya varılamadı. Erdoğan gazetecilerin kendisine yönelttiği S-400’lere dair bir soruya, “bizim daha önceki görüşümüz neyse onu ifade ettim, F-35 ile ilgili görüşümüz neyse onu da ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nedir, onları ifade ettim. Tabii bu süreç burada bitmiyor, bakanlarımız muhataplarıyla görüşmeleri neticesinde bu süreci sağlama bağlayacaktır” şeklinde cevap vererek konuyla ilgili detayları savunma ve dışişleri bakanlarının görüşmeleri sonrasında gerekli adımların atılacağını belirtti.
Erdoğan, Afganistan ile ilgili olarak da “Afganistan konusundaki düşüncelerimizi net olarak Biden’a ifade ettik. Türkiye olarak eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik mali konularda ABD’nin vereceği destek önem arz ediyor. Taliban gerçeğini kenara koymak mümkün değil. Bir diğer konu yine Afganistan’da biz Pakistan’ı da Macaristan’ı da yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı söz konusu değil” dedi.
ABD ve Türkiye, NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlaması konusunda uzlaştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama konusunda verdiği taahhütten memnuniyet duyduklarını açıkladı. Sullivan Biden ve Erdoğan’ın görüşmelerinde Afganistan konusunu ele aldıklarını söyledi. ABD’li yetkili, Erdoğan’ın bu konuda ABD’den belirli konularda destek istediğini, Biden’ın ise bu desteği vermeye hazır olduğunu söylediğini belirtti. İki ülkenin bu konudaki son detayları görüşmek üzere iki ekip görevlendirdiğini kaydetti.
Sullivan Biden ve Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanmasında öncü rol oynaması konusunda” taahhütlerde bulunduğunu söyledi. Ancak Sullivan buna rağmen ABD’nin Türkiye ile yapılan planının başarısız olması halinde güvenlik şirketlerinin devreye gireceği acil planlanlar hazırlayabileceğini de ifade etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın kim tarafından korunacağı konusunda henüz bir karar vermediklerini belirtmiş ancak görüşmelerde Türkiye’nin kilit bir rol oynadığını da sözlerine eklemişti.