FBI Direktörü 6 Ocak Kalkışmasının Terör Örgütleri için İlham Verici Olduğunu Söyledi
Senato’nun Adalet Komisyonu’nda ifade vererek 6 Ocak Kongre baskıyla ilgili olarak senatörleri bilgilendiren FBI Direktörü Christopher Wray, saldırının ülke içinde ve dışında birçok terör örgütüne ilham kaynağı olduğunu belirtti. Wray, FBI’ın uluslararası terör örgütlerinin yurt içindeki bazı gruplara sızarak ülke içerisinde ciddi bir tehdit oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğunu dile getirdi. Wray ayrıca, 6 Ocak saldırısını ‘iç terör’ olarak nitelendirirken FBI’ın bu saldırıyı gerçekleştirenleri bulmak için ciddi çaba sarf ettiğinin altını çizdi. Wray açıklamasında olaylar sırasında hayatını kaybeden polis Brian Sicknick’in ölüm nedenine dair herhangi bir ifade vermekten kaçındı. Olaylardan dolayı Antifa isimli aşırı sol grupları sorumlu tutan Trump taraftarlarının bu iddiasına ilişkin herhangi bir delilin olmadığını ifade etti.
FBI’ın en yetkili ismi olan Wray 6 Ocak olaylarına ilişkin ilk defa resmi bir açıklama yaptı. Wray’ın olaylara ilişkin ifade vermesi için daha önceden çağrıda bulunulmuş, fakat Wray FBI soruşturmaları devam ederken bu şekilde bir açıklama yapmak istemediği için Kongre’de ifade vermeye yanaşmamıştı. FBI 6 Ocak tarihinden bu yana Kongre binası saldırısına karışanları yakalamak için geniş çaplı bir soruşturma başlatmış ve bu zamana kadar 300’den fazla şüpheliyi gözaltına almıştı. FBI soruşturmasında Proud Boys ve Oath Keepers gibi aşırı uç silahlı güçlere odaklanmış ve bu grupların nasıl organize olarak saldırıyı gerçekleştiğine dair önemli bilgiler toplamıştı.
Wray Senato’da verdiği ifade sonrasında senatörlerin sorusunu cevapladı. Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Wray’e soruyu sorarken, Proud Boys’un hukuki olarak terör örgütü ilan edilmediğine dikkat çekti. Senatörlerin, olaylar sırasında Kongre binasında yaşanan güvenlik zafiyetinden bahsetmesi üzerine, Wray FBI’ın o gün savaş benzeri olayların çıkabileceği uyarısında bulunduğunu fakat bu uyarının Kongre’nin üst kademelerine ulaşmadığını ileri sürdü. Kongre’de daha önceden ifade veren Kongre Binası Polis Teşkilatı ve Washington Şehri Polis Teşkilatı yetkilileri, FBI’ın bu uyarısının ciddi bir şekilde değerlendirilmediğini söylemişti.
Cumhuriyetçi Senatörler Mike Lee ve Josh Hawley Wray’in katıldığı oturumda FBI’ın 6 Ocak tarihinde telefon şebekesi üzerinden delil toplamasına karşı çıktı. Senatörlere göre FBI bu şekilde delil toplayarak yetkisini aşıyordu. Öte yandan FBI’ın 6 Ocak olaylarına ilişkin başlattığı soruşturma sonucunda Trump taraftarlarının Kongre üyeleri ile irtibatları ortaya çıkmaya başladı. Soruşturmada görev alan bir yetkiliye dayandırılan haberde Kongre binasını saldıranların bazı Kongre üyeleri ile irtibat halinde olduğu belirtildi. İsmini açıklamayan bu yetkili Trump taraftarları ile 6 Ocak öncesinde iletişime geçen Kongre üyelerinin olaylardan dolayı sorumlu olup olmadığına ilişkin herhangi bir yargıda bulunmak istemedi. Soruşturmanın ilerleyen safhalarında gerekli görüldüğü takdirde savcılık söz konusu irtibatın detaylarına ulaşmak için hakimden yetki talep edecek.
6 Ocak olaylarına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda ilk defa Washington’da tanıdık bir isme karşı savcılık harekete geçti. Trump yönetimi tarafından Dışişleri Bakanlığı’na atanan Federico Klein 6 Ocak tarihinde Kongre binasını koruyan polise karşı saldırdığı iddiası ile hakim karşısına çıktı. Klein dışişleri bakanlığının Brezilya ve Güney Amerika’nın Paraguay, Arjantin ve Uruguay ülkelerini içeren kısmından sorumlu ofiste görev yapıyordu. Klein daha önceden Trump’ın 2016 başkanlık kampanyasında da çalışmış.