Hazine Bakanı Yellen’den Rus Bakana Protesto
Biden yönetimi Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların daha fazla etkili olması için yaptırımlara verilen uluslararası desteği güçlendirmeye çalışıyor. Geçen hafta, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı kınamayarak durumdan avantaj elde etmeye çalışan ülkeleri eleştiren Hazine Bakanı Yellen, Rusya’ya uygulanan yaptırımları sekteye uğratacak eylemlere “kayıtsız kalmayacakları“ konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.
Yellen ve Yardımcısı Wally Adeyemo, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, G7 ve G20’den yüksek düzeyde temsilcilerin katılımıyla Başkent Washington’da, yedi gün sürecek küresel ekonomik sorunların görüşüleceği bir toplantı serisi düzenledi. Toplantılarda genel olarak Rusya-Ukrayna savaşının etkileri üzerine odaklanıldığını kaydeden Yellen, Rusya’ya yönelik yaptırımlara değindi ve müttefik ülkelerin Rusya’ya ekonomik baskıların devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Yellen’in G20 toplantısında Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’un konuşmasını protesto amacıyla salonu terk etmesi dikkat çekti.
Yellen IMF ve Dünya Bankası toplantılarıyla ilgili yaptığı konuşmada Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında müttefik ülkelerin birlikte hareket etmesinin ve uluslararası yardımlaşmanın önemine değindi. Görüşmelerde ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşının ele alındığını aktaran Yellen, Biden yönetiminin Ukrayna’daki insani durumun kötüleşmesini önlemek için gereken maaş ödemeleri ve diğer sosyal yardım programları gibi kritik hükûmet operasyonlarının devam etmesine yardım amacıyla 500 milyon dolarlık destek verileceğini hatırlattı. Rusya’nın engellenmesi ve Ukrayna’nın desteklenmesi konusunda müttefik ülkelerle ortak hareket etmenin önemli olduğuna vurgu yapan Yellen, ABD ile birlikte dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 30’dan fazla ülkenin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisine ağır bir darbe vurulduğunu kaydetti.
Savaşın başından beri amaçlarının Rusya’yı azami zarara uğratırken küresel ekonominin göreceği zararın asgari düzeyde tutulması olduğunu belirten Yellen, Avrupa’nın enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığını azaltması gerektiğini ancak Rusya’dan enerji ithalatına yönelik bir yasaklamanın petrol fiyatlarını artıracağını kaydetti. Petrol ve gaz satışı gelirlerinin Rusya için önemli bir kaynak olduğuna işaret eden Yellen, bu gelirlerin azaltılmasının arzu edildiğini aktardı. Çin’in Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara tepkisini de değerlendiren Yellen, Çin’in küresel sistemin bir parçası olduğunu ve yıllardır bu sistemden faydalandığını hatırlatarak Pekin yönetiminin küresel sistemi oluşturan ana kurumlara ve temel değerlere uymadığı takdirde güven kaybına uğrayacağını ve azalan güvenin mevcut ticaret ilişkileri ve tedarik zincirini etkileyebileceğini ifade etti.
Hazine Bakanı Yellen, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Gilbert Houngbo’nun katılımıyla gıda güvensizliğine ilişkin bir video konferans etkinliği düzenlendi. Toplantıda küresel gıda ve beslenme güvenliği sorununun da ele alındığını söyleyen Yellen, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın mevcut kötü durumu daha da vahim hale getirdiğini ifade etti. Savaştan önce bile dünya nüfusunun yüzde 10’una tekabül eden 800 milyondan fazla insanın kronik gıda sıkıntısı yaşadığını hatırlatan Yellen, krizin en çok dar gelirli aileleri etkilediğini vurguladı. Küresel gıda sisteminin birbirine bağlı olmasının tüm dünyadaki insanların krizden etkileneceği anlamına geldiğini belirten Yellen, yetersiz beslenme ve gıda güvensizliğinin, ekonomik refah, sosyal ve politik istikrar üzerinde ciddi etkilere sahip olduğunu kaydetti.
Yellen, “fiyat ve arz şokları şimdiden gerçekleşmeye başladı, bu durum küresel enflasyonist baskıları artırıyor, dış dengeler için riskler yaratıyor ve salgından toparlanma sürecine zarar veriyor” şeklinde konuştu. Rusya’nın krizin derinleşmesinde sorumluluğu olduğunu ileri süren Yellen, ABD’nin savaşın etkilerini hafifletmek için müttefikleriyle birlikte çalıştığını söyledi. Dünya Bankası Başkanı David Malpass da Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda krizine yönelik büyük tehditleri tetiklediğinin altını çizdi. Yüksek enerji ve gübre fiyatları nedeniyle üretim kapasitesinin azalabileceğine dikkati çeken Malpass, krizin gittikçe büyüdüğünü söyledi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise gıda krizinin toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Hazine Bakanı Yellen ve Ukrayna Maliye Bakanı Serhiy Marchenko ile Kanadalı ve İngiltere temsilcilerinin G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına çevrimiçi olarak katılan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’un konuşması sırasında salonu terk etmesi dikkat çekti. Yellen daha önce Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğini belirtmiş ve ABD’nin Rusya’nın katıldığı G20 toplantılarına katılmayacağını açıklamıştı.