İç Güvenlik Bakanlığı’ndan İç Terör Uyarısı
ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından seçim sonuçlarını kabul etmeyen bazı aşırı grupların şiddet eylemlerine başvurabileceği uyarısı yapıldı. Bakanlık, bu uyarısında şiddete başvuracak grupların hangileri olduğuna dair bir açıklama getirmedi. Covid-19 kısıtlamalarına ve 2020 seçim sonuçlarına karşı çıkmak gibi ideolojik hedefleri olan bu tür grupların terör saldırıları düzenleyeceği ihtimalini dile getiren bakanlık, yaklaşık bir sene sonra ilk defa bu tür bir uyarıda bulundu. Bakanlık daha önce İran’ın siber saldırılarda bulunacağını öngören bir açıklama yapmıştı. Yapılan açıklamanın Ulusal Terör Bilgilendirme Sistemi aracılığıyla yapılması uyarının ciddiyetini gösteriyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nın bu hafta yayınladığı uyarı, önümüzdeki nisan ayının sonuna kadar devam ediyor.
Trump döneminde artan beyazların üstünlüğünü savunan grupların, terör saldırıları gerçekleştireceğine dair birtakım uyarılar ve istihbarat raporları gündeme geliyordu. Fakat Trump yönetimi bu tür uyarıların ve istihbarat raporlarının su yüzüne çıkmasını istemiyordu. Eski Başkan Trump, 2017 yılında Charlottesville kentinde gerçekleşen bir terör saldırısı sonrasında saldırıdan sorumlu tutulan gruplar hakkında “iyi insanlar” ifadesini kullanmıştı. Trump, beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplar tarafından gerçekleştirilmesi muhtemel terör saldırı tehditlerini büyük ölçüde göz ardı ediyordu.
Kongre çalışanlarına göre Trump’ın devam eden azil süreci, iç terör tehditlerini artıracak. Bazı komplo teorisyenlerinin iddiaları bu tür tehditlerin artacağının sinyallerini veriyor. Trump’ın birçok destekçisi, ABD’nin daha önce başkanların yemin töreni olarak kabul ettiği 4 Mart tarihinde Başkan Trump’ın tekrar geleceğine ve Beyaz Saray’daki ikinci dönemine başlayacağına inanıyor. Birçoklarını ikna eden komplo teorileri üreten QAnon hareketinin şiddet eylemlerini teşvik ettiği belirtiliyor. İnternet ortamında herkese açık şekilde yaptıkları yazışmalarda bazı aşırı uç grup üyelerinin, bomba yapımını ve gerilla savaşı taktiklerini konuşması ciddi endişe yaratıyor. Haftanın ilerleyen günlerinde FBI, 5 Ocak 2021 tarihinde Washington’daki Kongre binasına yakın bir yerde iki adet boru bombasının kurulduğunu açıkladı. Savcılık bu bombaları kuran şahısları arıyor.
Medyada yer alan haberlere göre Ulusal Muhafızlar 31 Mart 2021 tarihine kadar başkent Washington’da nöbet tutmayadevam edecek. Alınan kararda, başkentte “toplumsal kargaşanın” çıkma tehlikesinin sürdüğü ifade edildi. Başta Kongre olmak üzere 15 bine yakın Ulusal Muhafız, Biden’ın yemin töreni öncesinde başkente konuşlandırılmıştı. Mart ayına kadar başkentte görevine devam edecek Ulusal Muhafız sayısı yaklaşık beş bin olacak. Washington’da Ulusal Muhafızlar’ın göreve devam etmesi bazı siyasetçileri rahatsız ediyor. Kongre’de Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton gibi isimler, söz konusu tehdidin geçtiğini ve Ulusal Muhafızlar’ın şehirden ayrılması gerektiğini savunuyor. Senatör Cotton, geçtiğimiz yaz George Floyd’un polis tarafından haksız bir şekilde öldürülmesi nedeniyle başlayan protestolar sonrasında Ulusal Muhafızlar’ın hemen şehre gelmesi çağrısında bulunmuştu.