Jeff Flake’in Türkiye Büyükelçiliği Komisyon’da Onaylandı
Başkan Joe Biden’in Türkiye Büyükelçiliği görevine aday gösterdiği eski senatör Jeff Flake Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda onaylandı. Komisyondan geçen adayların Senato Genel Kurulu’nda da onaylanmaları gerekiyor. Jeff Flake Senato’dan onay aldığı takdirde ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi olarak görevi David Satterfield’dan devralacak. Satterfield, iki yıldan uzun süredir Ankara büyükelçiliği görevinde bulunuyor.
Eski Senatör Jeff Flake, Türkiye büyükelçiliği görevine aday gösterilmesi sonrasında yaptığı bir açıklamada, Başkan Biden’ın böyle bir görev için kendisine güven duymasından dolayı onur duyduğunu belirterek, “Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini yeniden doğruluyor: Partizan politikaların iç mesele olarak kalması ve diğer ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan dış politikasının partiler üstü olması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı. Flake, Senato tarafından onaylanırsa görevi memnuniyetle kabul edeceğini de ayrıca belirtmişti.
Flake Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki adaylık oturumunda verdiği ifadede, Türkiye Büyükelçiliği görevine 40 yıldan uzun bir süredir yapılan ilk “siyasi atama” olduğuna dikkat çekti. Türkiye-ABD ilişkilerini “köklü ve kompleks” olarak tanımlayan Flake, 70 yıldır NATO üyesi olan Türkiye ile bazı alanlarda işbirliği içinde olduklarını bazı alanlarda ise ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi.
Flake ifadesinde Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımının 2016 NATO zirvesinde verilen taahhütlere uymadığını bundan dolayı da Hasımlarla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarına tabi tutularak F-35 programından çıkarılmasını haklı kararlar olarak gördüğünü belirtti. Flake Rusya’dan ek silah alımının Ankara’ya karşı CAATSA gereğince yeni yaptırımlar uygulamasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Cumhuriyetçi kanattan olmasına rağmen 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Joe Biden’ı desteklemiş olan Jeff Flake, 2013 ila 2019 yılları arasında ABD Senatosu’nda Arizona senatörü olarak görev yapmış, 2001 ila 2013 yılları arasında da Temsilciler Meclisi üyeliği görevinde bulunmuştu. Flake, 2019 yılında Trump yönetimi ve Cumhuriyetçi Parti’nin politikalarıyla ayrıştığı gerekçesiyle Senato’dan emekli olmuştu.
Flake serbest ticareti savunan geleneksel bir Cumhuriyetçi olarak kariyer yapmış ve bu sebeple Trump’ın korumacı ve ticaret savaşına varan politikalarına karşı çıkmıştı. Trump’ı “dengesiz ve kafa karıştırıcı hareketleri” sebebiyle isim vermese de doğrudan eleştiren Flake, ittifakların ve uluslararası kurumların kolaylıkla inşa edilmediğini ve bunların çocuksu bir biçimde harcanmasının yanlış olduğunu savunmuştu. Trump’ın soyadını kullanarak lakap taktığı ve doğrudan hedef aldığı Flake, kamuoyu yoklamalarında azalan desteği karşısında tekrar senatör adayı olmayacağını açıklayarak 2018 ara seçimlerine girmemişti.
Flake 2020 yılında verdiği bir mülakatta Trumpçılıkla ilgili olarak “Bunun [Trumpçılık] [Cumhuriyetçi] Parti’nin geleceği olduğunu düşünen kimseyi tanımıyorum” ifadelerini kullandı. Flake, Cumhuriyetçilerin birçoğunun 180 derece dönüş yaparak Trump’ı desteklediğini ancak kendisinin Trump’ın Obama’nın doğumuyla ilgili şüphe yaratmaya çalışan hareketin liderliğini gördüğü noktada karşı çıktığını söyledi.
Flake 2017 yılında eski Başkan Trump ve Cumhuriyetçi partinin seçim kazanma uğruna muhafazakar prensiplerden ödün vermesini eleştirdiği “Bir Muhafazakar’ın Vicdanı” (Conscience of a Conservative) adlı bir kitap yayınlamıştı. Flake, The Atlantic’te yayınladığı bir yazısında da Trump’ın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı seyahat yasağı kararını sert bir dille eleştirmişti. Flake senatörlüğü sırasında Ermeni tasarısını reddetmişti.