Musk Gazeteci Hesaplarını Askıya Aldı
Elon Musk Twitter’ı satın aldığında Twitter’ın bazı kullanıcıların hesaplarını askıya almasını eleştirmiş ve sadece spam yapanların yasaklanması gerektiğini savunmuştu. Musk binlerce hesabı askıya alınmış kullanıcının hesaplarını genel bir af üzerinden restore etti. Bu hesaplar arasında Eski Başkan Trump da vardı. Ancak önceki stratejisine ters düşecek şekilde Musk geçtiğimiz hafta birçok gazetecinin hesabını askıya aldı. Musk buna gerekçe olarak kendisinin özel jetinin lokasyonunu paylaşmalarını gösterdi. Bu hesapların birçoğu tekrar açıldıysa da tartışmalar Musk’ın peşini bırakmadı.
Musk’ın eski Twitter yönetimince askıya alınmış hesapların yasağını kaldırmasının Twitter içeriğini nasıl etkilediğini araştıran New York Times çalışması hesabı tekrar kullanıma açılan binden fazla kullanıcının tweetlerini inceledi. Çalışmaya göre açılan hesapların birçoğu Trump taraftarı partizan hesaplar ve Twitter gündemine taşıdıkları konular Covid-19 şüpheciliği, seçim hilesi ve QAnon. İlk olarak Twitter, pandemi sırasında Covid-19 konusunda dezenformasyonu yasaklayan bir politika benimsemiş ve bu kapsamda binlerce kullanıcının hesabını askıya almıştı. Musk şirketin kontrolünü devraldıktan sonra ise bu politikayı devam ettirmeyeceklerini bildirmişti. Geri dönen kullanıcıların bir kısmı tekrardan Covid-19 aşılarının etkinliğini ve hatta ölüme sebebiyet verdiğini gündeme taşıdı.
Twitter’ın hesap askıya almak için öne sürdüğü bir diğer husus da 2020 seçimlerinin hileli olduğuna dair görüşler. Hesabı tekrar açılan kullanıcılardan bazıları ara seçimlerde yakın sonuçlanan seçimlere odaklanarak hile vurgusu yapmaya devam etti. Üçüncü olarak ise 6 Ocak olayları sırasında Twitter 70 bin hesabı online komplo teorisi grubu QAnon ile ilişkili olmaktan askıya almıştı. Twitter bu kullanıcıların hesabını da açtıktan sonra QAnon komplo teorisi kapsamındaki görüşleri tekrardan dolaşıma soktular. New York Times’ın çalışması bu üç konuyu gündeme getirdi ve hesapların açılmasının aşırı sağın platformdaki ağırlığını artırdığını vurguladı.
Twitter’ın aşırı sağ istikametinde siyasallaşmasıyla ilgili gündeme gelen diğer bir sorun ise Twitter’da reklam veren şirketlerin çekinceleri. Wall Street Jorunal’ın makalesinde Pathmatics araştırma şirketine dayandırdığı analize göre Musk’ın şirketi devralmasından önce platformda en çok reklam veren 100 şirketten 70’i reklam vermeyi bırakmış durumda. Bu Musk’ın göz ardı edemeyeceği bir problem zira şirketin gelirlerinin neredeyse %90’ı reklam gelirlerinden. Bu şirketleri platforma geri kazandırmak için Musk ve şirket yöneticileri yoğun çalışma gösteriyor. Reklam verenlerin çekincelerinden en önde geleni reklamlarının ‘itiraz edilebilir’ içeriklerle yan yana görünmesi. Twitter ekibi ise reklam verenlere bazı yeni araçlarla reklamların hassas içeriklerle yan yana durmasını engellemek ve doğrudan platformdan satın almalarla reklamların geri dönüşünü artırmak gibi vaatlerde bulunuyor. Elon Musk da karlılık açısından reklam verenlerin hassasiyetlerinin rasyonel olduğunu vurguluyor.
Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra attığı adımlar da reklam verenlerin platforma mesafe koymasında etkili oldu. Bunun başında da Twitter Files adı altında Twitter’ın iç yazışmalarını basına servis etmesi geliyor. Başkan Biden’ın oğlu Hunter Biden’a dair haberlerin Twitter tarafından bastırılması ve Twitter’ın Pentagon’la iş birliği yapması gibi haberler platformu bir hayli tartışmalı hale getirdi. Çok ses getiren son Pentagon iş birliği haberine göre Twitter ABD’nin Orta Doğu’da enformasyon operasyonları yapmakta kullandığı hesapları bildiği halde onlara karşı harekete geçmedi. Twitter’ın diğer devletlerin benzer faaliyetlerini yasaklayan politikasıyla çelişen bu adımlar platformun bağımsızlığına gölge düşürdü.
Musk ayrıca geçtiğimiz Mayıs ayından beri şirketin büyük zarar ettiğini bir tweetinde kabul etti. Bu da Musk’ın platformun karlılığını sağlayabilmesi için kendisiyle şirket arasında mesafe koyması ihtiyacını gündeme getirdi. Son olarak Twitter’ın diğer sosyal medya platformlarına link vermeyi yasaklayan politika değişikliği de büyük tartışma yaratınca Musk Twitter’ın CEO’luğunu bırakmayı düşündüğünü açıkladı. CEO görevini bırakıp bırakmaması gerektiğiyle ilgili Twitter Polls üzerinden bir kamuoyu yoklaması yapan Musk’ın çıkan sonucun istediği istikamette yeni bir CEO atayıp atamayacağı merakla bekleniyor. Musk bu görevi üstlenecek ‘çılgınlıkta’ birini bulabilirsem görevi bırakırım mealinde tweetler attı.