Pelosi Kırım Platformu Zirvesine Katıldı
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenen Uluslararası Kırım PlatformuParlamenterler Zirvesine katıldı. Pelosi, ilki gerçekleştirilen zirvede yaptığı konuşmada, Uluslararası Kırım Platformu’nun kuruluş amacının Rusya’nın Kırım’ı işgaline son vermek ve Ukrayna’nın Kırım üzerindeki kontrolünü uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden oluşturmak olduğunu söyledi. AB ve NATO ülkelerinden milletvekili ve temsilcileri bir araya getiren Kırım Platformu, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ve Ukrayna’nın Rus işgali altındaki diğer bölgelerini ilhakına son verilmesi için uluslararası ortak çaba ve işbirliğinin geliştirilmesini hedefliyor. Genel oturumunun sonunda katılımcılar ortak bildiri yayınlayarak Kırım’daki sistematik insan hakları ihlallerini ve baskıları kınadı. Bildiride toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için Ukrayna’ya verilen desteğin sürdürülmesi ve Rusya’ya uygulanan baskıların artırılması gerektiğinin altı çizildi.
Zirveye video konferans yoluyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yaptığı konuşmada Kırım’ın 9 yıldır işgal altında olduğunu hatırlatarak her şeyin Rusya’nın 2014’teki Kırım ilhakı ile başladığına dikkati çekti. “Ukrayna bayrağının Kırım’da dalgalanması, normale dönmekle eşdeğer” diyen Zelensky, “Ruslar işkence yapıyor, kadınları, çocukları, ihtiyarları öldürüyor” ifadelerini kullandı ve Kırım’da dini ve etnik temizlik yapılmakta olduğunu dile getirdi. Savaştan zaferle çıktıklarında tüm Ukrayna’yı yeni baştan inşa edeceklerini belirten Zelensky Kırım’ın normal hayata dönmesini sağlamak için katılımcılardan “askeri destek, Rusya’ya yaptırım ve toprak bütünlüğü” konularında kendilerine daha fazla destek vermelerini istedi.
Nancy Pelosi, zirvede yaptığı konuşmada, Uluslararası Kırım Platformu’nun kuruluş amacının Rusya’nın Kırım’ı işgaline son vermek ve Ukrayna’nın Kırım üzerindeki kontrolünü uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden oluşturmak olduğunu söyledi ve “Kırım Ukrayna’dır” mesajı verdi. Rusya’nın Kırım’daki eylemlerinin Ukrayna’ya ve demokrasiye saldırılarının sadece tek bir boyutu olduğunu kaydeden Pelosi, sadece son iki hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna kentlerine yönelik SİHA saldırılarıyla korku kampanyası başlattığını kaydetti. Bu saldırıların korkutma ve öldürme amacı taşıdığını belirten Pelosi, Kongre’nin Rusya’ya SİHA tedarik eden İran’ı da kınadığını hatırlattı. Putin’in Ukrayna’nın enerji santrallarını bilinçli bir şekilde tahrip ederek yaklaşan kış aylarında Ukraynalıları ısı ve elektrik enerjisinden mahrum bırakmayı hedeflediğini belirten Pelosi, Rus güçlerinin işkence, tecavüz, adam ve çocuk kaçırma gibi eylemlerle Ukrayna halkını hedef aldığını da sözlerine ekledi.
Rus ordusunun son zamanlarda gerçekleştirdiği füze saldırılarını Putin’in kaybetmeye başladığı bir savaşı tırmandırma çabası olarak değerlendiren Pelosi, Kırım platformuna katılan ülkelerin Ukrayna halkına destek sözü verdiğinin altını çizerek Ukrayna zafer kazanana kadar bu tavırlarından vazgeçmemeleri gerektiğini belirtti. Geçen mayıs ayında Kongre’den bir heyetle Kiev’i ziyaret ettiğini ve Zelenski ile görüştüğünü hatırlatan Pelosi, Amerika’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin devam edeceğini kaydetti. “Başkan Biden sayesinde Amerika bu sözü tuttu. Kongre, Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık güvenlik, ekonomi, insani yardım ve bütçe desteğini garantiledi. Sadece birkaç hafta önce 12 milyar dolarlık yardım kabul edildi” diyen Pelosi, bu sonbaharda Kongre’nin ele alacağı geniş kapsamlı fon tasarısı geçirildiğinde daha fazla yardımın gönderileceğini kaydetti. Kongre’nin Rusya’yı sorumlu tutmaya devam ettiğini söyleyen Pelosi, Rusya’ya karşı alınan sıkı yaptırım önlemlerinin, petrol ve enerji ürünlerine getirilen yasakların ve ticari ilişkilerin askıya alınmasının Rusya’ya karşı atılan adımlar arasında yer aldığını belirtti. Ukrayna’ya verilen destekte “iki partili temelde hareket ettik” diyen Pelosi, “Tehlikede olan, demokrasinin kendisi. Ukraynalılar demokrasileri için savaşıyor ve aslında bu savaşı hepimiz için veriyorlar” ifadelerini kullandı.
Genel oturumunun sonunda katılımcılar ortak bildiri yayınlayarak Rusya’nın Kırım’da ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve baskıları kınadı ve Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için Ukrayna’ya verdikleri siyasi, diplomatik, mali, insani ve diğer desteği sürdürme ayrıca Rusya’ya uygulanan baskıları artırma amacında olduklarını belirtti. Bildiride, Kırım’ın yasa dışı ilhakının tanınmaması politikasını uygulayarak uluslararası forumlarda iş birliği yapılmasına ve Kırım Platformu Zirvesi’nin kararlarını parlamenter düzeyde uygulamak niyetinde olduğu kaydedildi.
Katılımcı ülkeler yayınladıkları ortak bildiride Rusya’nın gerçekleştirdiği eylemleri kınadıklarını açıkladı. Bahsi geçeneylemler arasında: Rusya’nın işgal altında tuttuğu Kırım Yarımadası’ndaki ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri ve baskıları; Ukrayna’ya ait topraklarda yasa dışı olarak sözde referandum düzenlemesi; Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek ve Ukrayna yanlısı nüfusu yarımadanın dışına iterek Kırım’ın demografik yapısını değiştirme çabaları; Uluslararası hukuka uygun olarak seyrüsefer hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesini engellemesi; kontrolünde tuttuğu Ukrayna bölgelerinden tahıl ürünleri çalarak diğer ülkelere satması ve Kırım Yarımadası’nı askerileştirilmesi gibi konular bulunuyor.