Rusya’nın “Ukrayna’da Biyolojik Silah Üretiliyor” İddiaları
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın, ABD’nin Ukrayna’da gizli biyolojik silah laboratuvarları kurduğuna dair iddialarını sert bir şekilde eleştirdi. Bakanlık, Rusya’yı ölümcül toksinlerin veya patojenlerin üretimini ve kullanımını yasaklayan Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’nin resmi inceleme sürecini kötüye kullanmakla suçladı. Bakanlık ayrıca Kremlin yönetiminin Cenevre’de düzenlenen diplomatik toplantıyı Ukrayna’da yürüttüğü savaşı haklı çıkarmak için dezenformasyon yaymaya devam etmek için bir platform olarak kullandığını ileri sürdü.
Rusya uzun süredir ABD’nin Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelerde çok gelişmiş biyoloji laboratuvarları kurarak biyolojik silah çalışmaları yürüttüğünü iddia ediyordu. Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasının ardından bu iddialar daha fazla ön plana çıkmaya başladı. “ABD, Ukrayna’da gizlice biyolojik silahlar üretti; Rusya’ya patojenleri taşımak için kuşları eğitti; Covid-19’u yarattı. Nijerya’da bu yılki maymun çiçeği salgınını tasarlayan laboratuvarlar işletiyor” şeklinde komplo teorileri sosyal medyada hızla yayıldı.
Ukrayna’daki savaşın patlak vermesiyle birlikte de ABD’nin Ukrayna’da gizli biyolojik araştırma programları yürütmekle suçlanması iddiaları savaşı haklı ve meşru gösterme çabalarının bir parçası olarak kullanılmaya başlandı. Çin medyası da Kovid-19’un yayılmasıyla ilgili tartışmayla başlayan ABD ile kendi bilgi savaşının bir parçası olarak, Rusya’nın Ukrayna ile savaş ve gizli biyolojik silah araştırmaları hakkındaki iddialarına destek veriyor.
ABD Dışişleri Bakanlığına göre, Moskova 1975’te kabul edilen anlaşmanın imzacılarından biri olarak elinde bulundurduğu yetkiyi suiistimal ediyor. Moskova yönetimi ABD’nin Ukrayna’da ve Rusya’nın çevresindeki bazı ülkelerde gizli biyolojik laboratuvarlar işlettiği yönündeki iddialarını yayınlamak üzere toplantının düzenlemesi talebinde bulunmuştu. Washington ise Moskova’nın uzun süredir ısrarla tekrarladığı iddialarını reddederek biyolojik güvenliği ve halk sağlığını korumak için Rusya da dahil olmak üzere düzinelerce ülkeye mali ve teknik yardım sağladığını söylüyor. Bakanlığın açıklamasına göre Cenevre’de gerçekleştirilen toplantı suçlamalarla ilgili resmi bir açıklama yapılmadan sona erdi. 89 ülkeden 35’inin delegeleri Rusya’nın iddialarını reddederken ABD ve Ukrayna’nın yürüttüğü araştırmaları desteklediklerini ifade etti. Beyaz Rusya, Çin, Küba, İran, Nikaragua, Suriye ve Venezuela’dan oluşan yedi ülke ise Rusya’ya destek verdiklerini belirtti.
Rusya ayrıca Ukrayna ordusunun Türk yapımı insansız hava araçlarını kimyasal püskürtücülerle donatma çalışmaları yürüttüğünü iddiasında bulundu. Rus ordusunun kimyasal, biyolojik ve radyolojik savunmasından sorumlu yetkili General Igor Krylov saha önce verdiği bir beyanatta Ukrayna makamlarının Bayraktar hava araçlarını kimyasal püskürtme ile donatmasını talep ettiği konusunda uyardı ve biyolojik silah kullanılma ihtimalinin Rusya için büyük bir tehdit olduğunu söylemişti. Türk yetkililer ise Rusya’nın iddialarını reddederek, “Bayraktarların teknik özellikleri biyolojik silah olarak kullanılabilecek herhangi bir sistem veya mekanizma içermemektedir” ifadelerini kullandı.