Silah Kontrolü Meselesinde Kongre’ye Baskı Devam Ediyor
Demokrat Senatör Chris Murphy, Texas Cumhuriyetçi Senatörü John Cornyn ile birlikte Senato’dan en az 60 oy alacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yasa tasarısının Florida’nın 2018’de yürürlüğe soktuğu düzenlemeleri esas aldığı belirtiliyor. Florida’da silah yasalarında yapılan zihinsel sağlık yatırımlarının artırılması ve okul güvenliğinin artırılması gibi değişikliklerin silah şiddetini azaltma anlamında mütevazı ancak etkili değişiklikler olduğu savunuluyor. Yakın zamandaki Texas ve New York saldırılarının ardından Murphy ve Cornyn Senato’yu fikir birliğine ulaştırma konusunda ortak bir çaba sürdürüyor ancak kapsamlı bir yasa tasarısı oluşturulması mümkün görünmüyor.
Demokratlar arasında Cumhuriyetçilere en yakın isim olarak bilinen West Virginia Demokrat Senatörü Joe Manchin yarı otomatik silahların satın alma yaşının 21’e yükseltilmesi konusuna desteğini dile getirerek Cumhuriyetçilerle arasına bu konuda mesafe koymuş oldu. Manchin CNN’e verdiği röportajda ateş etmeyi ve avlanmayı sevdiğini ancak bu denli yüksek kapasiteli bir silaha ihtiyaç duymadığını belirtti. Manchin, silahlarla ilgili ortak bir yasa tasarısı oluşturmaya çalışan ve her iki partiden siyasetçilerin bulunduğu küçük bir Senato müzakereci grubunda yer alıyor. Grup eyaletlerin silahlı saldırıları önlemek amacıyla ‘kırmızı bayrak yasaları’ geçirmesine izin veren, silah alımında adli sicil sorgulamasını genişleten ve eyaletler arası silah kaçakçılığının önüne geçen bir tasarı üzerinde çalışıyor.
Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde silahlı şiddeti azaltmaya yönelik geniş bir önlem paketi 204’ye karşı 223 oyla kabul edildi. Çocuklarımızı Koruyalım adlı tasarı yarı otomatik silah satışı için 21 yaş sınırı getirirken yetişkinler için (çocukların erişememesi amacıyla) silahlarını nasıl muhafaza edeceklerine ilişkin bir yönerge de içeriyor. Temsilciler Meclisi’ndeki oturum öncesinde geçtiğimiz haftalardaki saldırıların mağdurlarının kendilerini ifade etmelerine izin verildi. 4. Sınıf öğrencisi Miah Cerrillo Texas’taki saldırıda sınıf arkadaşlarının gözünün önünde hayatlarını kaybettiğini ve kendisinin hedef alınmamak için ölü taklidi yaptığını anlattı. Ertesi gün, Temsilciler Meclisi tekrar bir oylama yaparak ‘kırmızı bayrak’ yasasını da 202’ye karşı 224 oyla kabul etti ancak bu tasarıların yasalaşması için Senato’dan da geçmesi gerekecek.
Cumhuriyetçi Parti’den pek çok siyasetçi silah kontrolüne ayak direse de üst üste gelen toplu katliamlarla oluşan kamuoyu baskısı Kongre’yi harekete geçmeye zorluyor. Demokratların silah satışı ile ilgili sınırlamalara yoğunlaşırken Cumhuriyetçiler okul güvenliklerinin sıkılaştırılması, akıl sağlığına ilişkin hizmetlere daha çok kaynak ayrılması gibi daha dar kapsamlı önlemleri gündeme taşıyorlar. Basında tarafların en sert tartışma konularından birinin ‘kırmızı bayrak’ yasası olduğu belirtiliyor. Şu an ülkedeki 19 eyalette yürürlükte olan bu tür yasalar kendine veya çevresine zararı dokunabileceğine kanaat getirilen kişilerin silah alması mahkeme kararıyla engellenebiliyor.
Florida’nın bu yasayı daha önce geçirmiş olması Demokratları tasarının Cumhuriyetçiler tarafından kabulü anlamında umutlandıran bir unsur olarak öne çıkıyor. Bir diğer tartışma alanlarından biri de çocukların sicil kaydının erişilebilir kılınması. Pek çok eyalette çocuk sicil kayıtları mühürleniyor ve mahkeme bittikten sonra erişime kapatılıyor. Ancak son iki silahlı saldırıdaki faillerin 18 yaşında olması çocuk sicil kayıtlarının silah alımında veri olarak kullanılması tartışmasını daha ciddi bir hale getirdi. Demokrat Parti müzakerecilerinden Connecticut Senatörü Murphy, CNN’e yaptığı açıklamada silah güvenliği reformunu destekleyecek ve Senato’da gerekli 60 oya ulaşmayı sağlayacak 10’dan fazla Cumhuriyetçinin olduğuna inandığını belirtti.
Silah kontrolü yasasının Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından Perşembe günü 220 tane Amerikan firmasının CEO’su Senato’ya silahlı şiddeti azaltmak için bir şey yapmaları konusunda çağrı yaptı. Siyaset alanında tamamen politize olmuş ‘silah kontrolü’ konusunun siyaset dışı alanda böyle bir destek bulması önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Çağrıyı yapanlar arasında Levi’s, Bloomberg, Unilever gibi büyük şirketler ve Philadelphia Eagles, San Fransisco Giants gibi profesyonel spor takımları var.
Silahlı şiddeti bir halk sağlığı krizi olarak ele alan mektupta bu sorunun ekonomik etkileri de ele alınıyor. Silahlı şiddetin, Amerikalı vergi mükelleflerine yılda 280 milyar dolara mal olduğu belirtilen mektupta saldırıların gerçekleştiği yerlerin yatırım ve istihdam sorunları yaşadığının altı çiziliyor. Bununla beraber çağrıda özel bir politika önerisi yapılmaması konuyla ilgili anlaşmaya varmanın ne denli meşakkatli olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.