Texas ile Federal Hükümet Arasında Sınır Güvenliği Davası
Adalet Bakanlığı, Vali Greg Abbott’un Rio Grande nehrine inşa ettiği yüzer bariyeri kaldırmayı reddetmesi üzerine Texas eyaletine dava açıyor. Abbott, bariyerin göçmenlerin Meksika’dan Texas’a geçmesini engellemeyi amaçladığını söylüyor, ancak aldığı tedbirlerin ABD Sınır Devriyesi operasyonlarını aksattığını ve göçmenleri boğulma riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyleyenler de var. Davada Adalet Bakanlığı Texas eyaleti ve Cumhuriyetçi Vali Abbott’un ABD Ordusu Mühendisler Birliği’nden izin almadan ABD sularında bir yapı inşa ederek Nehirler ve Limanlar Tahsis Yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ancak Abbott, bu hafta verdiği bir mülakatta davayı Anayasa Mahkemesine kadar götürmeyi planladığını söylüyor ve geri adım atmıyor.
ABD Adalet Bakanlığı ile Texas eyaleti arasında Rio Grande’ye yüzer bariyer yerleştirilmesi konusunda yaşanan hukuki mücadele, ABD sınırlarının kontrolünde yetkinin kimde olduğuna dair tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı. Anlaşmazlık, sınır geçişlerini engelleme ve yönetme hususunda alınacak tedbirler konusunda federal ve eyalet yetkilileri arasındaki yetki tartışmasının bir uzantısı denebilir. Konu bir yandan anayasa hukukunun diğer yandan sınır güvenliği ve eyalet iç politikasının meselesi haline gelmiş durumda. Aslına bakılırsa ABD anayasası göçü düzenleme ve dış politika yürütme yetkisini federal hükümete veriyor. Bu sebepten bazılarına göre herhangi bir eyalet hükümetinin bir başka ülkeyle sınıra dair tasarrufta bulunması federal hükümetin yetki alanını ihlal eder. Yine bu yaklaşıma göre bilhassa federal hükümetin direktifleriyle doğrudan çatıştığında, eyaletler kendi başlarına sınır kontrol tedbirleri alamaz.
Vali Greg Abbott’un yüzer bariyerleri kaldırmayı ısrarla reddetmesi ise pratik bir tedbir olması dışında sınır eyaletlerinin göçmenlik sorunundan orantısız olarak etkilendiklerinden meselenin çözümünü kendi ellerine almak isteyen duruşunu da yansıtıyor. Mevzu küçük bir idari anlaşmazlığın ötesinde göçmenlik politikası konusunda eyalet ve federal hükümetler arasında giderek daha da kırılgan hale gelen ilişkinin bir göstergesi haline gelmiş durumda. Yani yüzer bariyer yerleştirilmesi konusunda tırmanan hukuki mücadele, ABD siyasetinde göçmenlik konusunda yaşanan ve giderek genişleyen bir çatlağa da işaret ediyor. Bununla birlikte anlaşmazlık, Cumhuriyetçilerin 2024 başkanlık seçimleri öncesinde göçmenlik konusunu gündeme taşıma stratejileri kapsamında da değerlendirilebilir.
Abbott konuya dair tutumunu Texas’ın sınırların korunmasına ilişkin egemenlik haklarına ve eyalet milislerinin komutanı olarak üstlendiği role atıfta bulunarak savunuyor. Ayrıca Biden’ın sınır politikalarını işaret ederek, ilgili politikaların göçmenleri Rio Grande’yi geçerek hayatlarını riske atmaya teşvik ettiğini iddia etti. Bunun yerine, göçmenlerin meşru giriş limanlarını kullanmaları gerektiğini savunuyor.
Buna karşılık Beyaz Saray Abbott’u sınır güvenliği faaliyetlerine haksız yere karışmak ve hem göçmenleri hem de sınır devriye görevlilerini tehlikeye atmakla suçluyor. Yine Beyaz Saray’a göre valinin yaklaşımı ulusal çıkarlardan ziyade kendisinin siyasi çıkarlarıyla uyumlu. Buna göre Biden yönetimi konuya dair hukuki ihtilafın sınır kontrol tedbirlerinden ziyade önümüzdeki başkanlık seçimleri öncesinde siyasi dinamikleri şekillendirmeyle ilgili olduğunu iddia ediyor.
Federal hükümetin bariyerlerin kaldırılmasını talep etmesinin sebeplerinden biri olarak insani ve çevresel kaygılar da gösteriliyor. Bu iddialar göçmenlere yönelik sert muamele raporlarıyla daha da güçleniyor. Bunlar arasında jiletli tel kullanımı ve göçmenlere su verilmemesi de yer alıyor. Dahası, fiziksel caydırıcıların göçü engellemedeki işe yararlığı ise tartışmalı bir konu. Göçmenler çoğu zaman bu engelleri aşmak için daha tehlikeli yollara başvuruyor ki bu da kendileri için daha ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Rio Grande’deki yüzer bariyerler de benzer endişelere yol açıyor, zira bariyerler göçmenleri nehrin daha tehlikeli bölümlerini geçme riskini almaya zorlayabilir ve geçişteki ölümleri artırabilir.
Vali Abbott sınır kontrolü ve Texas kasabalarına gelen göçmenlerle ilgili ne yapılacağı konusunda daha evvel de gündeme gelmiş ve çokça tartışılan bazı adımlar atmıştı. Başkan Biden’ın sınır güvenliğini sağlama konusunda isteksiz olduğunu iddia eden Abbott, Texas eyaletinin kendi sorununu çözmek için adımlar atabileceğini vurgulamıştı. Bu kapsamda Nisan 2022’de Texas Acil Durum Yönetimi Birimi göçmenleri Texas’tan Washington’a taşımak için otobüs kiraladı.
Geçtiğimiz bir yılda da New York, Chicago, Denver ve Philadelphia gibi göçmenler konusunda daha müsamahakar görünen şehirlere Texas’tan göçmen otobüsleri kaldırıldı. İlk yılın sonunda, Texas yaklaşık 22 bin göçmeni diğer şehirlere taşıyarak eleştiri oklarını üstüne çekmişti. Abbott politikasını savunurken, bir miktar da alaycı davranarak, göçmenlerin birçoğunun Los Angeles gibi büyük şehirlere ulaşmaya çalıştığına ve zaten Los Angeles’ın kendi kendini göçmenler için ‘sığınak’ olarak ilan etmesine dikkat çekti. Vali, federal hükümetin göçmen sorununu çözmemesi durumunda Texas’ın bu tip tedbirler almaya devam edeceğini söylüyor.