Twitter Gündem Olmaya Devam Ediyor
Elon Musk’ın Twitter hisselerini aldığı günden bu yana şirket gündemden düşmüyor. Musk 44 milyar dolara Twitter’ı satın aldıktan sonra bazı agresif adımlar atmış ve Twitter’ın eskisi gibi olmayacağını söylemişti. Şirket politikasındaki değişiklikler, işten çıkarmalar, Trump’ın yasağının kaldırılması ve Musk’ın birbiri ardına ürettiği sansasyonlar Amerikan kamuoyunu meşgul ediyor.
Twitter’ın mali durumuna dair yorum yapmak zor çünkü Musk şirketi tekrar özel şirket haline getirdikten sonra Sermaya Piyasası Kurulu’na periyodik rapor sunma zorunluluğu yok. Satın alımdan önce Twitter politikacılar, gazeteciler ve diğer ünlüler için popüler bir araç olsa da karlı bir iş modeli olarak zor günler geçiriyordu. 2019’dan beri kar etmeyen şirket son on yılın sekizinde zarar açıklamıştı. Örneğin geçtiğimiz yılı zararı 221,4 milyon dolara tekabül ediyor. Şirketin gelirlerinin %90’ı reklamlardan ve %10’luk bir kısım ise veri lisanslama ve diğer hizmetlerden geliyor.
Musk’a göre gelirler oldukça düşük durumda ve Twitter günde 4 milyon dolar kaybediyor. Şirket üzerinde oluşan belirsizlik atmosferi üzerine Chipotle, General Mills ve United Airlines gibi birçok reklam veren şirket reklamlarını durdurmuştu. Şirketin akıbetinin netlik kazanmasıyla reklam verenlerin geri dönüşü beklense de Musk, gelirlerde reklamların payını azaltıp aylık üyelik üzerinden bir gelir yaratmayı hedefliyor. Musk 29 Kasım itibariyle mavi tik sembolü karşılı aylık 7,99 dolar olacak bir üyelik ücreti olacağını ifade etmişti.
Musk şirketi satın aldıktan sonra uzaktan çalışmayı iptal etti ve 7500 çalışanın yarısı kadarını işten çıkardı. Satın alımdan sonra performans ve kod incelemeleri sonrasında binlerce kişiyi kovmuş, daha sonra kalan çalışanların uzun saatler ofiste kalacağına dair bir taahhüt istemiş ve bunu kabul etmeyenlerin de işine son vermişti. Sonuç olarak Twitter el değiştirdiğinden beri 5000 çalışan işten çıkarıldı. Bunlar arasında hem şirketin ana faaliyetlerini yürüten ekipler hem de regülasyonlara uyumluluk gibi birimlerin çalışanları yer alıyor.
Musk’ın şirketi devralması siyasetçilerin sosyal medyanın denetlenmesinde devletin rolünü daha sık konuşmaya başlamasına neden oldu. Demokratlar işten çıkarmalarla platformun güvenliğinin ne durumda olduğuna dair sorular sorarken Cumhuriyetçiler ise ifade özgürlüğüne odaklanıyor. Cumhuriyetçi Kevin McCarthy Demokratların Musk’ın üzerine gitmesinin sebebinin Musk’ın platformda muhafazakar seslere de yer vermesi olduğunu söylemişti. Biden’ın da içinde olduğu Demokratlar ise işten çıkarmalarla Twitter’ın kullanıcı verisini saklama konusunda zorluk yaşamaması gerekliliğine vurgu yapmıştı.
Geçtiğimiz hafta gündemi asıl meşgul eden olay ise Musk’ın Twitter’da genel af ilan etmeyi planlaması oldu. Musk önce askıya alınmış hesapların akıbeti için bir Twitter anketi düzenlemiş sonrasında da sonuçlara istinaden gelecek haftadan itibaren suç işlememiş ve spam yapmamış hesapların geri döneceğini açıklamıştı. Online insan hakları ihlalleriyle ilgilenen gruplara göre ise karar sonrası sosyal medya platformunda nefret söylemi artış gösterdi.
Karar kapsamına 6 Ocak olayları sonrası hesabı askıya alınan Trump ve Anti-Semitik twitleri yüzünden platformdan atılan Kanye West gibi isimler giriyor. Bazı insan hakları aktivistleri ise eski Ku Klux Klan lideri David Duke gibi isimlerin platforma dönüşü durumunda online nefret söylemi ve ırkçılığın daha da derinleşeceğinden endişe ediyor. Eski Başkan Trump’ın hesabı ise halihazırda tekrar aktifleştirildi. Daha önce kendi sosyal medya platformu olan Truth Social’da kalacağını söyleyen Trump’ın Twitter hesabı ise tekrar takipçi kazanmaya başladı.
Önümüzdeki günlerde Twitter’ı bekleyen en büyük problemlerden biri ise iOS ve Android üyelik gelirlerinin büyük bir kısmının Google ve Apple’a gidecek olması. Musk geçtiğimiz hafta twitinde ‘Uygulama marketi ücretleri iOS/Android duopolisi yüzünden çok yüksek. Bu internet üzerinde %30’luk bir gizli vergi’ demişti. Musk’ın bahsettiği konu uygulama içi alımlarda Google ve Apple’ın yapmış olduğu %15 – %30 arasına tekabül eden kesinti. Bu da Musk’ın toplamak istediği üyelik ücretinin ciddi bir kısmının bu şirketlere gitmesi anlamına geliyor. Twitter ve Apple’ın gireceği mücadelenin sinyalleri şimdiden veriliyor. Apple’dan Phil Schiller yüz binlerce takipçili Twitter hesabını sildi. Önümüzdeki günlerde Musk’ın bu konuda nasıl bir yol takip edeceği ise merak konusu.