Ukrayna’ya NATO Zirvesi Öncesinde Yeni Askeri Yardım
Biden yönetimi Ukrayna’ya 2,3 milyar dolardan fazla yeni bir askeri yardım paketi sağlanacağını duyurdu. Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük ABD askeri yardımlarından biri olma özelliği taşıyan paketin içeriğinin Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandığı belirtiliyor. Başkanlık Geri Çekilme Yetkisi (PDA) ve Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi (USAI) kapsamında sağlanacak yardımın tüm ayrıntıları henüz tam olarak açıklanmış değil ancak pakette Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmede kritik öneme sahip hava savunma sistemleri, anti-tank silahları ve mühimmat içerdiği kaydediliyor.
ABD, Kongre’nin bu yılın başlarında Ukrayna’ya yaklaşık 61 milyar dolarlık yardımı onaylayan yasayı kabul etmesinden bu yana Ukrayna için düzenli paketler açıklamaya yeniden başladı. Aylarca süren tartışma ve gecikmeler ABD yardımlarının kesintiye uğramasına neden olmuş ve Rusya’ya savaş alanında avantaj sağlamıştı. Son yardım duyurusu, ABD’nin Ukrayna silahlı kuvvetlerini 10 yıl boyunca eğitmesini, askeri yardım sağlamasını ve istihbarat paylaşımını arttırmasını taahhüt eden uzun vadeli ikili güvenlik anlaşması imzalamasının ardından geldi.
ABD, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamayı sürekli olarak gündeminde tutuyor ve hava savunma yeteneklerini desteklemeyi öncelik olarak görüyor. Yardım paketinin duyurulması, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Ukrayna’nın olası NATO üyeliğinin önünü açmak için çalışacağını belirttiği NATO zirvesi öncesine denk geldi. NATO’nun önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak 75. yıldönümü zirvesi öncesinde konuşan Austin, “Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden yolda bir köprü oluşturmak için adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.
Başkan Biden’in daha önce Ukrayna’nın kısa sürede NATO üyesi olmasına sıcak bakmadığı yönünde açıklamaları olmuştu. NATO’nun Ukrayna’yı üyeliğe kabul edebilmesi için Rusya ile savaşın sona ermesi gerektiğini belirten Biden, Ukrayna’nın doğru yönde ilerlediğini ve birliğe tam üyeliğin de ileride gerçekleşeceğini savunuyor. Savaşın başından beri Ukrayna’ya büyük askeri ve mali yardımda bulunan Biden, bir yandan Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendini savunmasını sağlamaya çalışırken diğer yandan Rusya’nın savaşı tırmandırmasına engel olacak bir denge politikası sürdürüyordu.
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ömerov ile Washington’da bir araya gelen Austin, paket kapsamında ABD envanterinden yeni hava savunma önleyicileri, tanksavar silahları ve diğer kritik mühimmatların sağlanacağını belirtti. Austin, ABD’nin ayrıca daha fazla Patriot ve NASAMs hava savunma önleyicisi tedarik etmesini sağlayacağını ve bazı yabancı askeri satışlar için teslimatların yeniden sıralanmasıyla hızlandırılmış bir zaman çizelgesi oluşturulacağını kaydetti. ABD kısa bir süre önce Ukrayna’yı hava savunma kabiliyetleri alma listesinin başına taşıyarak daha önce sıraya girmiş diğer ülkelerin önüne geçirmişti.
ABD’nin desteğine teşekkür eden Ömerov, Ukrayna’nın bu yardımı Rus saldırganlığını durdurmak ve ulusal çıkarlarını korumak için kullanacağını vurguladı. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda da umutlu olduğunu belirten Bakan, Ukrayna’nın yakında NATO üyeliği davetini almasını ümitle beklediklerini kaydetti.
Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Biden Yönetiminin başlangıcından bu yana Ukrayna’ya 54.2 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağladığı; bu yardımın 53.6 milyar dolarının Rusya’nın 24 Şubat 2022’deki işgalinin başlangıcından sonra yapıldığı kaydedildi ve yapılan yardımların detaylı bir listesi paylaşıldı. Açıklamada ayrıca, Ukrayna’ya kendini savunabilmesi için ilave kabiliyetler sağlamak üzere müttefikler ve ortaklarla birlikte çalışmaya devam edileceği vurgulandı.
Ukrayna’daki çatışmalar artık bir yıpratma savaşına dönmüş durumda. Batılı devletlerden uzun bir süre istediği oranda yardım alamayan Ukrayna cephede zorlanırken, savaş ekonomisine geçerek gücünü konsantre eden Rusya belli oranda başarılar elde etmeye başlamıştı. Ukrayna’nın savaşma kabiliyetini zayıflaması Rusya’nın savaş alanındaki inisiyatifi yeniden ele geçirmesine ve doğu cephesi boyunca toprak kazanmasına fırsat tanımıştı. Gönderilen yeni silahların özellikle Harkiv bölgesindeki Rus saldırıları karşısında Ukrayna mevzilerini korumak için kullanılacağı belirtiliyor.
Geçen yıl başarısız bir karşı saldırı gerçekleştiren Ukrayna birliklerinin bu yaz saldırıdan ziyade savunma pozisyonunda kalmayı tercih ettikleri belirtiliyor. Ukraynalı güvenlik yetkilileri, Rusya’nın küçük kazanımlar için çok sayıda askerini feda ettiği “öğütme taktiği” adı verilen yaklaşımını sürdüreceğini tahmin ediyor. “Öğütme taktiği” ya da “kıyma makinesi” Rus komutanlar tarafından çok sayıda askerin verilen zayiata aldırış edilmeksizin “insan dalgası” şeklinde saldırıya geçirilerek adeta ölüme gönderilmelerine verilen bir isim. Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki Avdiivka ve Bakhmut’ta uyguladığı bu taktik belli ölçüde başarılı olmuştu. Ancak Ukraynalı ve Batılı yetkililer, Rusya’nın Harkiv şehri yakınlarındaki toprakları ele geçirmede bu taktiğin işe yaramayacağını ön görüyor. ABD ve Batılı devletlerin sağladığı silahların Rusya topraklarını vurma kısıtlamasını kaldırmalarını ardından Ukrayna birliklerinin Harkiv sınırı ve ötesini vurmaya başlaması da Rus güçlerinin ilerlemesini zorlaştırıyor.
ABD’nin Ukrayna’ya 2,3 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıklaması, ülkenin Rus saldırganlığına karşı savunma çabalarını desteklemek için önemli ve zamanında bir taahhüt temsil ediyor. Bu yardım, hava savunma sistemleri ve anti-tank silahları da dahil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için süren mücadelesinde kritik olacak. Paket ayrıca, son ikili anlaşma ve Ukrayna’nın olası NATO üyeliği bağlamında, ABD-Ukrayna güvenlik ortaklığının güçlendiğini de vurguluyor.