Washington’dan Çin ve Hindistan’a Rusya Uyarısı
Ukrayna’daki gelişmeleri yakından izleyen Biden yönetimi bir yandan Ukrayna’ya sağlanan mali ve askeri desteği artırırken diğer yandan Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımları etkin kılmak için yaptırımlara uluslararası desteği güçlendirmeye çalışıyor. Hindistan Başbakanı Modi’yle görüşen Başkan Biden, Ukrayna savaşında tarafsız bir politika izlemeye çalışan Hindistan yönetimini Rusya ile olan ticaretini artırmaması hususunda ikna etmeye çalıştı. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen de Atlantik Konseyi’nde yaptığı bir konuşmada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı kınamayarak durumdan avantaj elde etmeye çalışan ülkeleri eleştirdi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımları sekteye uğratacak eylemlere “kayıtsız kalmayacakları” uyarısında bulundu.
Beyaz Saray yetkililerinin görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamaya göre Biden Modi’den Rusya konusunda somut bir talepte bulunmadı. Hindistan Batılı ülkelerin Rus doğalgazı ve petrolü alınmaması konusundaki baskılarına rağmen Rusya’dan enerji ithalatına devam ediyor. Biden Rusya’dan alınan petrol toplam petrol ithalatının %1’i seviyelerinde olan Hindistan’a uyarıda bulunmayı gerekli görmedi. Ancak Rusya’nın indirimli fiyat teklifiyle Hindistan’a petrol satışını artırmak istemesi gibi bir duruma karşı alternatif tedarikçiler sağlama ve Hindistan’ın enerji ithalatını çeşitlendirme konusunda yardımcı olmayı önerdi. Biden, görüşmede iki ülke arasındaki savunma ortaklığına atıfta bulundu ve ABD ile Hindistan’ın, “savaşın istikrarsızlaştırıcı etkilerinin nasıl yönetileceği konusunda yakın istişareye devam edeceğini” belirtti.
Biden Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların arkasında güçlü bir küresel birlik oluşması için gayret sarf ediyor. Biden bir yandan müttefik ülkelerle işbirliği halinde Putin’in izlediği saldırgan tutumu değiştirmeye çalışırken diğer yandan kural temelli dünya düzeni, serbest piyasa ve demokratik değerlerin korunması mücadelesi şeklinde formüle ettiği demokrasi-otokrasi çatışmasında Amerikan liderliğini perçinlemeyi hedefliyor. Bu bağlamda Putin’i engellemek ve cezalandırmak isteyen devletler arasına Hindistan’ın da katılması ABD için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle Çin ile olan rekabetinde Hindistan’ı müttefiki olarak yanında görmek isteyen Biden yönetimi, bu ülkeyi Rusya ile ilişkileri bağlamında herhangi bir karar alması için zorlayarak yabancılaştırmak da istemiyor. Baskıcı bir yaklaşımın ters tepmesinden çekinen Washington, Delhi yönetimini ikna ederek Rusya ile olan ticaretini sınırlandırmasını amaçlıyor.
ABD Maliye Bakanı Janet Yellen de Atlantik Konseyi’nde yaptığı bir konuşmada Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında müttefik ülkelerin birlikte hareket etmesinin ve uluslararası yardımlaşmanın önemine değindi. Dünya ekonomisinin yarıdan fazlasını temsil eden ABD ve 30’dan fazla ülkenin Rusya’ya daha önce görülmemiş ölçekte sert yaptırımlar uyguladığını hatırlatan Yellen, bu sayede Rusya’ya büyük bir bedel ödetildiğini ve savaşı finanse etme kabiliyetinin azaldığını savundu. Ukrayna savaşının küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Yellen, Biden yönetiminin uluslararası hukuk ihlallerinden ötürü Rusya’yı sorumlu tutma taahhüdünde kararlı olduğunu söyledi. Rusya’nın işgal girişimine gerekli tepkileri göstermeyerek mevcut durumu fırsata çevirmeye ve avantaj elde etmeye çalışan ülkeleri basiretsizlikle suçlayan Yellen, yaşanan savaş sebebiyle küresel barış, istikrar ve refahın risk altında olduğunu hatırlattı. Yellen, bu ülkelerin Rusya’ya uygulanan yaptırımları sekteye uğratacak eylemlerine kayıtsız kalınmayacağı uyarısında bulundu.
Ukrayna’daki savaşın ve Rusya’ya yönelik yaptırımların Çin’in kilit rolünü ön plana çıkardığını belirten Yellen, bu ülkenin uzun zamandır toprak bütünlüğü ve egemenlik gibi konularda uluslararası prensiplere bağlı olduğu iddiasında bulunmasına rağmen Ukrayna’nın işgaliyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmadığına dikkat çekti. Ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğü konularında sessiz kalan Çin yönetiminin ileride benzer bir durumla karşılaşırsa uluslararası toplumdan yardım bekleme hakkı olmayacağını vurgulayan Yellen, Çin’in Rusya ile olan yakın ilişkilerini kullanarak Ukrayna konusunda olumlu bir şeyler yapması ve savaşın sona ermesine yardımcı olması gerektiğini dile getirdi.