ABD’den Ukrayna’ya Askeri Yardım
Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığının artmasından endişe duyan Biden yönetimi Ukrayna’ya askeri danışman ve yeni silah sistemleri göndermeyi planlıyor. Beyaz Saray’dan askeri yardıma ilişkin resmi bir açıklama gelmezken CNN’in haberine göre Ukrayna’ya gönderilecek yardım paketinde Javelin tanksavar füzelerinin yanı sıra havan topları ve Stinger füzeleri gibi hava savunma sistemleri bulunacak. Rusya’nın Donbass bölgesinde yeni bir işgal hareketi başlatmasından kaygı duyan Washington yönetimi, Kremlin’in olası saldırı planına dair istihbarat ve harita bilgilerini NATO müttefikleri ile paylaştı. ABD ve Ukrayna’nın geçen Eylül ayında imzalamış olduğu stratejik ortaklık anlaşmasında ABD’nin Ukrayna ile birlikte Rus saldırganlığına karşı koymaya devam edeceği belirtilmişti.
Biden yönetimi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hazırlığında olduğuna dair istihbarat bilgilerini Avrupalı müttefikleriyle paylaştı. Yapılan bilgilendirmede, Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yakın farklı noktalarda yaptığı yığınak ve topçu birliklerini gösteren haritalar yer aldı. Müttefiklerle paylaşılan istihbarata göre, Rus birliklerinin yaklaşık 100 bin askerle, üç farklı yönden Kırım, Rusya ve Belarus üzerinden Ukrayna’ya giriş yapabileceği düşünülüyor. Bloomberg’in verdiği bir habere göre Kremlin Sovyetlerin çöküşünden beri benzeri görülmemiş bir şekilde on binlerce yedek askeri göreve çağırmış durumda.
Başkan Biden göreve geldiği günden beri Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ediyor ve Kiev yönetimi ile işbirliğini geliştirmeye yönelik adımlar atıyor. Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçen Ağustos ayında Washington’da bir araya gelmişti. ABD yönetiminden ciddi beklentileri olduğunu basın mensupları önünde dile getiren Zelenskiy, Biden’den Donbas’taki duruma müdahil olmasını talep etmişti. Biden- Zelensky görüşmesinin ardından ortak bir bildiri yayınlanarak ABD ve Ukrayna arasında Stratejik Ortaklık anlaşmasının detayları paylaşılmıştı. Ortak açıklamaya göre iki ülkenin güvenlik ve savunma, demokrasi, adalet ve insan hakları, enerji güvenliği, iklim sorunları, ekonomik büyüme ve refah, pandemiyle mücadele ve insani yardımlar konusunda işbirliği yapması kararlaştırılmıştı.
Zelenskiy ayrıca NATO üyelerini Ukrayna’nın üyeliğe kabulünü hızlandırmaya çağırmıştı. Kiev yönetimi Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından 2014 yılında Ukrayna devletinin ‘bağlantısız statüsünden’ vazgeçtiğini ilan etmiş ve NATO üyeliğini ana dış politika hedefi olarak belirlemişti. Ukrayna parlamentosunun ülkenin Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olma yolunu pekiştiren anayasa değişikliklerini onaylamasının ardından, NATO 2020 yılında Ukrayna’yı geliştirilmiş fırsatlar ortağı olarak tanımıştı.
Son olarak Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov geçen hafta Washington’a bir ziyaret gerçekleştirerek mevkidaşı Lloyd Austin ile bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlar, Rusya’nın bölgedeki istikrarı bozucu eylemleri de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik sorununu ele aldı ve 31 Ağustos’ta imzalanan ABD-Ukrayna Stratejik Savunma Çerçevesi’nde belirtilen ortak öncelikleri ilerletmek için birlikte yakın çalışma konusunda anlaştı” ifadeleri kullanıldı. Reznikov basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Rusya’nın her an gerilimi tırmandırabileceğini çok iyi biliyoruz. Ülkemizi ve çocuklarımızın geleceğini savunmaya hazırız. Bu olası gerilim kesinlikle tüm Avrupa için feci sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuştu. Bakan Austin de Rusya’ya daha sorumlu davranma ve Ukrayna sınırındaki yığınak konusunda daha şeffaf olma çağrısında bulundu.
Moskova yönetimi ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir niyetinin olmadığını, Ukrayna’nın da yapması gerekenin Moskova’yla görüşmek üzere masaya dönmesi olduğunu söyledi. Ukrayna’nın krizi güç kullanarak çözmeye çalışmasının daha büyük sorunlara yol açacağını belirten Peskov, “Ukrayna’nın Donbas’taki eylemlerinden ve orada bir güç kullanma kararı alması olasılığından ciddi anlamda endişe duyuyoruz” dedi. Peskov ayrıca ABD’nin olası bir askeri yardımının da tansiyonu daha da arttırmaya yönelik bir hamle olacağını dile getirdi. Rusya’nın Dış İstihbarat Servisi (SVR) de bir açıklama yaparak ABD’nin “Rusya’nın sınırda işgal için asker yığınağı yaptığını” söyleyerek müttefiklerini yanlış bilgilendirdiği belirtti.