Donbas’da Tansiyon Yükseldi, ABD’den Ukrayna’ya Destek Açıklaması

Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesi uzatmayacağını açıklayarak Kırım’a ve Ukrayna sınırına yoğun askeri sevkiyat başlatması bölgede tansiyonu yükseltirken ABD ve NATO’dan Ukrayna’ya destek mesajları geldi. Donbas’da Rusya destekli gruplar ile Ukrayna birlikleri arasında gerilimin artmasıyla uzun süredir sakin olan Ukrayna-Rusya krizi tekrar dünya gündemine taşındı. Dünya kamuoyu Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimi endişeyle takip ederken Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin Ukraynalı mevkidaşlarını arayarak ABD’nin Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Rusya’nın saldırgan tutumu karşısında Ukrayna’nın yanında olduklarını belirtti.
Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’yı arayarak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Blinken, Ukraynalı mevkidaşına “Rusya’nın devam eden saldırganlığı karşısında” Washington’un “Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini” sürdürdüğünü ifade etti. Açıklamada ayrıca Blinken’ın, 26 Mart’ta Rus güçlerin Donbas bölgesinde düzenlediği bir havan topu saldırısı sonucunda hayatını kaybeden dört Ukrayna askeri için başsağlığı dilediği belirtildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Blinken ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Rusya, Ukrayna’nın doğusunda ve Kırım’daki güvenlik durumunu sistematik olarak kötüleştirmeye devam ederken ABD ve Ukrayna arasında güvenlik işbirliğini güçlendirmenin yollarını görüştük” ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanı Austin de Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ile bölgedeki gelişmelere ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna ile ABD arasında güvenlik ve savunma alanında işbirliğini güçlendirmenin yollarını görüştüklerini belirten Austin, Rusya’nın son eylemlerinden duyduğu endişeyi dile getirerek, ABD’nin Donbas ve Kırım’da devam eden Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna’yı desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Austin, gerilimin artması durumunda, ABD’nin Ukrayna’yı yalnız bırakmayacağını ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan amaçlarının gerçekleşmesine izin vermeyeceğini vurguladı.
Pentagon’dan yapılan açıklamada da Bakan Austin’in ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Avrupa-Atlantik’le yakınlaşma niyetine tam desteğini yinelediğini ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda son zamanlarda artan saldırgan ve kışkırtıcı eylemlerini kınadığı belirtildi. Açıklamada ABD’nin Ukrayna’ya 2014 yılından beri 2 milyar dolar civarında savunma yardımında bulunduğu hatırlatıldı ve kısa süre önce savunmaya yönelik silah, eğitim ve danışmanlık desteği olarak 125 milyon dolarlık yardım sağlama kararı alındığı belirtildi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada Bakan Austin’e işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki cephe hattı, Ukrayna doğu sınırı ve Kırım’daki mevcut durumun askeri ve siyasi yönleri hakkında bilgi verildiği belirtilirken, Rusya’nın Donbas’taki durumu sistemli bir şekilde kötüleştirdiği ve ateşkes rejimine uymak istemediği kaydedildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy de sert bir açıklamada bulunarak, “sınır boyunca askeri tatbikatlar ve olası provokasyonlar geleneksel Rus oyunlarıdır” dedi ve Moskova’yı ülkesinin sınırına asker yığmakla ve “tehditkar bir atmosfer” yaratmakla suçladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Roman Maşovets de, “güvenlik durumunu istikrara kavuşturmaya yardımcı olmak” için NATO kuvvetleriyle ortak tatbikatlar yapılması çağrısında bulundu.
Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların kontrol altında tuttuğu Donbas bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklayan Rusya, Ukrayna sınırına ve Kırım’a yoğun asker sevkiyat başlattı. Rusya’nın hızlı bir şekilde Donbas ve Kırım’da askeri mevcudiyetini artırması bölgede gerilimi tırmandırdı. Rusya Ukrayna sınırı boyunca yaklaşık 25,000 askerden müteşekkil 28 taburunu yerleştirdi ve bu bölgeleri tahkim etmek için askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Ukrayna ordusu ise Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı karşısında teyakkuz haline geçmiş bulunuyor.
Gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan Kremlin yönetimi Ukrayna’yı provokasyon yapmakla suçlarken, NATO’nun Ukrayna’nın doğusuna asker göndermesi halinde güvenliği sağlamak için ek önlemler almaya mecbur kalacaklarını ifade etti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov sınırda gerçekleştirdikleri askeri harekatın kendi güvenlikleriyle ilgili olduğunu söyledi ve uzatılmayan ateşkesle ilgili olarak da, “Rusya’nın savaşın bir parçası olmadığını” belirterek “konunun kendileriyle alakası olmadığını” savundu. Peskov, Moskova’nın Ukrayna’yı “tehdit etmediğini” vurgularken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da “Donbas’ta yeni bir savaş başlatanlar, Ukrayna’yı mahvederler” ifadesini kullandı.